O Άκης απόψε μας ταξιδεύει στην Ισπανία με μια συνταγή όνειρο: Απίθανη νηστίσιμη Paella!

Μια λαχταριστή συνταγή... επιπέδου master!

Συστατικά
250 γρ. φρέσκιες μεγάλες γαρίδες ξεφλουδισμένες και καθαρισμένες
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο
1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
200 γρ. μπούτι κοτόπουλο χωρίς κόκκαλο και χωρίς δέρμα
1/2 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
200 γρ. λουκάνικο chorizo (το μισό κομμένο σε λεπτές φετές και το άλλο μισό κομμένο σε τετραγωνάκια)
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 ντομάτα
1 κούπα (380 γρ.) ρύζι για ριζότο
500 ml ζωμό κοτόπουλο
80 ml λευκό ξηρό κρασί
½ κ.γ. σαφράν
1 φύλλο δάφνης
12 μύδια φρέσκα και καθαρισμένα
½ κούπα αρακά
2 κ.σ. μαϊντανό φρέσκο, ψιλοκομμένο
ξύσμα λεμονιού

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Η paella είναι ένα ριζότο με πολλά υλικά! Είναι ένα παραδοσιακό Ισπανικό πιάτο! Πρέπει να οργανώσουμε πολύ καλά τα υλικά μας.

Ψιλοκόβουμε ένα κρεμμύδι καλά και το βάζουμε σε ένα μπολάκι.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο μας και το αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε το μισό από το chorizo μας σε πολύ λεπτές φέτες και το άλλο μισό σε μικρά τετραγωνάκια.
Ψιλοκόβουμε την πιπεριά μας και τη βάζουμε σε ένα μπολάκι.
Ψιλοκόβουμε και το μαϊντανό μας και αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε τη ντομάτα μας και τη βάζουμε σε ένα μπολάκι.
Ψιλοκόβουμε σε μικρά κομμάτια , το μπούτι από το κοτόπουλο μας και το βάζουμε σε ένα μπολάκι και πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Παίρνουμε μία πλατιά κατσαρόλα με καπάκι και τη βάζουμε να κάψει. Σοτάρουμε τις λεπτές φέτες από το chorizo μας σε υψηλή φωτιά μέχρι να γίνει τραγανό χωρίς να προσθέσουμε λάδι.
Στο μπολ με τις γαρίδες ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Αφαιρούμε τις φέτες από το chorizo από το τηγάνι και βάζω τα τετραγωνάκια από το chorizo μου, τα τσιγαρίζουμε για 2 λεπτά, τα βγάζουμε και ρίχνουμε μέσα τις γαρίδες. Τις αφήνουμε να πάρουν χρώμα για λίγα δευτερόλεπτα και από τις δύο πλευρές και τις αφαιρούμε από το τηγάνι και τις βάζουμε σε ένα πιάτο μαζί με τα τετραγωνάκια από το chorizo μας.
Προσθέτουμε τα κομμάτια κοτόπουλου και μαγειρεύουμε χωρίς να τα ανακατέψουμε μέχρι να πάρουν καφέ χρώμα για 3 περίπου λεπτά. Τα μεταφέρουμε στο πιάτο με τα τετραγωνάκια από το chorizo και τις γαρίδες.
Ζεσταίνουμε 2 κ.γ. λάδι και προσθέτουμε το κρεμμύδι για να πάρει χρώμα. Ρίχνουμε και το σκόρδο μέσα. Βάζουμε λίγο ακόμα λάδι στο βαθύ τηγάνι μας και στη συνέχεια ρίχνουμε και το ρύζι να πάρει χρώμα. Ρίχνουμε μέσα και την πιπεριά μαζί με το κρασί και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να εξατμιστεί το κρασί μας.
Χαμηλώνω τη φωτιά σε μεσαία και ρίχνω μέσα τη ντομάτα μας , ένα φύλλο δάφνης, το σαφράν, ένα κύβο ζωμό κοτόπουλο ή φρέσκο ζωμό κοτόπουλο, τον αρακά, τα τετραγωνάκια από το chorizo μας και το κοτόπουλο. Σκεπάζουμε κατευθείαν με το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά.
Προσθέτουμε ξύσμα από ένα λεμόνι, τα μύδια μας , τις γαρίδες μας και τις λεπτές φέτες από το chorizo μας. Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε μέχρι να ανοίξουν τα μύδια για 3-4 λεπτά. Όσα μύδια δεν ανοίξουν τα πετάμε.
Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ