Παρέμβαση Κουτζαμάνη για το φυλλάδιο στην Ειδομένη - Ξεκινά εισαγγελική έρευνα

Την διενέργεια έρευνας για το φυλλάδιο που διανεμήθηκε στην Ειδομένη προκαλώντας τεράστια αναταραχή στους πρόσφυγες διέταξε η  Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Η κ. Κουτζαμάνη ζήτησε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης να διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό εκείνων που μοίρασαν το φυλλάδιο "οδηγιών" , υποδεικνύοντας τους τρόπους διαφυγής από την Ειδομένη και τα ....κρυφά περάσματα ώστε οι πρόσφυγες να περάσουν στα Σκόπια.

Η έρευνα διετάχθη με αφορμή έγγραφο των υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, τα οποία απέστειλαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου πληροφορίες  που είχε συλλέξει η Ελληνική  Αστυνομία  και  δημοσιεύματα του Τύπου για το επίμαχο φυλλάδιο, θέτοντας το ερώτημα εάν πρέπει να γίνει ποινική έρευνα ή όχι για το τραγικό αυτό συμβάν.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην παραγγελία της αναφέρει ότι σε περίπτωση εντοπισμού των προσώπων που διακίνησαν το   φυλλάδιο, θα πρέπει  να εξεταστεί εάν στοιχειοθετούνται  τα αδικήματα:

1) Της παραβίασης του νόμου 3386/2005 για την  «είσοδο, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική επικράτεια» 

2) Το αδίκημα του άρθρου 141 του Ποινικού Κώδικα το οποίο προβλέπει ότι όποιος  με  πρόθεσή του και με οποιεσδήποτε ενέργειες εκθέτει το  ελληνικό  κράτος  ή  σύμμαχό  του  ή  κατοίκους  τους  σε  κίνδυνο αντιποίνων  ή  εκθέσει  σε  κίνδυνο διατάραξης τις φιλικές σχέσεις του Ελληνικού κράτους  ή  συμμάχου  του  με  ξένο  κράτος, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών.

Και σε καταφατική περίπτωση, τότε να ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη, αναφέρει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Όπως είναι γνωστό το φυλλάδιο, το οποίο ήταν γραμμένο στα αραβικά, ενημέρωνε τους πρόσφυγες και μετανάστες για μια εναλλακτική διαδρομή ώστε να περάσουν στην ΠΓΔΜ, ενώ είχε και χάρτη με το σημείο του περάσματος.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ