Ασφαλιστικό, δημοσιονομικά και κόκκινα δάνεια στο αποψινό ραντεβού Κυβέρνηση - Θεσμών

Ραντεβού με τον υπουργό Εργασίας, τον υπουργό Οικονομίας και τον υπουργό Οικονομικών έχουν το απόγευμα οι επικεφαλής των θεσμών, μετά το ταξίδι-αστραπή για συνεννοήσεις με τους προϊσταμένους τους

Ολοκληρώθηκε το ραντεβού Τσακαλώτου - Κατρούγκαλου με τους θεσμούς όπου το ασφαλιστικό, τα «κόκκινα» δάνεια και τα δημοσιονομικά μεγέθη βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα θέματα της εθνικής σύνταξης έχουν κλείσει και το ύψος της συμφωνήθηκε στα 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες υπάρχουν διαβεβαιώσεις δεν θα υπάρξει καμία μείωση των κύριων συντάξεων, ενώ «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση παραμένουν οι επικουρικές συντάξεις.

Οι αποκλίσεις μεταξύ των θέσεων της κυβέρνησης και των θέσεων των θεσμών τόσο στα φορολογικά όσο και στο ασφαλιστικό είναι μεγάλες, ωστόσο στόχος παραμένει να γεφυρωθούν οι διαφωνίες μέχρι την Κυριακή και να συνταχθούν δύο ξεχωριστά κείμενα συμφωνίας, ένα με τους Ευρωπαίους και ένα με το ΔΝΤ.

Το επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης και οι εκπρόσωποι των θεσμών θα μεταβούν στη συνέχεια στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, όπου αναμένεται να ξεκινήσει μια πρώτη συζήτηση για το χρέος και να δοθούν οι πολιτικές κατευθύνσεις, με ορίζοντα το Eurogroup της 22ας Απριλίου.

Η αποχώρηση των εκπροσώπων των θεσμών την Παρασκευή αιφνιδίασε πολλούς στην Αθήνα που άρχισαν να μιλούν για δραματική εξέλιξη και ναυάγιο στις συνομιλίες. Η Κομισιόν, ωστόσο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως «δεν υπάρχει κανένα δράμα» και ότι έφυγαν για να παραστούν σε προγραμματισμένο EuroWorking Group.

«Οι επικεφαλής είναι σήμερα (σ.σ. την Παρασκευή) στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχουν σε συνεδρίαση του Eurogroup Working Group (EWG) με θέμα την Ελλάδα, όπως είχε από καιρό προγραμματιστεί» είπε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιντχαρτ.

Ωστόσο, οι πληροφορίες θέλουν τους επικεφαλής του κουαρτέτου να ήθελαν να διαβουλευτούν με τους προϊσταμένους τους εκ του σύνεγγυς -κάτι που ίσως σχετίζεται με τη διαρροή της συνομιλίας Τόμσεν-Βελκουλέσκου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ