Good News: Συνεχίζεται το «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» -Δωρεάν σεμινάρια & παραστάσεις όπερας σε όλη την Ελλάδα‏

Το καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» συνεχίζει για τρίτη συνεχή χρονιά τη διαδρομή του ανά την Ελλάδα, με κεντρικό του στόχο να μεταφέρει σε ακόμα περισσότερους πολίτες της χώρας το μήνυμα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της ελεύθερης πρόσβασης όλων των ανθρώπων στην τέχνη, την παιδεία και τον περιβαλλοντικό πολιτισμό.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα του Παιδικού Βιβλίου, με την εβδομαδιαία εκπαιδευτική δράση για τα παιδιά και την ανάγνωση, "Συλλέγω Εμπειρίες", η οποία ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 8 Απριλίου. Η συγκεκριμένη δράση υλοποιήθηκε παράλληλα σε 87 δημόσιες και δημοτικές Βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα, από το Future Library σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ), και περιελάμβανε μία σειρά εργαστηρίων, μέσα από τα οποία τα παιδιά βίωσαν διαφορετικές εμπειρίες και ήρθαν σε επαφή με έννοιες όπως η μουσική, η ποίηση, το θέατρο, και η ζωγραφική, με στόχο να ενισχύσουν την αγάπη τους για το βιβλίο.

Παράλληλα, από τις 8 Απριλίου, η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) ξεκίνησε τη διαδρομή της σε 14 Δήμους της Αττικής, παρουσιάζοντας την παράσταση της «Όπερας της Βαλίτσας» με το έργο «Παλιάτσοι» του Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο,  καθώς και το εκπαιδευτικό σεμινάριο για την όπερα για εφήβους, «Επόμενη στάση: Όπερα!».

 

Έχοντας ήδη πραγματοποιήσει παραστάσεις και σεμινάρια στους δήμους Αγίας Παρασκευής, Μεταμόρφωσης και Καλλιθέας, οι επόμενοι σταθμοί του Προγράμματος είναι οι εξής:

 

 • Δήμος Αιγάλεω
 • Επόμενη στάση: Όπερα!: 15 Απριλίου, 11:00  – Πνευματικό Κέντρο «Γ. Ρίτσος», Δημαρχείου 17 & Κουντουριώτου

(Πληροφορίες: Τμήμα Πολιτισμού – Πολιτιστικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος» | τηλ. 210 5310542)

 

 • Δήμος Σαρωνικού
 • Όπερα της Βαλίτσας  – «Παλιάτσοι»: 17 Απριλίου, 20:00 – Αμφιθέατρο Δημαρχιακού Μεγάρου Σαρωνικού, Αθηνών & Ρήγα Φεραίου, Καλύβια

(Πληροφορίες: Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων Δήμου Σαρωνικού | τηλ. 22990 48509)

 

 

 

 • Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης
 • Επόμενη στάση: Όπερα!: 18 Απριλίου, 11:00 – Δημοτική Βιβλιοθήκη Λυκόβρυσης – Πεύκης, Αφροδίτης 4 & Μουστακλή (Άνω Πεύκη) 
  (Πληροφορίες: Δημοτική Βιβλιοθήκη Λυκόβρυσης – Πεύκης | τηλ. 210 6128825)

 

 • Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού
 • Επόμενη στάση: Όπερα!: 18 Απριλίου, 17:00 – «Σπυροπούλειο» Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο, Αγ. Σοφίας 1 & Ολυμπιονικών, Ν. Ψυχικό

(Πληροφορίες: ΟΚΑΠΑ, Δημοτική Βιβλιοθήκη Φιλοθέης Ψυχικού | τηλ. 210 6773485)

 

 • Δήμος Σπάτων – Αρτέμιδος
 • Επόμενη στάση: Όπερα!: 19 Απριλίου, 17:00 – Μουσική Σχολή Σπάτων, Δημητρίου Μπέκα & Σωκράτους 1

(Πληροφορίες: Βιβλιοθήκη Πνευματικού Κέντρου «Χρήστος Μπέκας» | τηλ.2106633124)

 

 • Δήμος Γέρακα – Παλλήνης
 • Επόμενη στάση: Όπερα!: 20 Απριλίου, 11:00 – Κ.Ε.Ε.Τ. – Πρώην Αποθήκες «Καμπά», Λεονταρίου, Κάντζα- Παλλήνη

(Πληροφορίες: Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα | τηλ. 210 6619937)

 

 • Δήμος Ηλιούπολης
 • Όπερα της Βαλίτσας  – «Παλιάτσοι»: 23 Απριλίου, 20:00 – Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Ηλιουπόλεως: Σοφοκλή Βενιζέλου & Πρωτόπαππα & Κουντουριώτου, Ηλιούπολη

(Πληροφορίες: Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης | τηλ. 210 9948344)

 

 

Σημειώνεται πως η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Προγράμματος είναι ελεύθερη.

Προς διευκόλυνση του κοινού, μια ώρα πριν την έναρξη των παραστάσεων της «Όπερας της Βαλίτσας» θα διανέμονται δελτία προτεραιότητας, στους χώρους των παραστάσεων.

Περισσότερες πληροφορίες για το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ σε αυτόν τον σύνδεσμο.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σύντομο βίντεο των προηγούμενων εκδηλώσεων εδώ.

 

Το πρόγραμμα «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» υλοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), από το ΚΠΙΣΝ σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή (www.nationalopera.gr) και το Future Library (www.futurelibrary.gr) και με την υποστήριξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (www.nlg.gr).

 

 

 

Οι Δημόσιες και Δημοτικές βιβλιοθήκες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι μέλη της πρωτοβουλίας Future Library.

 

 

Λίγα λόγια για τις δράσεις τις Εθνικής Λυρικής Σκηνής για το «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος»:

 

Παραστάσεις της «Όπερας της Βαλίτσας» από την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) με το έργο «Παλιάτσοι» του Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο. Η σημαντικότερη όπερα του Ρουτζέρο Λεοκναβάλλο παρουσιάζεται με το μοναδικό τρόπο της «Όπερας της Βαλίτσας» σε 14 δήμους της Αττικής. Την παράσταση σκηνοθετεί ο Ισίδωρος Σιδέρης και συμμετέχουν νεότεροι και καταξιωμένοι μονωδοί της ΕΛΣ. Το έργο πραγματεύεται την τραγική ιστορία του επικεφαλής ενός περιπλανώμενου θιάσου της commedia dell' arte. Ο Παλιάτσος Κάνιο πρέπει να κάνει το κοινό του να γελάσει, αν και έχει μόλις πληροφορηθεί για την απιστία της Κολομπίνας, την οποία υποδύεται η γυναίκα του, Νέντα. Τα όρια ανάμεσα στη μυθοπλασία και στην πραγματικότητα αρχίζουν να θολώνουν, καθώς ο εξαγριωμένος και απατημένος Παλιάτσος μαχαιρώνει την άπιστη γυναίκα του και τον εραστή της πάνω στη σκηνή. Τα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια υπογράφει ο Γιάννης Κατρανίτσας, ενώ στο πιάνο θα βρίσκεται ο Φρίξος Μόρτζος.

Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 8 Απριλίου και ολοκληρώνονται 29 Μαΐου.

 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΕΛΣ για εφήβους «Επόμενη στάση: Όπερα!»: Ομάδα εκπαιδευτών και καλλιτεχνών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) θα πραγματοποιήσει στους 14 δήμους της Αττικής, που θα επισκεφθεί η «Όπερα της Βαλίτσας», ένα δίωρο βιωματικό εργαστήριο για την όπερα. Το εργαστήριο απευθύνεται σε εφήβους με στόχο τη γνωριμία τους με το λυρικό θέατρο και την εξοικείωσή τους με την τέχνη του λυρικού τραγουδιού. Οι εκπαιδευτές της ΕΛΣ, σε συνεργασία με ένα διακεκριμένο πιανίστα κι έναν επαγγελματία μονωδό, παρασύρουν τους νέους σε μία γιορτή σύμπραξης των τεχνών, που είναι, άλλωστε, και το κύριο χαρακτηριστικό της όπερας. Χρησιμοποιώντας στοιχεία λυρικής ερμηνείας, αλλά και δραματοποίησης, ενεργοποιούν κι ευαισθητοποιούν τους νέους, ανανεώνοντας την οπτική τους απέναντι στην όπερα μέσα από μία μαγευτική εμπειρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ