Ξεπέρασαν τους 48.000 οι πρόσφυγες - Πάτησαν Ελλάδα οι Τούρκοι παρατηρητές

Με πρώτη στάση την Ελευσίνα και τον Πειραιά συνεχίζεται η προσπάθεια εκκένωσης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου από τους πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν εγκλωβιστεί εκεί, την ώρα που στη Χίο και τη Μυτιλήνη εγκαθίστανται οι Τούρκοι τοποτηρητές βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη στις Βρυξέλλες μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

Ήδη στη Χίο το βράδυ της Κυριακής έφτασαν οι πρώτοι έξι αστυνομικοί από την Τουρκία ενώ μέσα στην ημέρα αναμένονται στη Μυτιλήνη 18 συνάδελφοί τους. Στις 7:30 το πρωί έφτασε στον Πειραιά το πλοίο "Αριάδνη" με 582 μετανάστες και πρόσφυγες από Μυτιλήνη (322 άνθρωποι) και Χίο (260 άνθρωποι).

 

Παράλληλα στο λιμάνι της Ελευσίνας αναμένεται να καταπλεύσει περίπου στις 8 το πρωί το "Ελευθέριος Βενιζέλος" με 1433 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη οι οποίοι αναμένεται να μεταφερθούν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στην Αττική και στην ευρύτερη περιφέρεια.

Έτσι πλέον στο λιμάνι του Πειραιά φιλοξενούνται, βάσει και της τελευταίας καταμέτρησης από το λιμενικό, περίπου 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει ότι έως τα μέσα της εβδομάδας θα απομακρυνθούν πρόσφυγες από τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο και την Κω αρχικά προς τα λιμάνια της Καβάλας, του Βόλου, της Ελευσίνας, του Σκαραμαγκά, του Λαυρίου και ενδεχομένως της Κρήτης. 

Το επόμενο βήμα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, προβλέπει τη διασπορά τους σε χώρους προσωρινής φιλοξενίας που λειτουργούν στη Στερεά Ελλάδα, όπως στη Μαλακάσα, το Σχιστό και τον Ελαιώνα, αλλά και σε ειδικούς χώρους που έχουν κατασκευαστεί στη Φιλιππιάδα, τα Γιάννενα, το Κουτσόχερο, τα Γρεβενά, την Κοζάνη, τη Βέροια, το Κιλκίς, τα Διαβατά και τη Δράμα.

Παρά το γεγονός, πάντως, ότι από την Κυριακή τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία των Βρυξελλών για το προσφυγικό, στη Λέσβο την ίδια ημέρα έφτασαν περισσότεροι από 800 μετανάστες μέσα σε λίγες ώρες. 

 

Το λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να επισκεφθεί στις 12 το μεσημέρι ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα και τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ