Πονάει η μέση σας; Καλύτερα θεραπεύουν η γιόγκα & ο διαλογισμός από τα φάρμακα‏

Ο διαλογισμός και η ψυχοθεραπεία ίσως επιφέρουν καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα από την κλασσική φαρμακευτική αγωγή σε ότι αφορά την χρόνια οσφυαλγία, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο JAMA. 

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών Ομαδικής Υγείας και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σιάτλ, με επικεφαλής τον Δρ Ντάνιελ Τσέρκιν, πραγματοποίησαν μια κλινική δοκιμή με 342 άτομα, 20-70 ετών που υπέφεραν από πόνους στη μέση τους επί επτά χρόνια, κατά μέσο όρο.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες: η πρώτη έπαιρνε τα κλασσικά φάρμακα, η δεύτερη έκανε γνωστική-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία και η τρίτη διαλογισμό και γιόγκα. 

Μετά από 26 εβδομάδες, αξιολογήθηκε η αποτελεσματικότητα κάθε μεθόδου και προέκυψε ότι την μεγαλύτερη βελτίωση (σε ποσοστό 61%) είχαν όσοι έκαναν διαλογισμό και γιόγκα, την μικρότερη όσοι έκαναν την παραδοσιακή φαρμακευτική θεραπεία (44%) και κάπου στη μέση ήταν η ψυχοθεραπεία (58%). Μετά από έναν χρόνο, όσοι είχαν κάνει διαλογισμό-γιόγκα ή ψυχοθεραπεία, συνέχιζαν να έχουν λιγότερους πόνους σε σχέση με όσους είχαν ακολουθήσει την παραδοσιακή φαρμακευτική οδό. 

Η μέθοδος διαλογισμού που δοκιμάστηκε ήταν η λεγόμενη «μείωση του στρες μέσω διαλογισμού επίγνωσης» (MBSR), η οποία περιλαμβάνει και ορισμένες εύκολες ασκήσεις γιόγκα. Σε αυτήν, το άτομο εστιάζει στις σκέψεις, στα συναισθήματα και στις αισθήσεις του, μαθαίνοντας να αποδέχεται τον όποιο σωματικο ή ψυχικό πόνο. 

Η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία βοηθά τον άνθρωπο, αφενός να αναθεωρήσει τον τρόπο που αντιμετωπίζει νοητικά τον πόνο, αφετέρου τον ωθεί να αποκτήσει νέες πιο εποικοδομητικές συμπεριφορές, π.χ. να αρχίσει να ασκείται σωματικά. 

Σε κάθε περίπτωση, η αμερικανική μελέτη έρχεται να ενισχύσει την αντίληψη ολοένα περισσότερων επιστημόνων ότι νους και σώμα αλληλοεπηρεάζονται και ότι ορισμένα τουλάχιστον προβλήματα του σώματος μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο εύκολα με την κατάλληλη βοήθεια από το νου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ