Αναβάλλεται για τις 18:00 το νέο ραντεβού με τους θεσμούς - "Kόκκινα δάνεια" & επικουρικές τα ανοιχτά ζητήματα

Δεν θα γίνει το προγραμματισμένο για τις 15:00 ραντεβού του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Mega, η συνάντηση αναβλήθηκε για τις 18:00, δεν αποκλείεται όμως να μετατεθεί ακόμη και αργότερα.

Όταν περίπου στις 07:00 το πρωί της Δευτέρας (11.04.2016) έβγαιναν από το Χίλτον ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης μετά από σχεδόν εννέα ώρες διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών για όλα τα "καυτά" θέματα που κρατούν ανοιχτή την πρώτη αξιολόγηση. Οι δυο πλευρές είχαν συμφωνήσει πως διαφωνούν και είχαν ανανεώσει το ραντεβού τους για τις 15:00 το μεσημέρι. Αλλά λίγο η κούραση, λίγο οι διαφωνίες, ήρθε η αναβολή της νέας συνάντησης.

Το αίτημα για αναβολή της συνάντησης ήρθε από την πλευρά των δανειστών. Επικαλέστηκαν την κόπωση από τη... ολονυχτία και ζήτησαν η συνάντηση με τους υπουργού της κυβέρνησης να γίνει μέχρι τις 18:00 το απόγευμα. Ένα αίτημα που έγινε δεκτό από την ελληνική πλευρά, που έχει ακόμη λίγες ώρες για να προετοιμάσει την... "υπερασπιστική" της γραμμή. Το μεγαλύτερι αγκάθι είναι τα κόκκινα δάνεια και όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αν βρεθεί εκεί η χρυσή τομή, τότε θα υπάρξει συμφωνία ΚΑΙ στις επικουρικές.

Ο χρονικό του ολονύχτιου θρίλερ
Οι διαπραγματεύσεις στο Χίλτον ξεκίνησαν μετά τις 21:30 το βράδυ της Κυριακής και τελείωσαν, χωρίς οριστική συμφωνία, μετά τις 06:00 το πρωί. Χαρακτηριστικό της δυσκολίας το γεγονός πως στις 03:00 τα ξημερώματα κλήθηκε στο γνωστό ξενοδοχείο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας. Άγνωστο ακόμη ποιος τον κάλεσε και γιατί.

Το μεγαλύτερο αγκάθι παραμένει το θέμα των "κόκκινων δανείων", ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό αναπλήρωσης για τις συντάξεις έκλεισε στο 40,7%. Διαφωνία υπάρχει και στο αφορολόγητο, όπου η κυβέρνηση επιμένει στην πρόταση για 9.100€ αλλά οι δανειστές θέλουν ακόμη πιο χαμηλά το όριο! "Αγκάθι" και οι επικουρικές, ενώ υπάρχει και διαφωνία ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ για τα μέτρα που θα κληθεί να πάρει η κυβέρνηση για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού έως το 2018.

Στις συναντήσεις που άρχισαν το βράδυ της Κυριακής, συζητήθηκαν διαδοχικά, τα δημοσιονομικά μεγέθη, το ασφαλιστικό, η δημόσια διοίκηση και τα «κόκκινα» δάνεια. Στις 00:30 σήμερα, στη συνάντηση για τα δημοσιονομικά, κορυφαίος παράγοντας της διαπραγμάτευσης, ανέφερε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΔΝΤ ως προς την απόδοση των μέτρων που θα ληφθούν για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού έως το 2018, με το Ταμείο να υποστηρίζει ότι η απόδοση αυτή θα είναι μικρότερη.

Για το ασφαλιστικό, μετά τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών, κυβερνητική πηγή ανέφερε, στις 02:30, ότι το πρόβλημα επικεντρώνεται στις επικουρικές συντάξεις. Στο θέμα του Δημοσίου, αμέσως μετά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χριστόφορου Βερναρδάκη με τους επικεφαλής των κλιμακίων, κορυφαίος παράγοντας που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις ανέφερε, στις 03:30, ότι συμφωνήθηκε να ισχύσει εφέτος ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο και υπάρχει η δυνατότητα για περίπου 6.500 προσλήψεις από αυτές που δεν έγιναν τα προηγούμενα έτη. Το 2017, θα ισχύσει ο κανόνας 1 πρόσληψη ανά 4 αποχωρήσεις, ο οποίος θα βαίνει μειούμενος κάθε χρόνο. Από αυτόν τον κανόνα, εξαιρούνται οι αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις (οι 1.500 που δικαιώθηκαν δικαστικά το 2015, δεν θεωρούνται προσλήψεις).

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ