Αεροπειρατεία στην Κύπρο: Όλο το χρονικό του τρόμου on air (Βίντεο & φωτό)

Αρχικά μεταδόθηκε ως έκτακτη είδηση από όλα τα μέσα την Κύπρο, την Ελλάδα, αλλά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς ο αεροπειρατής υπό την απειλή όπλου ή εκρηκτικών, οδήγησε το αεροσκάφος στη Λάρνακα.

 

Αφού άφησε ελεύθερους αρκετούς επιβάτες άρχισαν να φτάνουν πληροφορίες ότι πρόκειται για αεροπειρατεία από... έρωτα. Μάλιστα αυτή η πληροφορία ισχυροποιήθηκε από τη δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη ότι σε όλα εμπλέκεται μια γυναίκα...

Ωστόσο τρεις ώρες μετά την αεροπειρατεία τα δεδομένα άλλαξαν.

Καταρχήν ο αεροπειρατής δεν είναι ο δρ. Ιμπραχίμ Σαμάχα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αλέξανδρειας. Ο ίδιος δήλωσε στην αραβική υπηρεσία του BBC ότι δεν είναι ο δράστης της αεροπειρατείας στο αεροσκάφος της EgyptAir.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει, επικαλούμενο στοιχεία από την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας, ότι ο αεροπειρατής ονομάζεται Ιμπραχίμ Σαμάχα και ότι είναι καθηγητής Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας και μάλιστα επικεφαλής του τμήματος Διατροφικής Υγείας.

Το Πρακτορείο Ειδήσεων Μέσης Ανατολής είχε μεταδώσει ότι οι αιγυπτιακές αρχές ασφαλείας ταυτοποίησαν τον δράστη, που φερόταν να είναι ο Ιμπραχίμ Σαμάχα, ο οποίος διέμενε στην Κύπρο μέχρι το 1994 και ήταν νυμφευμένος με Κύπρια.

Ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε ο αεροπειρατής είναι ο Αιγύπτιος Σελίχ Ελντίν Μουσταφά, 59 ετών, πρώην αξιωματικός του αιγυπτιακού στρατού, ο οποίος ζητεί την απελευθέρωση των γυναικών από τις φυλακές της Αιγύπτου.

Μάλιστα πλέον οι πληροφορίες μιλούν για πολιτικά κίνητρα, αν και στο αεροδρόμιο μεταφέρθηκε μία γυναίκα με ένα παιδί και είναι ακόμη άγνωστο αν πρόκειται για τη σύζυγο του Μουσταφά ή για άλλη γυναίκα...

Σε επιστολή του αεροπειρατή στα Αραβικά, που παραδόθηκε στις Αρχές, περιλαμβάνονται αιτήματα που έχουν να κάνουν με απελευθέρωση κρατούμενων γυναικών στις αιγυπτιακές φυλακές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο αεροπειρατής φέρεται να είναι πρώην μέλος των δυνάμεων ασφαλείας της Αιγύπτου. Στα αιτήματα που έχει θέσει είναι και η αποφυλάκιση ατόμων από αιγυπτιακές φυλακές, κυρίως γυναικών.

Ζητά να μιλήσει με εκπρόσωπος της ΕΕ, ενώ οι αιγυπτιακές Αρχές δεν συζητούν θέμα αποφυλάκισης ατόμων από τις φυλακές.

Μάλιστα αεροσκάφη C130 έχουν προσγειωθεί στην Πάφο με ειδική ομάδα Αιγύπτιων Κομμάντος.

Ο αεροπειρατής που κατέλαβε αεροσκάφος των αιγυπτιακών αερογραμμών (EgyptAir) και ανάγκασε τον πιλότο να το οδηγήσει στην Κύπρο εξακολουθεί να κρατά τρία μέλη του πληρώματος, έναν αξιωματικό ασφαλείας και τρεις επιβάτες, δήλωσε ο αιγύπτιος υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας Σερίφ Φάτι.

Πρόκειται συγκεκριμένα για τον κυβερνήτη, τον συγκυβερνήτη, μια αεροσυνοδό, έναν αξιωματικό ασφαλείας και τρεις επιβάτες, διευκρίνισε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου.

Προηγουμένως, το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας είχε ανακοινώσει πως τέσσερις επιβάτες παρέμεναν στο αεροσκάφος μαζί με το πλήρωμα μετά την απελευθέρωση των περισσότερων από τους 55 επιβάτες που μετέφερε το αεροπλάνο το οποίο πραγματοποιούσε εσωτερική πτήση από την Αλεξάνδρεια στο Κάιρο, διορθώνοντας προηγούμενη δήλωση για 81 επιβάτες εκτός από το πλήρωμα.

«Δεν είχε ούτε πιστόλι ούτε κανένα άλλο όπλο. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν η ζώνη με τα εκρηκτικά είναι πραγματική όμως θεωρήσαμε πως ήταν για την ασφάλεια των επιβατών», δήλωσε ο αιγύπτιος υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας.

Το αεροσκάφος των Αιγυπτιακών αερογραμμών, τύπου Airbus, πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στις 8.50 πμ στο Αεροδρόμιο της Λάρνακας, λόγω αεροπειρατείας.

Η πληροφορία ελήφθη η ώρα 8.30 στον πυργο ελέγχου του αεροδρομίου Λάρνακας,  και αφορούσε αεροπλάνο το οποίο εκτελούσε πτήση από Αλεξάνδρεια προς Κάιρο και βρέθηκε υπό την απειλή αεροπειρατή.

Το Airbus Α320, στο οποίο επέβαιναν 60 άτομα (55 επιβάτες και 5 μέλη πληρώματος), απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας γύρω στις 8 πρωί και είχε προορισμό το Κάιρο. Ο πιλότος επικαλέστηκε αεροπειρατεία στις 08:50.

Στην περιοχή Μακένζι του αεροδρομίου, όπου προσγειώθηκε το Airbus, μετέβησαν οι υπουργοί Άμυνας, Μεταφορών και Εξωτερικών και  ασθενοφόρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ενώ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι.

Νωρίτερα οι πληροφορίες έλεγαν ότι ο αεροπειρατής, που ταυτοποιήθηκε τελικά ως Seif El Din Mustafa (και όχι ως Ibrahim Samaha) έριξε από το αεροπλάνο επιστολή, ζητώντας από την Αστυνομία να την παραδώσει στην Κύπρια πρώην σύζυγό του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η σύζυγος Μ. Π.εντοπίστηκε (μένει στο χωριό Οροκλίνη).

Σύμφωνα με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη η αεροπειρατεία στο αεροδρόμιο της Λάρνακας βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν σχετίζεται με την τρομοκρατία.

Μάλιστα ο Κύπριος Πρόεδρος απάντησε χαρακτηριστικά σε ερώτηση δημοσιογράφων ότι όλα έχουν να κάνουν με μια γυναίκα.

«Κάνουμε τα πάντα ώστε να ελευθερωθούν όλοι οι όμηροι», τόνισε ο κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ρωτήθηκε για το θέμα της αεροπειρατείας σε αεροσκάφος που βρίσκεται στην Λάρνακα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον  Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ο κ. Αναστασιάδης ρωτήθηκε αν η αεροπειρατεία έχει να κάνει με μια γυναίκα και απάντησε γελώντας «Όλα έχουν να κάνουν με μια γυναίκα πάντα». Δίπλα του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς γελούσε με την ερώτηση και την απάντηση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ