Συμμαχία ΔΝΤ - ΕΚΤ κατά Ελλάδας & Γερμανίας (!) Η Φρανκφούρτη ζητά νέο πρόγραμμα & μέτρα

Παιχνίδια στην πλάτη της Ελλάδας με στόχο την Άνγκελα Μέρκελ και τη Γερμανία; Κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος.

 Αλλά το δεδομένο είναι πως μια νέα... συμμαχία σχηματίζεται: αυτή ανάμεσα στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ, μια εξέλιξη που μάλλον δεν είναι ιδιαίτερα θετική για τις θέσεις της ελληνικής πλευράς στη μάχη για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Την ώρα που όλα τα βλέμματα στρέφονται πλέον στην Ουάσινγκτον και την εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπου όλοι οι «παίκτες» θα βρεθούν χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «ανακοίνωσε» πως συμφωνεί με τις θέσεις του Ταμείου πως απαιτείται «ισχυρή δέσμη μέτρων» στην Ελλάδα και μια νέα συμφωνία με το Ταμείο.

Η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πως στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της έχει επιτευχθεί πρόοδος έκρυψε, όπως πάντα, ένα μεγάλο «αλλά». Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος σε όλα τα θέματα. Και οι τέσσερις θεσμοί εργάζονται εντατικά μαζί με τις ελληνικές αρχές πάνω σε ένα φιλόδοξο πακέτο μέτρων με στόχο την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ. Και το «αλλά» ήρθε... μετά.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΕΚΤ, οι επικεφαλής των θεσμών θα μεταβούν σήμερα στην Ουάσιγκτον και θα επιστρέψουν στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ
Αυτό θα αποτελέσει τη βάση τόσο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών, όσο και για ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ. Εκτός από τον ανώνυμο εκπρόσωπο της ΕΚΤ, το ίδιο είπε και ο Μπενουά Κερέ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Τράπεζας.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμφωνεί πλήρως με το ΔΝΤ στην ανάγκη για μια ισχυρή δέσμη μέτρων. Ο σκοπός των συζητήσεων είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του μνημονίου και ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ», είπε.

Όλα αυτά την ώρα που ένα δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg υποστηρίζει πως η ένταση ανάμεσα στη Γερμανία και την ΕΚΤ αυξάνεται με αφορμή την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων και της ποσοτικής χαλάρωσης που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Η δυσφορία των Γερμανών έναντι της ΕΚΤ αυξάνεται - και τα αισθήματα φαίνεται να είναι αμοιβαία», σημειώνει το δημοσίευμα. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά, σύμφωνα με το Bloomberg, τις πιέσεις που υπάρχουν στην Ευρωζώνη, η οποία δεν έχει ολοκληρώσει την ανασυγκρότησή της μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση και τη διπλή ύφεση.

Λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της G20 (της ομάδας των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών) και της συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουάσιγκτον, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είναι συνυπεύθυνος για την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων. Με τους εκπροσώπους της κυρίαρχης γερμανικής τάσης να καταγγέλλουν την ΕΚΤ, οι αξιωματούχοι της τελευταίας αγανακτούν για το ότι δέχονται επιθέσεις από πολιτικούς που απέτυχαν να αναβαθμίσουν τα οικονομικά θεμέλια της Ευρωζώνης.

Κομισιόν: Διακόψαμε τις διαπραγματεύσεις γιατί...
Η προσωρινή διακοπή των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα έγινε για να δοθεί η δυνατότητα στους επικεφαλής του κουαρτέτου και στα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης να μεταβούν στην Ουάσινγκτον για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν.

Η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα θα συνεχιστεί μετά το ταξίδι στην Ουάσινγκτον με σκοπό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, πρόσθεσε ο κοινοτικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως όσον αφορά στις διαβουλεύσεις που γίνουν στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ θα είναι μια «ευκαιρία» για την ανταλλαγή απόψεων των εμπλεκόμενων στελεχών από τους θεσμούς και από την ελληνική κυβέρνηση για όλα τα θέματα που βρίσκονται ανοιχτά.

Τέλος, ο Α. Βιντερστάιν επανέλαβε πως κατά το δεύτερο μέρος της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα για την πρώτη αξιολόγηση που έλαβε χώρα από τις 2 Απριλίου, σημειώθηκε «πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα πάνω σ’ ένα «πακέτο» μέτρων.

Πυρά Γεροβασίλη κατά ΔΝΤ
Επίθεση στο ΔΝΤ εξαπέλυσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, αφήνοντας αιχμές και λέγοντας ότι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και καιρό.

«Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς θα συνεχιστούν αμέσως μετά την Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που πραγματοποιείται από τις 15 έως τις 17 Απριλίου στην Ουάσιγκτον. Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και καιρό, καθώς η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει πλήρεις προτάσεις που καλύπτουν απόλυτα τους στόχους της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου», είπε η κα Γεροβασίλη.

Και συνέχισε: «Την περασμένη εβδομάδα, είδαν το φως της δημοσιότητας σενάρια, που αφορούσαν εσκεμμένη μεθόδευση κωλυσιεργίας στις διαπραγματεύσεις από την πλευρά στελεχών του ΔΝΤ. Υπενθυμίζουμε ότι η Διευθύντρια του Ταμείου χαρακτήρισε τα σενάρια αυτά «ανοησίες» και τάχθηκε υπέρ της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Μέχρι στιγμής, αυτή η πρόθεση δεν επαληθεύεται, από την στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η παραδοχή λαθών από την διευθύντρια του ΔΝΤ είναι ένα θετικό γεγονός που συμβάλλει στην κατανόηση των όσων συμβαίνουν, από την διεθνή κοινή γνώμη. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι θα τηρήσει κατά γράμμα την συμφωνία του Ιουλίου και υπογραμμίζει ότι το ίδιο οφείλουν να κάνουν όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην συμφωνία. Οι διαπραγματεύσεις, όπως γνωρίζετε, διεξάγονται στην Αθήνα και θα συνεχιστούν την ερχόμενη Δευτέρα. Οι κρίσιμες αποφάσεις για την Ευρώπη λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό έδαφος».

Ερωτηθείσα σχετικά με το εάν η αναφορά της για το ΔΝΤ υπονοούσε ότι το Ταμείο κωλυσιεργεί, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πως «το ΔΝΤ δεν μας έχει αποδείξει μέχρι αυτή τη στιγμή ότι είναι υποβοηθητικό στο γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ