Φασίστες συγκρούστηκαν με αστυνομικούς στην κεντρική πλατεία των Βρυξελλών - Τα έβαλαν με μουσουλμάνες

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν τα μέλη των ακροδεξιών οργανώσεων άρχισαν να επιτίθενται φραστικά σε μουσουλμάνους κάνοντας ναζιστικούς χαιρετισμούς μπροστά τους. 

Η αστυνομία τότε αναγκάστηκε να κινηθεί επιθετικά κατά των διαδηλωτών, άρχισαν οι συγκρούσεις σώμα με σώμα, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και μάνικες νερού προκειμένου να απομακρύνουν τους ακροδεξιούς διαδηλωτές. 

Σημειώνεται ότι κανονικά σήμερα ήταν προγραμματισμένο να γίνει «πορεία της ειρήνης», από  δεκάδες ομάδες που υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα συμμετείχαν χιλιάδες Βέλγοι - και όχι μόνο – πολίτες για να τιμήσουν τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της περασμένης Τρίτης. Ωστόσο, απαγορεύτηκε για λόγους ασφαλείας από τον δήμαρχο των Βρυξελλών και το υπουργείο Εσωτερικών. 

Οι ακροδεξιοί, που σκόπευαν να προχωρήσουν σε αντιδιαδήλωση, αγνόησαν τις επίσημες οδηγίες και συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον των μεταναστών και διαδήλωσαν την αξίωσή τους να απομακρυνθούν από τη χώρα όλα τα «ξένα στοιχεία», με αφορμή την πολύνεκρη επίθεση στο αεροδρόμιο και στο μετρό της πόλης.

Νωρίτερα, μία ομάδα από αυτούς είχαν επιτεθεί και ξυλοκοπήσει έναν μελαμψό άνδρα, ο οποίος έτυχε να βρίσκεται στο λάθος μέρος, τη λάθος ώρα.

Οι χαοτικές σκηνές εκτυλίχθηκαν στο χώρο του μνημείου για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες, την ώρα που κάποιοι απέτιαν φόρο τιμής στα θύματα. Οι χούλιγκανς, αφού ποδοπάτησαν τα λουλούδια, τους φώναζαν «Εδώ είναι το σπίτι μας, δεν μπορείτε να μας σταματήσετε», ενώ τους επιτέθηκαν φραστικά φωνάζοντας «Συνεργοί των τρομοκρατών, συνεργοί των τρομοκρατών», με τους ειρηνικούς διαδηλωτές να τους απαντούν με το σύνθημα «Ο φασισμός δεν θα περάσει».

Οι αυτοαποκαλούμενοι «χούλιγκαν» διαλύθηκαν στη συνέχεια και κατευθύνθηκαν, σε μικρές ομάδες, προς τον Γκαρ ντι Νορ. «Το κράτος είναι συνεργός του Ντάες» είπαν ορισμένοι από αυτούς, κατά την αποχώρησή τους, σε αστυνομικούς και στρατιώτες που βρίσκονταν στην πλατεία.

 

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση RTBF ανέφερε πως υπήρχαν έως και 1.000 χούλιγκαν φορώντας μαύρα μπλουζάκια στην πλατεία, ενώ εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε ότι έγιναν 18 συλλήψεις. 

Το μεσημέρι της Κυριακής, γύρω στις 2 τοπική ώρα, περίπου 400 χούλιγκανς έκαναν αποβίβαση στον πεζόδρομο των Βρυξελλών και από εκεί έφτασαν στην πλατεία Χρηματιστηρίου, στο σημείο που τιμώνται τα θύματα των επιθέσεων.
Τα εν λόγω άτομα, όπως μεταφέρει η βελγική εφημερίδα Le Soir φορούσαν κουκούλες και είχαν πιεί ενώ φώναζαν συνθήματα «Χούλιγκανς του Βελγίου, είμαστε στο σπίτι μας». Ηρθαν στις Βρυξέλλες από την πόλη Βιλβόρντ.

«Εχω σκανδαλιστεί από αυτό που συμβαίνει, να βλέπω αυτά τα άθλια άτομα να προκαλούν τους κατοίκους στο σημείο που αποτίουν φόρο τιμής. Μας είχαν προειδοποιήσει ότι μπορεί να έρθουν και διαπιστώνω ότι δεν έγινε τίποτα για να εμποδιστούν να μπουν στις Βρυξέλλες» δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Yvan Mayeur.
Οι χούλιγκανς ωθήθηκαν προς το σταθμό του τρένου και γύρω στις 18:00 τοπική ώρα αποχώρησαν από τις Βρυξέλλες για το Βιλβόρντ, ενώ έγινα και 12 προσαγωγές.

"Ζητώ σεβασμό σε μια στιγμή πένθους για όλη τη χώρα. Είναι εντελώς απαράδεκτο διαδηλωτές να διακόπτουν αυτή την φάση περισυλλογής στην πλατεία Χρηματιστηρίου, στις Βρυξέλλες. Οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για να τιμήσουν τα θύματα και καταδικάζω κατηγορηματικά αυτά τα επεισόδια", δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της χώρας Σαρλ Μισέλ.

"Ζητώ από όλους να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και να μείνουν ήρεμοι ώστε η αστυνομία να μπορέσει να κάνει τη δουλειά της", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ