Νέα μέτρα 5,5 δισ. ευρώ- «Τσεκούρι» στις συντάξεις ζητάει το ΔΝΤ - Δείτε αναλυτικά

Σε μέτρα άνω των πέντε δισ. ευρώ έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την Τρόικα, όπως προκύπτει από τα λόγια κυβερνητικού στελέχους, μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

«Τελικά δεν πάμε για μέτρα 4,5% που θέλει το ΔΝΤ, αλλά 3% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 5,5 δισ.» ανέφερε το κυβερνητικό στέλεχος, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, μετά το τέλος της συνεδρίασης του ΚΥΣΟΙΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλήματα φαίνεται πως υπάρχουν ακόμα και για τα φορολογικά μέτρα του 2018, το ύψος των οποίων έχει προσδιοριστεί στα 1,8 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με το χρέος, για το οποίο η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα καταφέρει να κερδίσει κάτι, στην ερώτηση αν «η στάση του κ. Σόιμπλε προβληματίζει την κυβέρνηση», η απάντηση του κυβερνητικού στελέχους ήταν ότι πρέπει να προχωρήσει (το θέμα του χρέους), αφού κάτι τέτοιο είναι επιθυμία και του ΔΝΤ, χωρίς να κρύψει όμως τον προβληματισμό του για την στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος θεωρεί ότι η σχετική συζήτηση είναι δευτερεύουσας σημασίας τη δεδομένη χρονική στιγμή.

 

Όσο για τη διαπραγμάτευση, στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει κλείσει μέχρι τις 15 Απριλίου, όπως αναφέρει το ίδιο στέλεχος, σύμφωνα με το newmoney.gr.

Παράλληλα κατώτατη σύνταξη 380 ευρώ απαιτεί το ΔΝΤ για  15 χρόνια ασφάλισης αντί για 392 που ορίζει το μνημόνιο, πιέζοντας για χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης που οδηγούν σε περαιτέρω μείωση των νέων συντάξεων έως και 30%.

Ένα βήμα πίσω έχει κάνει η κυβέρνηση, αντιπροτείνοντας νέους συντελεστές που οδηγούν σε μειώσεις 10% έως 20%.

Η κλίμακα της ελληνικής πρότασης ξεκινά από 0,77% για κάθε έτος μέχρι την 15ετία από 0,80% της αρχικής πρότασης. Προβλέπει συντελεστή 0,95 για κάθε έτος ασφάλισης μεταξύ 19 και 21 (από 1,04) 1,4 για τα έτη από 24 έως 27 (από 1,29),  1,84 για τα έτη 33-36 (έναντι 1,69 της αρχικής πρότασης) και 2% για τα έτη 40 έως 42, όπως προέβλεπε και η αρχική πρόταση Κατρούγκαλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ