Καλαμαράκια γεμιστά με πλιγούρι και ελιές από την καταπληκτική Ντίνα Νικολάου

Ένα γευστικό φαγητό από την φίλη μας Ντίνα Νικολάου στο πιάτο σας...

Υλικά

*Για 4 μερίδες
4 μεγάλα καλαμάρια (ή 8 μικρότερα), φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα*
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
200 γρ. πλιγούρι
1 φλιτζάνι ελιές Καλαμών, χωρίς τα κουκούτσια, ψιλοκομμένες
1 ματσάκι άνηθος (χωρίς τα κοτσάνια), ψιλοκομμένος
500 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 φύλλο δάφνης
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε το dinanikolaou.gr και την Ντίνα Νικολάου για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση

Πλένω, στραγγίζω και σκουπίζω καλά τα καλαμάρια.
Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνω 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτω 2 φλιτζάνια (400 ml) νερό, χαμηλώνω τη φωτιά και ρίχνω το πλιγούρι και τις ελιές. Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζω το πλιγούρι για 10 - 20 λεπτά (ανάλογα με τις οδηγίες της συσκευασίας του), μέχρι να απορροφήσει σχεδόν όλο το νερό και να μαλακώσει. Αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτω τον άνηθο και ανακατεύω.
Με ένα μαχαίρι κόβω τα πλοκάμια από καλαμάρια και τα αφήνω κατά μέρος. Γεμίζω τα καλαμάρια με το μείγμα του πλιγουριού, από το άνοιγμα της πλευρά τον πλοκαμιών. Προσέχω να τα μην τα ξεχειλίσω, γιατί το πλιγούρι θα φουσκώσει λίγο ακόμη και θα σκάσουν τα καλαμάρια. Κλείνω το άνοιγμα κάθε καλαμαριού με δύο οδοντογλυφίδες.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 160 C.
Σε ένα μπολ ανακατεύω τα κομμένα ντοματίνια, αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη.
Σε ένα μέτριο ταψί αραδιάζω τα καλαμαράκια, το ένα δίπλα στο άλλο και σκορπίζω ανάμεσά τους τα ντοματίνια. Βάζω και τη δάφνη, περιχύνω με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα ψήνω για 30 - 40 λεπτά. Τα ντοματίνια θα βγάλουν τους χυμούς τους και θα δώσουν στο φαγητό την απαραίτητη υγρασία για τη σάλτσα αλλά, αν δω ότι σώνονται τα υγρά, προσθέτω λίγο ζεστό νεράκι. Σερβίρω τα καλαμάρια ζεστά και συνοδεύω με πράσινη σαλάτα ή βραστά χόρτα.

 

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ