Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Σε εξέλιξη: Τεράστιο διατροφικό σκάνδαλο συγκλονίζει 57 χώρες: Κρέατα πίθηκων, κάμπιες, γρύλλοι & στην Ελλάδα νοθευμένο αλκοόλ

Tι κοινό έχουν οι ζωγραφισμένες με θειικό χαλκό ελιές, η εμπλουτισμένη με λίπασμα ζάχαρη και το κρέας πιθήκου;

Όλα αυτά είναι μεταξύ των 10 χιλιάδων τόνων νοθευμένων ή παραποιημένων τροφίμων που κατασχέθηκαν τους τελευταίους μήνες κατά την διάρκεια κοινών επιχειρήσεων της Interpol και της Europol σε 57 χώρες.

Η επιχείρηση με την ονομασία "Opson V" οδήγησε σε κατασχέσεις - ρεκόρ όσον αφορά τις ποσότητες, όπως ανακοίνωσε χθες η διεθνής αστυνομική οργάνωση. Μεταξύ αυτών σχεδόν 9 τόνοι μολυσμένης με λίπασμα ζάχαρης στο Χαρτούμ, αλλά και 85 τόνοι ελιές που είχαν καλυφθεί με θειικό χαλκό (γαλαζόπετρα) για να γίνει το χρώμα τους πιο δελεαστικό.
 

Οι έρευνες που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, πραγματοποιήθηκαν το διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου 2015 και Φεβρουαρίου 2016, σε καταστήματα, αγορές, σουπερμάρκετ, αεροδρόμια, λιμάνια και βιομηχανικές περιοχές σε όλο τον κόσμο. Στόχος των ερευνών είναι να εντοπιστούν δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος πίσω από την διακίνηση νοθευμένων ή παραποιημένων τροφίμων μεταξύ των εμπλεκόμενων Αρχών.


 
Για την Ελλάδα τώρα, σύμφωνα με την Interpol οι αξιωματικοί ανακάλυψαν τρία παράνομα εργοστάσια που παράγουν νοθευμένο αλκοόλ. Η αστυνομία προχώρησε σε κατάσχεση του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την διαδικασία παραγωγής, όπως ετικέτες, καπάκια, άδεια μπουκάλια αλλά και πάνω από 7.400 μπουκάλια νοθευμένων αλκοολούχων ποτών με πλαστές ετικέτες.


 
Τα τελωνεία του αεροδρομίου του Ζάβεντεμ στο Βέλγιο ανακάλυψαν πολλά κιλά κρέατος πιθήκου, ενώ στη Γαλλία κατασχέθηκαν πολλά κιλά από γρύλους και κάμπιες.

Στην Ταϊλάνδη, η αστυνομία κατάφερε να εντοπίσει το εκεί δίκτυο μετά τη σύλληψη ενός προσώπου που μετέφερε τέσσερις τόνους κρέατος που είχαν εισαχθεί παρανόμως από την Ινδία. Οι ερευνητές κατέστρεψαν στη συνέχεια περισσότερους από 30 τόνους βοείου και βουβαλίσιου κρέατος ακατάλληλου για κατανάλωση που προορίζονταν να πωληθούν από σούπερ-μάρκετ.
διατροφικό σκάνδαλο

Ανάμεσα στα πολλά παραδείγματα που αναφέρονται στην ανακοίνωση, η Interpol αφηγείται την κατάσχεση στην Ινδονησία 70 κιλών εντοσθίων από κοτόπουλα διατηρημένων στη φορμόλη, η οποία στα τρόφιμα απαγορεύεται.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ