Οι Σκοπιανοί αστυνομικοί πέρασαν μπροστά από τον φράχτη και επιτέθηκαν - Τι απαντά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Μπροστά από το φράχτη στα ελληνοσκοπιανά σύνορα πέρασαν νωρίτερα το μεσημέρι οι Σκοπιανοί αστυνομικοί και επιχειρούσαν με δακρυγόνα αλλά και σφαίρες καουτσούκ κατά των προσφύγων και των μεταναστών.

Από τις 10 το πρωί εκατοντάδες πρόσφυγες άρχισαν να συγκεντρώνονται στη σιδηροδρομική γραμμή, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, καθώς χθες τους είχε μοιραστεί φυλλάδιο γραμμένο στα αραβικά, μέσω του οποίου τους καλούσαν να επιχειρήσουν μαζικά να περάσουν τα σύνορα. Η ένταση ξεκίνησε γύρω στις 11.30 το πρωί, όταν πενταμελής αντιπροσωπεία τους κινήθηκε προς τον φράκτη, στην πλευρά της ΠΓΔΜ και επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τις αστυνομικές αρχές της γειτονικής χώρας, προκειμένου να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα, περίπου 500 πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράκτη και επιχείρησαν να τον ρίξουν και να περάσουν στο έδαφος των Σκοπίων. 

Τότε, οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας της FYROM που βρίσκονταν πίσω από την διπλή περίφραξη πέρασαν μπροστά από τον φράχτη και σε σχηματισμό προσπάθησαν να απωθήσουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες πετώντας τους χημικά, χειροβομβίδες κρότου λάμψης αλλά και πλαστικές σφαίρες.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Mega μετέδωσε βίντεο στο οποίο φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι Σκοπιανοί αστυνομικοί βρίσκονται μπροστά από το φράχτη και έριχναν στους πρόσφυγες και στους μετανάστες που βρίσκονταν εντός ελληνικού εδάφους πλαστικές σφαίρες, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά. 

ΥΕΘΑ: Δεν πέρασαν τα σύνορα οι Σκοπιανοί αστυνομικοί - Διάβημα από το ΥΠΕΞ

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αρνείται κατηγορηματικά ότι Σκοπιανοί αστυνομικοί πέρασαν σε ελληνικό έδαφος, απωθώντας τους πρόσφυγες, στα σημερινά επεισόδια στην Ειδομένη.

«Σε καμία περίπτωση δεν έγινε φυσική παραβίαση των βόρειων συνόρων», ανέφεραν πηγές του υπουργείου, σύμφωνα με το Mega. «Το κέντρο επιχειρήσεων κατέγραψε στις 12:30 απόπειρα να περάσουν οι πρόσφυγες τα σύνορα. Απωθήθηκαν βίαια, με χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης από αστυνομικούς, που δεν πέρασαν στο ελληνικό έδαφος», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το ΥΠΕΞ προχωρά σε προφορικό διάβημα προς τους Σκοπιανούς, ενώ ο Νίκος Τόσκας θα ζητήσει διμερής συνάντηση με τον Σκοπιανό όμολόγο του. 

ΕΛ.ΑΣ: Ο φράχτης είναι δυο μέτρα μέσα στο έδαφος των Σκοπίων

«Σχετικά με το ενδεχόμενο οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ να πέρασαν, στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, σε ελληνικό έδαφος, από την ελληνική αστυνομία διευκρινίζεται ότι ο φράκτης δεν βρίσκεται ακριβώς στην οριογραμμή των συνόρων, αλλά δύο μέτρα πιο πίσω, στο έδαφος της ΠΓΔΜ, άρα είχαν περιθώριο να κινηθούν», αναφέρει τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχετικά. 

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Τους έριξαν πλαστικές σφαίρες

Δεκάδες γυναίκες, άνδρες και παιδιά που έχουν χτυπηθεί από τις Σκοπιανές δυνάμεις, έχουν περιθάλψει τις τελευταίες ώρες οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Διαβάστε επίσης: Χάος στην Ειδομένη - Προσπάθησαν να ρίξουν τον φράχτη, επιτέθηκαν οι Σκοπιανοί αστυνομικοί - Εκτός ελέγχου η κατάσταση

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ