Panama Papers: H αμύθητη περιουσία του Κάμερον & της συζύγου του - Οι βίλες, τα τζετ & ο βαρόνος πατέρας της Σαμάνθα

Ένα χρόνο περίπου πριν ο Ντέιβιντ Κάμερον γίνει πρωθυπουργός της Βρετανίας, έζησε μια δύσκολη στιγμή, όταν πάλεψε για να... εντοπίσει πόσα ακίνητα είχε στην κατοχή του. «Μην με κάνετε να ακουστώ ανόητος που δεν γνωρίζω πόσα σπίτια έχω!» παρακάλεσε τον δημοσιογράφο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ήξερε πως αν οι ψηφοφόροι γνώριζαν το μέγεθος του πλούτου του, θα τον θεωρούσαν ανίκανο να ασχοληθεί με τους αγώνες που δίνουν οι ίδιοι στην καθημερινότητά τους.

Το να υποβαθμίζει την οικογενειακή του περιουσία πάντα ήταν ζωτικής σημασίας για την πολιτική του επιτυχία – και αυτός είναι ο λόγος που η... υπενθύμιση από τα Panama papers αυτή την εβδομάδα σχετικά με τις συνδέσεις του πατέρα του με φορολογικούς παραδείσους είναι τόσο δυνητικά... τοξική για το πολιτικό του μέλλον, όπως σημειώνει η Daily Mail.

To πρόβλημα του Κάμερον είναι η παρατεταμένη υποψία ότι ο ίδιος ωφελείται από κεφάλαια σε offshore, αν και, ο ίδιος ως πρωθυπουργός έχει κάνει πολλά περισσότερα από ό, τι οι άλλοι ηγέτες του κόσμου σχετικά με την φοροαποφυγή.


Είναι απλά κακή του τύχη ότι ορισμένοι από τους συγγενείς του έχουν περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε υπεράκτιες εταιρείες ή εργάζονται σε επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε φορολογικούς παραδείσους. Αυτό σημαίνει ότι είναι σε βαθιά σύγκρουση σε ένα θέμα που ο ίδιος έχει επιλέξει να κάνει μια πολύ δημόσια πολιτική προτεραιότητα.

Κατά την διάρκεια της πολιτικής του καριέρας έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες για να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι δεν ζει μία VIP ζωή. Κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, για παράδειγμα, έκανε γνωστό ότι πέταξε με φθηνά εισιτήρια Easyjet προς το Lanzarote, έναν δημοφιλή και σχετικά προσιτό προορισμό διακοπών.


Σε αντίθεση φυσικά με τις πολυτέλειες αποδράσεις του ζεύγους Μπλερ με τεράστια ιδιωτικά τζετ και exclusive βίλες στην Τοσκάνη οι οποίες άνηκαν σε πρίγκιπες και δισεκατομμυριούχους. Μάλιστα, τα παιδιά Κάμερον πηγαίνουν σε δημόσια σχολεία. Ακόμα και το σπίτι της οικογένειας στο Witney φαίνεται ένα αρκετά συνηθισμένο σπίτι.

Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι το ζευγάρι είναι αμύθητα πλούσιο.

Η περιουσία του Ιάν και της Μέρι Κάμερον

Και οι δύο γονείς του Κάμερον ήταν αρκετά ευκατάστατοι. Η μητέρα του Μέρι είχε περιουσίας ένα τεράστιο σπίτι στο Berkshire σε ένα κτήμα 660 στρεμμάτων. Ο πατέρας του Ιαν προερχόταν από μια οικογένεια επιτυχημένων τραπεζιτών και χρηματιστών (ο παππούς του, Ντόναλντ Κάμερον άφησε 1 εκατ. λίρες στη διαθήκη του το 1958, ένα τεράστιο ποσό για εκείνες τις ημέρες). Ο Ιαν, ο οποίος εργάστηκε πολύ σκληρά, δημιούργησε την δική του επιχείρηση λίγο μετά αφότου έγινε νόμιμο να στέλνει κανείς τα χρήματά του στο εξωτερικό για να αποφύγει την φορολογία στην Βρετανία.

Το 2007 η Sunday Times Rich List εκτιμούσε τον πλούτο του σε10 εκατομμύρια λίρες.

Όταν ο Ιαν πέθανε ξαφνικά σε διακοπές στη Γαλλία, η περιουσία του άγγιζε τα 2,74 εκατ. Τον Απρίλιο του 2015, μια έρευνα του Channel 4 επιβεβαίωσε αυτό που πολλοί είχαν από καιρό υποψιαστεί: ότι είχε αφήσει τα χρήματα στο Jersey. Επίσης, ο πατέρας του Κάμερον είχε επίσης οικονομικές συνδέσεις με την Ελβετία - αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα ότι η οικογένεια διατηρεί περιουσιακά στοιχεία εκεί.

Η super rich Σαμάνθα και ο βαρόνος πατέρας της

Παρά την πλούσια κληρονομιά του Κάμερον, η περιουσία της γυναίκας του, Σαμάνθα, είναι αυτή που στέλνει το ζευγάρι στην κατηγορία των super rich.
Στα είκοσί της έλεγε στον κόσμο ότι ο πατέρας της Ρέτζι ήταν «γεωργός». Στην πραγματικότητα, ο Σερ Ρέτζιναλντ Σέφιλντ είναι βαρονέτος (τίτλος ευγενείας μεταξύ βαρόνου και ιππότη) και έχει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας πάνω από 20 εκατομμύρια λίρες. Περιλαμβάνει 3.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, ένα αρχοντικό αξίας 5 εκατ. λιρών κοντά στο Γιορκ, ένα σπίτι στο Λονδίνο, ενώ η οικογένειά του καθώς και η Σαμάνθα μεγάλωσαν στο ισοτρικό αρχοντικό Normanby Hall στο Regency.


Η Σαμάνθα Κάμερον κατέχει μετοχές σε μια οικογενειακή επιχείρηση αξίας 2,2 εκατ. λιρών , όπως επιβεβαίωσε χθες και η Ντάουνινγκ Στριτ. Διοικείται από τον πατέρα της και συνδέεται με την περιουσία του κοντά Σκάνθορπ.

Η κυρία Κάμερον και η μικρότερη αδελφή της Εμιλι κατέχουν ένα μικρό μερίδιο στην Normanby Estate Holdings, που διευθύνεται από τον πατέρα τους.

 

Η κυρία Κάμερον έλαβε επίσης 400.000 λίρες από την πώληση της γραφικής ύλης της επιχείρησης Smythson. Ήταν καλλιτεχνική διευθύντρια στην εταιρεία και κατείχε 275 μετοχές όταν πωλήθηκε το 2005 σε μια κοινοπραξία μεγιστάνων του City.

Όταν οι γονείς της Σαμάνθα χώρισαν, η μητέρα της Αναμπελ, παντρεύτηκε έναν άλλο πλούσιο αριστοκράτη, τον Γουίλιαμ Αστορ.

Ο Αστον κατέχει ένα κτήμα 18.736 στρεμμάτων στο νησί Juta της Σκωτίας, το οποίο ανήκει σε μία οffshore με έδρα το Νασάου στις Μπαχάμες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ