Έκρυθμη η κατάσταση στην Ειδομένη: Περιμένουν σήμα για εκκένωση του καταυλισμού - Οργισμένοι οι πρόσφυγες

Η κυβέρνηση διευκρινίζει ωστόσο ότι η εκκένωση - που δεν έχει ανακοινωθεί πότε ακριβώς θα ξεκινήσει - θα γίνει με ήπιο τρόπο αφού στον καταυλισμό βρίσκονται γυναίκες με μικρά παιδιά.

 Οι αστυνομικές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί στο Πολύκαστρο περιμένουν σήμα για να μεταβούν στην Ειδομένη και να προσπαθήσουν να πείσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί να φύγουν από το σημείο. Δημοσιεύματα που ήθελαν την επιχείρηση να γίνεται ακόμα και εντός της ημέρας ούτε επιβεβαιώνονται αλλά ούτε και διαψεύδονται.

 

Πρωταρχικός στόχος είναι να μην προκληθούν νέες αντιδράσεις στην περιοχή, καθώς οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες είναι ήδη οργισμένοι. Ο κ. Κυρίτσης είπε μεταξύ άλλων, ότι η πολιτεία έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 2.000 ατόμων από την Ειδομένη, σε θέσεις που υφίστανται ήδη σε κέντρα φιλοξενίας ανά την Ελλάδα, ενώ εκτίμησε ότι από τη Δευτέρα, 28 του μηνός, ο αριθμός αυτός μπορεί να διπλασιαστεί, καθώς, όπως είπε, θα ενταθούν οι προσπάθειες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του συντονιστικού για το προσφυγικό ανακοίνωσε τη δημιουργία επιπλέον 30.000 θέσεων φιλοξενίας προσφύγων εντός των επόμενων 20 ημερών. Το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα εγκρίθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου προσφυγικής πολιτικής υπό τον Αλέξη Τσίπρα, όπως ανέφερε ο κ. Κυρίτσης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, που θα δημιουργηθούν τα νέα κέντρα, αν και είπε ότι τα περισσότερα είναι ήδη οριοθετημένα αλλά σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν μετά τη συνεννόηση με τις τοπικές αρχές. Πρώτη προτεραιτότητα της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, είναι η ελάφρυνση της κατάστασης στην Ειδομένη, όπου για ακόμα μία μέρα οι πρόσφυγες που παλεύουν με την πείνα και το κρύο, φαίνονται οργισμένοι...


Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Κυρίτσης είπε ακόμη ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για την ενίσχυση της υπηρεσίας ασύλου, ενώ αναγνώρισε ότι, αν και η συμφωνία προβλέπει την άφιξή τους στην Ελλάδα μέχρι τις 28 Μαρτίου, εντούτοις κανένας από τους Ευρωπαίους παρατηρητές, που αναμένεται να επιφορτιστούν και να συνδράμουν στο έργο της επιτάχυνσης των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, δεν έχει έρθει ακόμα στη χώρα μας.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ