Θεοδώρα Σατολιά: Με το χορό συστήθηκα ουσιαστικά με τον εαυτό μου!

Η διεθνής μουσική πορεία της ως πιανίστρια, αλλά και η απόφασή της να εγκαταλείψει την μουσική και να αφοσιωθεί στο χορό κάνοντας μία επιτυχημένη προσωπική διαδρομή -φιλοξενώντας πια και ως παραγωγός τα μεγαλύτερα χορευτικά θεάματα στην Ελλάδα.  

Η Θεοδώρα Σατολιά εξομολογείται  στο eirinika.gr  πώς η ευτυχία έρχεται μόνο όταν ακολουθείς το δρόμο της καρδιάς σου! 

Τι μπορεί να οδηγήσει μία πιανίστρια με περγαμηνές στη διεθνή και εγχώρια μουσική σκηνή να ασχοληθεί με το χορό; 

Αποτελεί ίσως την πιο δύσκολη απόφαση που κλήθηκα να πάρω στη ζωή μου. Πολλοί μπορεί να αναρωτηθούν δικαίως πώς είναι δυνατόν έχοντας κερδίσει διεθνείς διαγωνισμούς ως πιανίστρια κλασσικής μουσικής να τα αφήσεις όλα και να επιλέξεις ένα νέο επαγγελματικό δρόμο που έπρεπε να χτίσεις από την αρχή. Κατά το κομβικό εκείνο σημείο της ζωής μου συνειδητοποίησα πόσο σοφή είναι η ρήση του τραγουδιού “η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα”. Ότι σημαντικότερο στη ζωή είναι θεωρώ το να έχεις ψυχική υγεία χωρίς να αισθάνεσαι ότι κάνεις την οποιαδήποτε έκπτωση. Μέσ από αυτή την επιλογή συνειδητοποίησα πώς το μέγιστο είναι να είσαι ουσιαστικά ευτυχισμένος. 

Ούσα ανάμεσα στους 4 μουσικούς που έχουν τιμηθεί από το Εθνικό Ωδείο κατά τα 125 χρόνια λειτουργίας του,  έχοντας κυκλοφορήσει στη Νέα Υόρκη δύο cd κλασσικής μουσικής αλλά και συμμετέχοντας με επιτυχία σε διεθνή φεστιβάλ είναι σχεδόν παράτολμο το να αφήσεις τη καριέρα σου...

Δε θεώρησα ποτέ παράτολμη την κίνησή μου. Αισθανόμουν έντονα ότι βρισκόμουν σε ένα γάμο χωρίς να είμαι ερωτευμένη. Ένιωθα πιεστικά τα  δεσμά αυτού του γάμου. Μου έλειπε το μεράκι. Από την άλλη ήμουν πειθαρχημένη και αφοσιωμένη στην μουσική μου...Είχε εξαλειφθεί όμως ο έρωτας στην σχέση μου με τη μουσική και το πιάνο! 
Πώς ήταν το χρονικό διάστημα που αν θες συνειδητοποίησες τόσο έντονα ότι δεν είσαι ευτυχισμένη μέσω της μουσικής.

Ήταν οι πιο δύσκολοι μήνες της ζωής μου. Αντιλήφθηκα πόσο δύσκολο είναι να πεις όχι στη λογική σου και να ακολουθήσεις το δρόμο της καρδιάς σου. Θα την χαρακτήριζα ως μία κίνηση επαναστατική. 
Ήρθα σε έντονη κόντρα με τους γονείς μου που είχαν στηρίξει αυτό το οικοδόμημα  παρέχοντάς μου τους οικονομικούς πόρους για να σπουδάσω. Έπρεπε λοιπόν ξαφνικά να τους κάνω κατανοητό ότι δεν επιθυμώ να συνεχίσω την καριέρα μου στη μουσική γιατί δεν ήμουν ευτυχισμένη. 

Πέρασες κατάθλιψη αυτό το διάστημα; 

Ναι. Πέρασα έντονη κατάθλιψη. Είχα πολύ μεγάλες μεταλλαγές στη διάθεση μου. Ουσιαστικά συστήθηκα ξανά με τον εαυτό μου. ΄Έμαθα πράγματα που ούτε καν ήξερα ότι υπήρχαν. 

Τι έμαθες για τον εαυτό σου;


Τα πάντα. Είδα ποια ουσιαστικά είμαι. Κάθισα απέναντι  από τον καθρέπτη μου και ανακάλυψα τις αλήθειες μου. 
Ποια θεωρείς ότι είναι τα προτερήματά σου και ποια αν θες η αχίλλειος πτέρνα σου; 
Τα προτερήματά μου είναι πώς δεν είμαι μονόπλευρη. Βρήκα και άλλα καλά στοιχεία πάνω μου εκτός του μουσικού μου ταλέντου. Ανακάλυψα ότι είμαι ευρηματική, δημιουργική, απαιτητική από τον εαυτό μου εργατική. 

Τα ήξερες φαντάζομαι αυτά τα χαρακτηριστικά όμως..
Όχι ακριβώς γιατί θεωρώ πώς πρώτα με ανακάλυψα ως πιανίστα και έπειτα ως άνθρωπο. Οπότε όλα τα είχα συνδυάσει με βάση τη μουσική. Ανακάλυψα ότι είχα  επιχειρηματικό και εμπορικό ταλέντο. Οι περισσότεροι άνθρωποι που ασχολούνται με τα καλλιτεχνικά είναι στον κόσμο τους. Δεν έχουν επαφή με το “ επιχειρείν”  Ανακάλυψα ότι μπορώ να σταθώ και σ' αυτό το κομμάτι. Είδα επίσης πώς ήμουν πολύ παιδί με όλα τα καλά και τα κακά αν θες που ακολουθούν. Ένα παιδί είναι εγωκεντρικό, βαριέται εύκολα, θέλει πάντα να είναι στο προσκήνιο, έχει μία ανωριμότητα που είναι δικαιολογημένη, γιατί δεν έχει φιλτράρει κάποια πράγματα. Συνειδητοποίησα τα παραπάνω και προσπάθησα να τα γαλουχήσω. 

Έκανες λοιπόν μία τεράστια καριέρα στο χορό τόσο ως χορεύτρια αρχικώς και έπειτα ως διοργανώτρια μεγάλων event χορού. Πριν από ένα μήνα έφερες τους μεγαλύτερους χορευτές του Dancing Αμερικής στην Ελλάδα. 

Τον χορό θα τον χαρακτήριζα ως τον τεράστιο έρωτα που ήρθε στη ζωή μου έπειτα από τη μουσική. Άλλαξε ο τρόπος που ζούσα. Έπεσα με τα μούτρα προκειμένου να κερδίσω τον χρόνο που είχα χάσει με την ενασχόλησή μου με τη μουσική. Είχα εξαιρετικούς δασκάλους στην Αμερική, έλαβα μέρος σε πολύ μεγάλα φεστιβάλ που με βοήθησαν να εξελιχθώ σχετικά γρήγορα. Γύρισα στην Ελλάδα και ο Τζέισον Ροδίτης μου είπε “Θεωρώ πώς θα ήσουν εξαιρετική δασκάλα χορού”.

 

Έτσι πήρα όλα τα απαιτούμενα πτυχία και το ένα έφερε το άλλο. Ασχολήθηκα με μεγάλη θέρμη με τη διδασκαλία. Παράλληλα η αγάπη μου για τα παιδιά με οδήγησε να διοργανώσω τον πρώτο μου διαγωνισμό θέλοντας να έχουν ένα ακόμη κίνητρο οι μαθητές μου. Η πρώτη μου διοργάνωση ήταν το 2007. Το κοινό την αγκάλιασε. Ο ένας διαγωνισμός έφερε τον άλλο. Έστησα πολύ μεγάλες διοργανώσεις με συμμετοχή σπουδαίων πρωταθλητών. Είχα την ευτυχία να συνεργαστώ με τους θρύλους της παγκόσμιας σκηνής.


Στις 14 Απριλίου θα συμμετάσχεις ως κριτής αλλά και θα διδάξεις ως guest τους διαγωνιζόμενους του μεγαλύτερου φεστιβάλ χορού της Ιταλίας που διοργανώνεται στη Νάπολη.
Είμαι πολύ ευτυχισμένη και ενθουσιασμένη που μου δίνεται η δυνατότητα να έρθω σε επαφή με νέους ταλαντούχους χορευτές απ όλο τον κόσμο. Η μεγαλύτερη πρόκληση ενός δασκάλου είναι να μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις τους στους ανθρώπους που ξεκινούν να ανοίγουν τους ορίζοντες τους. 

Παράλληλα στις 9 Απριλίου διοργανώνεις τον έκτο πανελλήνιο latin διαγωνισμό με τη συμμετοχή ζωντανής ορχήστρας. 
Αισθάνομαι τυχερή γιατί με τιμά ο παγκόσμιος πρωταθλητής Michael Malitowski ο οποίος θα είναι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής και θα παραδώσει μαθήματα και σεμινάρια αποκλειστικά για τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες και μη χορευτές. Χαίρομαι που από την πρώτη στιγμή εμπιστεύθηκε το Satolia productions 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ