Οργή και απογοήτευση στην Ειδομένη - Οι πρόσφυγες πίστεψαν πως θα άνοιγαν τα σύνορα την Κυριακή

Αναβρασμός και οργή επικρατεί στην Ειδομένη, έπειτα από τις νέες φήμες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ώρες και έκαναν εκατοντάδες μετανάστες να πιστέψουν ότι θα άνοιγαν τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη βρίσκονται πλέον σε πλήρη απόγνωση, καθώς για άλλη μια φορά έπεσαν θύματα αγνώστων, οι οποίοι διέδιδαν φήμες πως τα σύνορα θα ανοίξουν, δημιουργώντας έτσι την ελπίδα πως θα μπορούσαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής εκατοντάδες πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, δηλώνοντας αποφασισμένοι να περάσουν τα σύνορα. 

Οι πρόσφυγες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, αφού απέναντι απ΄αυτούς που είχαν συγκεντρωθεί και δήλωναν αποφασισμένοι να περάσουν τα σύνορα, παρατάχθηκε μια άλλη ομάδα που προσπαθούσε να τους μεταπείσει, εξηγώντας τους ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως όλη αυτή η κίνηση είναι ανώφελη. 

Η αστυνομική παρουσία είναι ενισχυμένη, ενώ από νωρίς έχουν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις και πίσω από τον φράχτη, από την πλευρά της ΠΓΔΜ.  Η αστυνομία προσπαθεί, με ανακοινώσεις μέσω  μεγαφώνων, στα αραβικά και τα φαρσί, να αποτρέψει τον κόσμο, προειδοποιώντας ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους, αν το επιχειρήσουν. Οι πιο ψύχραιμοι επικράτησαν και δεν έγινε κάποια κίνηση προς τη συνοριακή γραμμή, ωστόσο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν παραταχθεί εκεί, για παν ενδεχόμενο.

Μεταξύ αυτών που ήθελαν να περάσουν τα σύνορα ήταν άτομα σε αναπηρικά καροτσάκια. Νωρίτερα σχεδόν όλοι κρατούσαν  στα χέρια κι ανέμιζαν λευκές χαρτοπετσέτες και χαρτομάντηλα σε ένδειξη των ειρηνικών τους -όπως τόνιζαν- προθέσεων. Στα χέρια κρατούν χαρτόνια και κομμάτια ύφασμα, όπου αναγράφονται συνθήματα, όπως: «Μην μας χτυπήσετε», «Η ελεύθερη μετακίνηση είναι δικαίωμα όλων», «Καμιά βία, θέλουμε μόνο να περάσουμε» και «Ανοίξτε τα σύνορα».  Επίσης τραγουδούσαν  σκοπούς της πατρίδας τους.

«Ακούσαμε ότι σήμερα θα ανοίξουν τα σύνορα και ήρθαμε να περάσουμε. Μας είπαν ότι θα είναι μαζί μας ο Ερυθρός Σταυρός και 500 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο» είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ νεαρός Σύρος που έφτασε στην Ειδομένη νωρίς το πρωί, από τα Γιαννιτσά, μαζί με συμπατριώτες του.

Από νωρίς το πρωί άρχισαν να καταφθάνουν στην περιοχή και πρόσφυγες από κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης, όπως αυτά της Νέας Καβάλας και των Γιαννιτσών. Από το Σάββατο πάντως, επικρατούσε αναστάτωση και σύγχυση μεταξύ των προσφύγων, καθώς όλοι προσπαθούσαν να διασταυρώσουν τις φήμες που διαδίδονταν περί επικείμενου ανοίγματος των συνόρων.

Στο μεταξύ, αποστάσεις από τις φήμες που τους ήθελαν να είναι μεταξύ αυτών που φέρονται να παρακίνησαν τους πρόσφυγες να επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα πήραν οι Ιταλοί ακτιβιστές, που έφτασαν χθες στην Ειδομένη, μέσω Ηγουμενίτσας. 

Ένταση στη γέφυρα του Αξιού

Η κατάσταση ηρέμησε το μεσημέρι της Κυριακής, έπειτα από έντονες συζητήσεις μεταξύ των προσφύγων, ενώ λίγη ώρα αργότερα δόθηκε στην κυκλοφορία η γέφυρα του Αξιού. Αστυνομικές δυνάμεις είχαν προχωρήσει νωρίτερα στον αποκλεισμό της, εμποδίζοντας τη διέλευση από το σημείο σε λεωφορεία και βαν με ακτιβιστές που κατευθύνονταν προς τον καταυλισμό των προσφύγων και μεταναστών.

Έπειτα από την ένταση που επικράτησε, το απόγευμα αρκετοί πρόσφυγες άρχισαν να επιβιβάζονται ξανά σε λεωφορεία προκειμένου να μεταφερθούν στα hot spots, νιώθοντας για ακόμα μια φορά εξαπατημένοι. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ