Είναι λάθος να επιβάλεις στο παιδί αυτό που θες με φωνές και υστερίες

Πολύς λόγος γίνεται συνεχώς γύρω από τα όρια στη συμπεριφορά των παιδιών. Ποιος τα θέτει μέσα σε μια οικογένεια; 

Πολύ συχνά οι γονείς χάνουν τον έλεγχο και τελικά ,χωρίς άμεσα να το αντιλαμβάνονται, ο έλεγχος έχει περάσει στα παιδιά, τα οποία αρχικά ήθελαν να οριοθετήσουν. Περίεργο ε; Σαφώς. Αλλά όχι και τόσο δύσκολο να συμβεί εξηγεί η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου, Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών.

 

Ας τα πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά για να κατανοήσουμε με ποιο τρόπο τελικά μπορεί να χαθεί ο έλεγχος από τους γονείς και πως μπορούν να τον διατηρήσουν. Αρχικά, αυτό που θέλω να σημειώσω είναι ότι αυτό το κείμενο δεν απευθύνεται μόνο σε γονείς που έχουν μικρά παιδιά. Απευθύνεται σε όλους τους γονείς, ακόμη κι αν τα παιδιά τους βρίσκονται στην εφηβεία, και αυτό γιατί ΟΛΑ τα παιδιά έχουν ανάγκη από όρια και κανόνες σε όποια ηλικία κι αν βρίσκονται.

 

Αρκετοί γονείς δεν θέτουν όρια γιατί σ’ εκείνους δεν αρέσει να τους θέτουν όρια. Νιώθουν άσχημα όταν αυτό συμβεί και έτσι άσχημα πιστεύουν πως θα νιώθει και το παιδί τους αν εκείνοι του θέσουν όρια. Κάθε άλλο! Το παιδί νιώθει άσχημα όταν ΔΕΝ υπάρχουν όρια και όχι όταν υπάρχουν. Οι κανόνες και τα όρια κάνουν το παιδί να νιώθει ασφάλεια αφού κάθε στιγμή είναι ενήμερο για το τι μπορεί και επιτρέπεται να κάνει. Από την άλλη, η έλλειψη ορίων δημιουργεί χάος και ανασφάλεια στο παιδί με συνέπεια αυτό να εκδηλώνεται και στη συμπεριφορά του.

 

Δείτε εδώ όλη τη συνέχεια - infokids.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ