Ένας σπουδαίος Γάλλος καλλιτέχνης στην Αθήνα: 10 κλικς του κορυφαίου φωτογράφου François L' Hotel

O Francois l’Hotel εστιάζοντας στο εφήμερο, στο φθαρτό και ενίοτε στο στιγμιαίο επαναπροσδιορίζει τρέχουσες εικόνες. 

Οι αδρές ύλες, οι αιώνιες φθορές, τα ταπεινά σημεία μέσα από την προσωπική του ματιά αλλοιώνονται και μετατρέπονται σε μη αναγνωρίσιμες εικονικές αναφορές. Ο καλλιτέχνης αρέσκεται στην αισθητική ανάπλαση ασήμαντων απεικονίσεων, που περνούν εντελώς απαρατήρητα στην καθημερινότητά μας. Στην τέχνη του τα ασήμαντα γίνονται σημαίνοντα, αυθύπαρκτα και μετατρέπονται σε αφηγηματικά. Η οπτική γωνία του François αναιρεί την ίδια την παρουσία του εικονιζόμενου δίδοντας στα υλικά μια άυλη υπόσταση.

Διεισδύοντας με τον φακό του μέσα στις φόρμες και στις ύλες αναδεικνύει τα ίχνη τους και διαμορφώνει μια φαινομενική εικόνα σε μια αφαιρετική σύνθεση. Άγνωστες, σχεδόν μη ορατές λεπτομέρειες πρωταγωνιστούν έχοντας αποθανατιστεί με την ιδιαίτερη οπτική του αντίληψη. Χωρίς να επεμβαίνει διορθωτικά στις φωτογραφίες του, έχοντας ως μόνο μέσο τον φακό του, μορφοποιεί εικόνες δίδοντάς τους αυτονομία και νέα υπόσταση.

Επιτήδειος διαμορφωτής εικόνων, έλκει τον θεατή και τον παρακινεί σε μια προβληματική ανίχνευσης, σε μια αδημονία ανάγνωσης και ερμηνείας της εικόνας. Ο μινιμαλιστικός τρόπος της καλλιτεχνικής του έκφρασης μετατοπίζει το ενδιαφέρον της εικόνας σε μια λεπτομέρεια, σ’ ένα ψήγμα, αποδίδοντας στην απεικόνισή του μια μοναδική  πλαστικότητα και μια δυναμική. Εκμαιεύει, κατά κάποιο τρόπο την πεμπτουσία μιας εικόνας επαναπροσδιορίζοντας την και τότε το αληθινό μιμείται το πλασματικό, ενώ το οικείο γίνεται ανοίκειο. Το ιδίωμα της γραφής του Francois l’Hotel είναι αναμφισβήτητα η ποιητική αίσθηση που αποδίδει στα φωτογραφικά του περιβάλλοντα μεταβιβάζοντας  στην εικόνα την απόλυτη καθαρότητα μιας λιτής αισθητικής.

 Francois L’ Ηotel – Love of Finished Days # 1

29 Μαρτίου - 20 Απριλίου

Εγκαίνια έκθεσης : Τρίτη 29 Μαρτίου, ώρα 20:00

Επιμέλεια έκθεσης Λουΐζα Καραπιδάκη, ιστορικός τέχνης

Η γκαλερί Τhe Pulse Kolonaki, παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Γάλλου καλλιτέχνη François L’Hotel με τίτλο «Love of Finished Days #1».

Οι 10 φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων που θα παρουσιαστούν στην έκθεση είναι μια επιτελεστική πραγμάτωση μικροεφορτίσεων και πολυεπίπεδων αφηγήσεων. Ο θεατής εισάγεται στον κόσμο της «Αγάπης των Τελειωμένων Ημερών»- όπως τιτλοφορείται η σειρά. ‘Έρχεται αντιμέτωπος με θραύσματα της Aττικής Οδού, με τον αστικό κόσμο του Παρισιού, μέσα από ένα εστιατόριο σε «τόνους» αποσύνθεσης αλλά και με το ελληνικό τοπίο.

Ο καλλιτέχνης σχολιάζει: «η δουλειά μου πάνω στη φωτογραφία τοποθετείται στο σημείο που η ζωγραφική συναντάται με τη φωτογραφία, σημείο που για πολλούς αποτελεί την ιδιαιτερότητα των έργων. Όριο δύο κόσμων που αναμιγνύονται και αντιπαρατίθενται. Οι φωτογραφίες συντίθενται σύμφωνα με τους κανόνες σύνθεσης των μεγάλων δασκάλων του παρελθόντος. Όταν κοιτάζω το πραγματικό, το συνηθισμένο, βλέπω πίνακες ζωγραφικής...».

The Pulse Central Gallery and Residences: Michail Voda 19 & Charissis, Athens The Pulse Gallery @ Kolonaki: Haritos 8, Athens 10675, t.

2107243982

www.the-pulse.gr

Επίσης, η επιμελήτρια της έκθεσης Λουΐζα Καραπιδάκη επισημαίνει για το έργο του: «O Francois l’Hotel εστιάζοντας στο εφήμερο, στο φθαρτό και ενίοτε στο στιγμιαίο επαναπροσδιορίζει τρέχουσες εικόνες. Οι αδρές ύλες, οι αιώνιες φθορές, τα ταπεινά σημεία μέσα από την προσωπική του ματιά αλλοιώνονται και μετατρέπονται σε μη αναγνωρίσιμες εικονικές αναφορές… Επιτήδειος διαμορφωτής εικόνων, έλκει τον θεατή και τον παρακινεί σεμια προβληματική ανίχνευσης, σε μια αδημονία ανάγνωσης και ερμηνείας της εικόνας.

Ο μινιμαλιστικός τρόπος της καλλιτεχνικής του έκφρασης μετατοπίζει το ενδιαφέρον της εικόνας σε μια λεπτομέρεια, σ’ ένα ψήγμα, αποδίδοντας στην απεικόνισή του μια μοναδική πλαστικότητα και μια δυναμική… Το ιδίωμα της γραφής του Francois l’Hotel είναι αναμφισβήτητα η ποιητική αίσθηση που αποδίδει στα φωτογραφικά του περιβάλλοντα μεταβιβάζοντας στην εικόνα την απόλυτη καθαρότητα μιας λιτής αισθητική». Η φωτογραφία μοιάζει να επικεντρώνεται στο ίχνος επιχειρώντας τη μετάβαση στα φαντασιακά πεδία της ζωγραφικής.

Την έκθεση θα συνοδεύει κατάλογος με κείμενο της επιμελήτριας Λουΐζας Καραπιδάκη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ