Γεροβασίλη: Επίθεση στην Ευρώπη της Δημοκρατίας τα τρομοχτυπήματα στο Βέλγιο - Δεν πρέπει να ηττηθεί από τον φανατισμό & το θρησκευτικό μίσος

Επίθεση ενάντια στην Ευρώπη της Δημοκρατίας και της ανεκτικότητας, χαρακτήρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Βέλγιο, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
 

«Αυτή η Ευρώπη δεν πρέπει να ηττηθεί από τον φανατισμό, το θρησκευτικό μίσος και τον ρατσισμό. Οι δυνάμεις της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού θα νικήσουν το φόβο» ανέφερε η κ. Γεροβασίλη. «Η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή αλλά και με νηφαλιότητα τα γεγονότα και κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να διαφυλαχθεί η ασφάλεια στη χώρα. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν κληθεί οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση.

Ο πρωθυπουργός έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, ζητώντας την αναβολή της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για τη Δευτέρα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι προηγουμένως ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκαν και οι δύο για το τραγικό γεγονός στο Βέλγιο. Η επικοινωνία του κ. Τσίπρα με την κ. Μέρκελ, αφορούσε την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή τεχνικής και στελεχιακής υποστήριξης στην Ελλάδα από τη Γερμανία. Επιπλέον, επισημάνθηκε η ανάγκη για πλήρη επιχειρησιακή ανάπτυξη του ΝΑΤΟ και μείωση των ροών από τα τουρκικά παράλια με την εφαρμογή του σχεδίου δράση ΕΕ-Τουρκίας.

Αναφερόμενη στο προσφυγικό, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση εκτιμά ως ιδιαίτερα θετική τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και συμπλήρωσε ότι αυτή η συμφωνία ανοίγει για τους πρόσφυγες έναν ασφαλή ανθρωπιστικό διάδρομο στην Ευρώπη μέσω της επανεγκατάστασης από την Τουρκία. «Η κυβέρνηση εργάζεται για την υλοποίηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία αυτή. Ήδη, καταγράφονται οι ανάγκες σε προσωπικό και τεχνική βοήθεια. Επίσης, ολοκληρώνεται η εκκένωση των hot spots από πρόσφυγες και μετανάστες του παλαιού καθεστώτος και προωθείται με σαφές χρονοδιάγραμμα η ολοκλήρωση νέων θέσεων φιλοξενίας.

Επιπλέον, προετοιμάζεται σχέδιο νόμου για την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την προσφυγική κρίση και το οποίο θα αποτελέσει θεσμικό πλαίσιο για την υλοποίηση της συμφωνίας», τόνισε η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταναστευτικής Πολιτικής για την έγκριση του νομοσχεδίου. Επίσης, υπογράμμισε ότι θα προχωρήσει η αναβάθμιση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με δύο γενικές γραμματείες, μία για την πρώτη υποδοχή και μία για τα θέματα ασύλου.

«Η κυβέρνηση υλοποιεί τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και ταυτόχρονα ζητεί την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ΕΕ και αφορούν την άμεση παροχή βοήθειας με μέσα και προσωπικό προς την Ελλάδα και ταυτόχρονα την άσκηση πίεσης προς την Τουρκία για την αντιμετώπιση των διακινητών και τη μείωση των προσφυγικών ροών από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά» επεσήμανε.

«Αναμένεται γρήγορα να υπάρξει σύγκλιση σε φορολογικό-ασφαλιστικό»

Είμαστε κοντά στα ζητήματα φορολογικού και ασφαλιστικού και αναμένεται γρήγορα να υπάρξει σύγκλιση. Στο ζήτημα των κόκκινων δανείων υπάρχει απόσταση αλλά τα τεχνικά κλιμάκια εξακολουθούν να εργάζονται. Η πρόθεσή μας και των Ευρωπαίων είναι να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, αλλά την κυβέρνηση την ενδιαφέρει και το πώς θα κλείσει, ανέφερε για την πορεία των διαπραγματεύσεων η κ. Γεροβασίλη.

Σημείωσε ότι υπάρχει προγραμματισμένη επιστροφή των θεσμών για τις 2 Απριλίου και επεσήμανε τις σαφείς δηλώσεις των θεσμών ότι υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. «Η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το επόμενο διάστημα και μέσα στο πλαίσιο των όσων συμφωνήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο» τόνισε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ