Άδεια τα πούλμαν στον Πειραιά, αρνούνται να φύγουν οι πρόσφυγες - Δεν στηρίζει ο Δήμος

Σε 52.046 ανέρχονται σήμερα οι πρόσφυγες και μετανάστες στην ελληνική επικράτεια, εκ των οποίων 11.300 εντός του πρόχειρου καταυλισμού στην Ειδομένη και 5.370 στο λιμάνι του Πειραιά, όπου 6 λεωφορεία αναμένεται να μεταφέρουν και σήμερα πρόσφυγες στον Κατσικά Ιωαννίνων.

 

Ωστόσο, αποχωρεί από την στήριξη προσφύγων που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά ο δήμος της πόλης διαμαρτυρόμενος για την έλλειψη συντονισμού από την πολιτεία.

Σημειώνεται ότι με τις προσπάθειες του δήμου διανέμονταν καθημερινά περίπου 4 χιλιάδες μερίδες φαγητού σε πρόσφυγες και μετανάστες ενώ, όπως έγινε γνωστό, ο Δήμος παραδίδει την υλικοτεχνική υποδομή που υπάρχει στο λιμάνι σε όποιον κυβερνητικό ή εθελοντικό φορέα θέλει να τις λειτουργήσει.

Την ίδια ώρα, έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στα hotspots. Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας ο χώρος στο Χαλκειός της Χίου, με πρωταγωνιστές μετανάστες και πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 5 πρόσφυγες, δύο εκ των οποίων μαχαιρώθηκαν και 3 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα στα πόδια και το κεφάλι.

Σοβαρές ζημιές έγιναν στους χώρους καταγραφής, ενώ οι Γιατροί του Κόσμου καταγγέλλουν ότι εντός του ιατρείου τους ποδοπατήθηκαν τα μηχανήματα, με τις ζημιές να υπολογίζονται στα 30.000 ευρώ. Κατόπιν τούτου, ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από το συγκεκριμένο hotspot.

Σημειώνεται ότι στο χώρο βρίσκονται υπό περιορισμό περισσότεροι από 1.500 μετανάστες και πρόσφυγες. «Όσο δεν λαμβάνει μέτρα η κυβέρνηση τα επεισόδια θα συνεχίζονται», προειδοποίησε μέσω του Αθήνα 9.84 ο δήμαρχος του νησιού, Μανώλης Βουρνούς.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 προσκεκλημένος του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπ Λεκλέρ χαρακτήρισε πολύ σοβαρά τα πρόσφατα επεισόδια που σημειώθηκαν σε Πειραιά, Ειδομένη και Χίο. Παράλληλα χαρακτήρισε σημαντικό ότι η συμφωνία ψηφίζεται σήμερα στην ολομέλεια με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Αναλύοντας το περιεχόμενο της συμφωνίας σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι όσοι βρίσκονται στη χώρα μετά τις 20 Μαρτίου θα έχουν δικαίωμα αίτησης ασύλου, η οποία θα εξετάζεται ατομικά και σε περίπτωση απόρριψης θα μπορεί να υπάρξει επανεξέταση.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ