Οι μυστηριώδεις κρατήρες της Σιβηρίας κρύβουν μια ωρολογιακή βόμβα για όλο τον πλανήτη - Δείτε το γιατί

Ανακαλύφθηκαν τυχαία το καλοκαίρι του 2014 και σκόρπισαν παντού την αμηχανία.

H πρώτη από τις μυστηριώδεις τρύπες της χερσονήσου Γιαμάλ, με διάμετρο περίπου 30 μέτρα, εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια μιας περιόδου πολέμου μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Ακολούθησαν οι εμφανίσεις και νέων οπών, χωρίς καμία εμφανής λογική εξήγηση. Έτσι, οι πρώτες θεωρίες συνωμοσίας, με δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μυστικές επιχειρήσεις και πειράματα Ρώσων, αλλά και οι γνωστές μεταφυσικές θεωρίες για μυστηριώδεις δυνάμεις και εξωγήινες αποβάσεις έκαναν την εμφάνισή τους.  

Η αλήθεια είναι μάλλον διαφορετική, αλλά αρκετά ανησυχητική. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αιτία αφορά το γεγονός πως οι αρκτικές ζώνες του πλανήτη θερμαίνονται με ιλιγγιώδη ρυθμό. Το συγκεκριμένο καλοκαίρι του 2014 ήταν αρκετά θερμότερο από το μέσο όρο, με αύξηση της θερμοκρασίας κατά 9 βαθμούς Κελσίου

Οι αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες και η υψηλή πίεση επέτρεπαν μέχρι τώρα στο μεθάνιο και το νερό να παγώνουν μαζί, δημιουργώντας αυτό που ονομάζεται "ένυδρο μεθάνιο". Το μόνιμα παγωμένο υπέδαφος συγκρατεί τα πάντα αλλά όταν η θερμοκρασία αυξάνεται και αρχίζει να λιώνει, το μεθάνιο απελευθερώνεται ως αέριο, δημιουργώντας πίεση και κάνοντας το έδαφος να "εκραγεί".

Αν και θεωρία, οι επιστήμονες πιστεύουν πως έχουν πλέον περισσότερες αποδείξεις μετά από την πρόσφατη αποστολή στον πυθμένα του κρατήρα. Εκεί ανακάλυψαν πως ο αέρας είχε εξαιρετικά υψηλή συγκέντρωση μεθανίου.  

Δεν είναι όμως το μόνο στοιχείο που θα έπρεπε να μας ανησυχεί για το φαινόμενο. Το μεθάνιο είναι ένα αέριο που θα μπορούσε να έχει 25 φορές μεγαλύτερη επίδραση στο φαινόμενο του θερμοκηπίου από εκείνη του διοξειδίου του άνθρακα κατά τον επόμενο αιώνα. Μια τόσο σημαντική προσθήκη στις εκπομπές μεθανίου θα ήταν πιθανό να έχει καταστροφικές συνέπειες στην ήδη ανησυχητική υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας, δεδομένου ότι το μεθάνιο είναι 21 φορές ικανότερο στην παγίδευση θερμότητας, σύμφωνα με το LiveScience.

Κάποιοι ερευνητές κάνουν λόγο για μια καινούργια «ωρολογιακή βόμβα» στο κλίμα. Και η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη. Ένας από τους κρατήρες είναι μόλις 6 μίλια μακριά από κοίτασμα φυσικού αερίου. Οι Siberian Times αναφέρουν πως ο συνδυασμός των δύο εύφλεκτων υλικών σε τόσο κοντινή απόσταση προκαλεί τεράστια ανησυχία για την ασφάλεια της περιοχής.

Μπορεί, όμως, να υπάρχει και μια εναλλακτική εξήγηση. Η γη μπορεί να καταρρεύσει χωρίς την έκρηξη μεθανίου, σε κάτι που ονομάζεται "Pingo". Ο πάγος που έχει παγιδευτεί μεταξύ των στρωμάτων της γης  στρεβλώνει το ανώτερο στρώμα, σε ένα είδος αναχώματος. Η αιφνίδια απόψυξη μπορεί να προκαλέσει την ξαφνική κατάρρευσή τους.

Το σίγουρο είναι πως η αιτία και στις δύο περιπτώσεις παραμένει η ίδια. Και δεν είναι άλλη από την δραματοποίηση του ρυθμού της κλιματικής αλλαγής. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ