Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Χωρίς συμφωνία οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς - Δεν έκλεισε η αξιολόγηση - Νέος κύκλος μετά της 22/4

Χωρίς τελική συμφωνία αναχωρούν σήμερα δανειστές και οικονομικό επιτελείο για την εαρινή σύνοδο κορυφής στην Ουάσινγκτον.

Βρέθηκαν σημεία σύγκλισης σε όλα τα μεγάλα θέματα, είπε πριν από λίγο ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το τέλος της τελευταίας πολύωρης συνάντησης.

«Υπάρχουν όμως πολλά δευτερεύοντα θέματα τα οποία δεν επιτρέπουν να φτάσουμε σε συμφωνία, συνέχισε ο υπουργός, τονίζοντας ότι με συμφωνία και των Θεσμών αποφασίστηκε να διακοπούν οι συνομιλίες και να συνεχιστούν την Δευτέρα μετά τη εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

Ο στόχος είναι να έχουμε συμφωνία μέχρι και το Eurogroup της 22ης Απριλίου.

 

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, κύκλοι του υπουργείου εργασίας αναφέρουν ότι έχει υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα των επικουρικών συντάξεων, χωρίς ωστόσο να έχει βρεθεί χρυσή τομή.

 

Στην παύση των εργασιών συμφώνησαν και οι τέσσερις θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση. Καθώς, όπως είπε, παρότι υπάρχει πρόοδος στα μεγάλα θέματα που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, υπάρχουν πολλά μικρά ζητήματα και δεν επαρκεί ο χρόνος (σ.σ. έως την αναχώρηση σήμερα από την Αθήνα των επικεφαλής των κλιμακίων) για να γραφεί το staff level agreement (συμφωνία επί τεχνικού επιπέδου) που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup, για την επικύρωση από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης τής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

 

Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε αισιόδοξος ότι «θα καταλήξουμε σε staff level agreement λίγο πριν από το Eurogroup".

Δείτε εδώ το αγγλικό κείμενο

«Since the resumption of the review mission on 2 April, the institutions and the Greek authorities have made important progress towards agreeing on a policy package that can form the basis for the first review of the Greek programme. The on-going review mission will be paused as of today, to allow the Mission Chiefs and the Greek authorities to participate in the IMF Spring meetings in Washington, where the discussions will continue. The mission will return back to Athens after the end of the Spring meetings with the aim to finalize the discussions on the outstanding issues as soon as possible».

 

Τι δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος (σ.σ. είχε ήδη συζητηθεί το ασφαλιστικό με τους εκπροσώπους των θεσμών) ανέφερε ότι «όπως είπε ο Ευκλείδης, δεν υπήρξε αρκετός χρόνος για να καταλήξουμε σήμερα». Για να συμπληρώσει ο υπουργός Οικονομικών ότι «είμαστε αρκετά κοντά σε πολλά δύσκολα θέματα, δεν θα σας πώ».

Σημειώνεται ότι, τα θέματα που απασχόλησαν σήμερα τις συζητήσεις ήταν το ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό και τα «κόκκινα» δάνεια.


Αντίθετα, δεν ετέθησαν, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, ζητήματα των υπουργείων Παιδείας και Δικαιοσύνης, όπως και του νέου Ταμείου αποκρατικοποιήσεων, ενώ ο υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, που είχε προσέλθει στο κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας, μετέθεσε χρονικά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ