Ο "Τσίπρας του Λονδίνου": Έλληνας οργανώνει την εξέγερση των γιατρών κόντρα στον Κάμερον

Ο Ελληνας γιατρός, που είναι υπεύθυνος για την οργάνωση των απεργιακών κινητοποιήσεων των «junior doctors» τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, είναι ενεργά πολιτικοποιημένος από τα μαθητικά του χρόνια και μέλος του βρετανικού εργατικού κόμματος.
 

Μάλιστα, όπως δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής», θεωρεί μεγάλο πολιτικό ηγέτη τον Τζέρεμι Κόρμπιν, ενώ ένιωσε μεγάλο ενθουσιασμό όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2015.
Και μπορεί πολλοί στην Αγγλία να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι οι απεργίες των νεαρών γιατρών θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στο σύστημα υγείας της χώρας, όμως ο Γιάννης Γκουρτσογιάννης μας εξηγεί τους λόγους που δεν κάνουν πίσω.

Ποιο είναι το θέμα που σας έχει φέρει σε σύγκρουση με το υπουργείο Υγείας και ξεκινήσατε τις απεργιακές κινητοποιήσεις;

Είναι το «συμβόλαιο εργασίας» που προωθεί για τους τζούνιορ γιατρούς ο υπουργός Υγείας, Τζέρεμι Χαντ, το οποίο θεωρούμε ότι έχει πολλές ατέλειες και είναι κατάφωρα άδικο για τους νεαρούς γιατρούς. Μας υποχρεώνει να δουλεύουμε επτά ήμερες την εβδομάδα, με το Σάββατο και την Κυριακή να θεωρούνται κανονικές ήμερες, ενώ μέχρι σήμερα για την εργασία το Σαββατοκύριακο προβλέπεται κάποια πρόσθετη αμοιβή.

 

Το «συμβόλαιο» που έχει επινοήσει ο υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ δεν τιμωρεί μονό τους τζούνιορ γιατρούς με τις αντικοινωνικές συνθήκες εργασίας που επιβάλλει, αλλά παράλληλα θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, γιατί με ορισμένες ρυθμίσεις αποσύρει τις εξασφαλίσεις και τις εγγυήσεις που υπάρχουν σήμερα για την καλύτερη προστασία των πολιτών. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το «συμβόλαιο» του υπουργού Υγείας έχει σχεδιασθεί για να υπονομεύσει το εθνικό σύστημα υγείας και να το παραδώσει στα χεριά ιδιωτών. Και το λέμε αυτό γιατί η συντηρητική κυβέρνηση του Ντέιβιντ Καμερον δεν έχει κάνει καμιά πρόβλεψη για κάποια αύξηση στον προϋπολογισμό του εθνικού συστήματος υγείας, και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, το εθνικό σύστημα υγείας στην Αγγλία έχει τα τελευταία χρόνια το χαμηλότερο ποσοστό κρατικής χρηματοδότησης από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Τα μετρά λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον έχουν πλήξει το εθνικό μας σύστημα υγείας.

Ο υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ έχει δηλώσει ότι «το συμβόλαιο απασχόλησης» που θέλει να επιβάλει για τους νεαρούς γιατρούς, προβλέπει αύξηση του ετήσιου μισθού τους σε ποσοστό 11%, από 22.636 λίρες που είναι σήμερα στις 25.500 λίρες.

Η αύξηση αυτή είναι πλασματική και κρύβει τις απώλειες που έχουμε στις αμοιβές μας, με το να δουλεύουμε επτά ήμερες την εβδομάδα χωρίς κάποια επιπλέον επιδόματα για το Σαββατοκύριακο, ή για τις ώρες πέραν της προγραμματισμένης μας κανονικής απασχόλησης.
Οι συντηρητικές εφημερίδες γραφούν ότι η απεργία σας έχει αγανακτήσει την κοινή γνώμη, με αποτέλεσμα να χάσετε τη συμπάθεια του κόσμου...
Εγώ που βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή των απεργιακών κινητοποιήσεων, διαπιστώνω το αντίθετο, ότι η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης υποστηρίζει τα αιτήματα των «τζούνιορ γιατρών», και ρίχνει την ευθύνη για τις απεργίες στον υπουργό Υγείας. Μάλιστα, δημοσκοπήσεις που έκαναν ορισμένες, συντηρητικές μάλιστα, εφημερίδες έδειξαν ότι το 68% των Βρετανών υποστηρίζει τους τζούνιορ γιατρούς στις απεργίες τους.

Η μαχητικότητα που δείχνετε για τα αιτήματα των τζούνιορ γιατρών σας έχει κάνει δημοφιλή μεταξύ των νεαρών συναδέλφων σας.
Δεν θεωρώ τον εαυτό μου σελέμπριτι. Η μάχη που δίνουμε για να αποτρέψουμε το «συμβόλαιο» του υπουργού Υγείας, αποβλέπει πάνω απ' όλα στο να προστατεύουμε και να εξασφαλίσουμε ένα καλό επίπεδο δημόσιας υγείας. Οι τζούνιορ γιατροί είμαστε γερά ενωμένοι σ' αυτόν τον αγώνα. Το 98% των junior doctors ψηφίσαν υπέρ των απεργιακών κινητοποιήσεων...

Υπήρξαν γεγονότα που σε επηρέασαν να εξελιχθείς σε ένα πολιτικοποιημένο πρόσωπο; Μήπως έπαιξαν σ' αυτό ρολό οι γονείς σου;

Νομίζω ότι βασικά είναι το ελληνικό μου DNA που με διαμόρφωσε σε ένα πολιτικοποιημένο πρόσωπο. Οι γονείς μου δεν συζητούσαν πολιτικά θέματα, εγώ από την ηλικία των 11 χρόνων άρχισα να έχω ενδιαφέρον για τη γεωγραφία και την ιστορία, και όταν ενδιαφέρεσαι για αυτά τα δυο θέματα, αυτόματα ενδιαφέρεσαι για την πολιτική, γιατί προβληματίζεσαι και έχεις ερωτήσεις για τα πράγματα που συμβαίνουν στον κόσμο. Μόλις πήρα το πτυχίο μου, δραστηριοποιήθηκα στο συνδικαλιστικό μας όργανο, το βρετανικό ιατρικό συμβούλιο, αφού ήμουν ήδη ενεργό μέλος του εργατικού κόμματος. Θεωρώ ότι οι συζητήσεις που κάνουμε στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μας είναι πολύ σημαντικές για το μέλλον της δημόσιας υγείας στην Αγγλία.
Οι επικεφαλής των απεργιακών κινητοποιήσεων έχετε χαρακτηρισθεί από τις συντηρητικές εφημερίδες ως μαχητικοί εξτρεμιστές. Το σχόλιό σου;
Η ειρωνεία είναι ότι η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον είναι αυτή που έχει τη συμπεριφορά του εξτρεμιστή. Η προσπάθειά της να επιβάλλει το συμβόλαιο για τους νεαρούς γιατρούς αποτελεί περιφρόνηση προς τη δημοκρατία. Απαξιώνει τον διάλογο και κάθε λογική προσέγγιση στα αιτήματά μας.

Ενδιαφέρεσαι για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα;

Φυσικά παρακολουθώ με ενδιαφέρον ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, και ένιωσα μεγάλο ενθουσιασμό όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε για πρώτη φορά τις εκλογές στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2015. Είναι γεγονός ότι απογοητεύτηκα από τις εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα, αλλά πιστεύω ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα και θα βρει τις λύσεις στα προβλήματα που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση. Στην Ελλάδα διαπιστώνω ότι εξελίσσεται μια τραγωδία, στην οικονομία και στη δημόσια υγεία.
Ο ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΦΕΡΝΕΙ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ

«Οι νέες συνθήκες θα μας εξαντλήσουν»

Στο τέλος του Απρίλιου οι τζούνιορ γιατροί έχουν προγραμματίσει δυο 48ωρες απεργίες, που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στα νοσοκομεία και τους ασθενείς, καθώς όλοι αναγνωρίζουν ότι οι ίδιοι αποτελούν τη σπονδυλική στήλη του εθνικού συστήματος υγείας. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα άρθρου του διακεκριμένου δικηγόρου, ειδικού στα θέματα υγείας, σερ Ρόμπερτ Φράνσις, στην εφημερίδα «Daily Telegraph»:
«Οι νεαροί γιατροί εργάζονται σκληρά και αποτελούν τη σπονδυλική στήλη του εθνικού συστήματος υγείας και πολύ σωστά έχουν κερδίσει τον θαυμασμό της κοινής γνώμης για την αφοσίωσή τους στους ασθενείς και την προσήλωσή τους στην αποστολή τους.

Η κοινωνία πρέπει να συμβάλει στο να αναγνωρίζονται και να αξιολογούνται ανάλογα οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι junior doctors στη δημόσια υγεία. Με το να υποχρεωθούν τώρα οι τζούνιορ γιατροί να εργάζονται περισσότερες ώρες είναι βέβαιο ότι θα εξαντλούνται, και αυτό φυσικά θα είναι σε βάρος της ιατρικής περίθαλψης των ασθενών».
Η απεργία των τζούνιορ γιατρών είναι η πρώτη που γίνεται από τότε που ιδρύθηκε το εθνικό σύστημα υγείας της Αγγλίας το 1946 και ο Γιάννης Γκουρτσογιάννης τονίζει ότι το κίνητρο της απεργίας δεν είναι τα χρήματα, αλλά το να διατηρήσουν ένα καλό επίπεδο νοσοκομειακής περίθαλψης για τους πολίτες.

Προειδοποίηση
«Οι νέες συνθήκες εργασίας, με απασχόληση επτά ημέρες την εβδομάδα, θα μας οδηγήσουν σε εξάντληση και είναι φυσικό να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε όπως θα πρέπει στα καθήκοντά μας και αυτό θα είναι σε βάρος των ασθενών. Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι junior doctors είναι αυτοί που κάνουν τον μεγαλύτερο όγκο της δουλειάς στα νοσοκομεία. Oταν ένας ασθενής εισαχθεί στο νοσοκομείο, αυτοί θα τον παραλάβουν και θα αξιολογήσουν την περίπτωσή του. Το αντικείμενο της απεργίας μας είναι το να προστατεύουμε τη νοσοκομειακή περίθαλψη», τονίζει ο Γιάννης Γκουρτσογιάννης.

ΠΗΓΗ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΟΝΔΙΝΟ: ΛΑΜΠΗΣ ΤΣΙΡΙΓΩΤΑΚΗΣ - ethnos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ