To τηλεφώνημα Τσίπρα στο ΝΑΤΟ - Μπλόκαρε η συμφωνία για τους πρόσφυγες

Τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας Ευρώπης-Τουρκίας για το προσφυγικό, όλοι διαπιστώνουν ότι στην πράξη καθίσταται ανεφάρμοστη.

Η διαπίστωση είχε γίνει και πριν από το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες, που πολλοί εκτιμούν ότι θα δυσκολέψει περαιτέρω την κατάσταση, αφού κάποιοι προεξοφλούν ότι πολλά κράτη της ΕΕ δεν θα θέλουν να πάρουν εντός των ορίων τους ούτε έναν πρόσφυγα. 

Από την Κυριακή, που θεωρητικά θα άρχιζε να εφαρμόζεται η συμφωνία, μέχρι σήμερα οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία στην Ελλάδα συνεχίζουν κανονικά. 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως έγινε γνωστό χθες, τηλεφώνησε στη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, ζητώντας της άμεση εφαρμογή της συμφωνίας καθώς και υποστήριξη σε υλικοτεχνικό επίπεδο.

Ο κ. Τσίπρας, όμως, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα σήμερα, εκτός από την κυρία Μέρκελ τηλεφώνησε και στον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στον οποίο και μετέφερε τη δυσαρέσκεια της Αθήνας για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν συμβάλλει ενεργά στη μείωση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο. 

Σημειώνεται ότι χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη παραδέχτηκε ότι «δεν έχουμε δει σημαντική μείωση ροών προς τη χώρα» και υπογράμμισε πως για ένα άμεσο χρονικό διάστημα δεν είναι δυνατό να φανούν αποτελέσματα από αυτό το σχέδιο. «Αρκετοί θα παραμένουν εδώ», είπε και ανέφερε πως συγκεκριμένος αριθμός προσφύγων θα μετεγκατασταθεί προς την ΕΕ.

 

Μάρδας: Δεν πρέπει να αλλάξει η συμφωνία λόγω του χτυπήματος στις Βρυξέλλες
Ανησυχία ότι το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες θα αλλάξει τους όρους της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες που εγκλωβίζονται στην Ελλάδα, εξέφρασε και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας

Ο κ. Μάρδας δήλωσε ότι το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες δεν θα πρέπει να επηρεάσουν τα όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής, ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία για το προσφυγικό.

«Δεν πρέπει να αλλάξει το ότι έχει συμφωνηθεί άσχετα από το δυσάρεστο γεγονός το οποίο συνέβη. Να σας το πω και λίγο διαφορετικά, δεν υπάρχει κάποια ρήτρα υπό προϋποθέσεις εφαρμογής αυτής της συμφωνίας, ως εκ τούτου θεωρούμε ότι θα εφαρμοστούν όλα κανονικά», δήλωσε στον Real fm ο Δ. Μάρδας.

Ερωτηθείς για το αν τα ευρωπαϊκά κράτη θα μπορέσουν να ακολουθήσουν κοινή γραμμή απέναντι στις τρομοκρατικές απειλές, δήλωσε πως θα υπάρξει πλήρης συνεννόηση, ενώ τόνισε πως η Ευρώπη έχει περάσει πολλές κρίσεις και χτίζεται μέσα από διαφωνίες. «Στο θέμα της τρομοκρατίας σας διαβεβαιώνω ότι θα υπάρχει πλήρης συνεννόηση. Σε άλλα θέματα δεν υπάρχει. Αλλά θα σας πω το εξής, παρακολουθώντας την ιστορία της Ευρώπης, έτσι χτίζεται η Ευρώπη. Δηλαδή, μέσα από τις διαφωνίες, κάποια ώρα φτάνουμε σε κάποιο αποτέλεσμα. Η Ευρώπη έχει περάσει πολλές κρίσεις. Εμείς αυτή την κρίση τη ζούμε  έντονα, γιατί μας αφορά».

Τέλος, εκτίμησε πως ακόμα και αν υπάρξουν προβλήματα σε σχέση με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, θα βρεθεί η λύση. «Σε ότι αφορά με την Τουρκία αν παρουσιαστεί κάποια απόκλιση από ότι έχει συμφωνηθεί όπως βλέπετε υπάρχει ένας ιδιαίτερα συστηματοποιημένος διάλογος ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τουρκία και όλα αυτά τα θέματα εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο του διαλόγου και θα βρεθούν οι προσήκουσες λύσεις. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν τίθεται τέτοιο θέμα, η συμφωνία εφαρμόζεται και δεν θεωρούμε ότι μπορεί το συγκεκριμένο τρομοκρατικό χτύπημα να επηρεάσει την εξέλιξή της».  

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ