Τοp Woman η Βρετανίδα βουλευτής Φιλίπα Ουίτφορντ: Πήγε στην Παλαιστίνη & κάνει δωρεάν επεμβάσεις σε γυναίκες με καρκίνο

Η Βρετανίδα βουλευτής πήγε στην Παλαιστίνη και έκανε επεμβάσεις σε γυναίκες που έχουν προσβληθεί από καρκίνο.

Η 57χρονη γιατρός Φιλίπα Ουίτφορντ, με ειδικότητα στον καρκίνο του στήθους, ασκούσε το επάγγελμα αυτό πριν εκλεγεί στο Κοινοβούλιο, πέρυσι, ως υποψήφια περιφέρειας στη Νοτιοδυτική Σκωτία. Μπήκε ξανά στο χειρουργείο όμως, για να κάνει επεμβάσεις σε γυναίκες, στη Γάζα.

Μία από τις ασθενείς της βρισκόταν ήδη σε προχωρημένο στάδιο καρκίνου, όπως εξήγησε η Ουίτφορντ. «Η επέμβαση ήταν δύσκολη, γνωρίζαμε ποια ήταν η κατάσταση», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως οι πρώτες εξετάσεις δείχνουν πως η επέμβαση ήταν επιτυχής.

Η βουλευτής, που έδωσε και συμβουλές σε άλλα νοσοκομεία στα παλαιστινιακά εδάφη, δηλώνει πως αισθάνεται υποχρεωμένη να παράσχει αμέριστα τις υπηρεσίες της απέναντι στις ελλείψεις που παρατηρούνται στην αντιμετώπιση του καρκίνου σε αυτή την περιοχή, καθώς δεν υπάρχει υλικό και οργάνωσης, εξαιτίας του ισραηλινού αποκλεισμού.

Σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, το 2011 στη Γάζα ο καρκίνος του στήθους σκότωσε πολλαπλάσιες γυναίκες απ’ οποιαδήποτε άλλη μορφή της ασθένειας. Τα ποσοστά επανεμφάνισης του καρκίνου είναι διπλάσια απ’ ότι στη Βρετανία, τονίζει η Ουίτφορντ. Οπως λέει, οι συνάδελφοί της στη Γάζα έχουν την τάση να προχωρούν σε πλήρη μαστεκτομή, εκεί όπου οι Βρετανοί θα επέλεγαν μερική αφαίρεση. Επίσης, προσθέτει, οι ελλείψεις σε φάρμακα είναι συχνή, ενώ κι οι χημειοθεραπείες είναι περιορισμένες.

Καθώς η πρόσβαση στην αποκλεισμένη από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας για διπλωματικές αποστολές είναι απαγορευμένη (καμία βρετανική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία δεν έχει μπορέσει να αποκτήσει άδεια για να την επισκεφθεί από το 2009), η Ουΐτφορντ παρέκαμψε αυτό το εμπόδιο ζητώντας άδεια από τις ισραηλινές αρχές ως γιατρός.

Η 57χρονη είχε υπηρετήσει ως χειρούργος για 18 μήνες στην ίδια περιοχή, στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ,με τη βρετανική αποστολή Medical Aid for the Palestinians. «Σαν να ξαναγυρίζω σπίτι», δήλωσε σχετικά. «Τότε οι γιατροί μου έλεγαν πως δεν υπάρχει καρκίνος του στήθους εδώ. Όταν ο κόσμος έμαθε πως υπάρχει γυναίκα χειρουργός, άρχισαν να με επισκέπτονται και κατάλαβα πως στην ουσία υπήρχαν πολλά περιστατικά καρκίνου του στήθους», διηγήθηκε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ