10 συνδυασμοί τροφών που αδυνατίζουν - Δοκίμασε τους & απόκτησε το σώμα που πάντα ήθελες

Εσύ ήξερες πως αν πασπαλίσεις το τσάι σου με μαύρο πιπέρι θα αποκτήσεις μέση δαχτυλίδι; 

Ξέρεις πως λίγη κανέλα στο ψωμί ολικής άλεσης ενεργοποιεί τον μεταβολισμό σου και σε βοηθά να χάσεις πόντους; Είναι κάποιοι συνδυασμοί τροφίμων που βοηθούν στο αδυνάτισμά σου, αγαπούν τη γραμμή σου, την ομορφιά και την υγεία σου. 

1. ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ+ΛΕΜΟΝΙ

Βοηθά να χάσεις κιλά και να διατηρήσεις ένα υγιές καρδιαγγειακό. Συνόδεψε το πράσινο τσάι σου με χυμό από ένα λεμόνι, πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ ή λάιμ (πηγές βιταμίνης C) ώστε να ενισχύσεις την απορρήφηση των κατεχινών. Το πράσινο τσάι έχει συσχετιστεί με μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, πρόληψη της οξείδωσης της χοληστερόλης αλλά και αυξημένο μεταβολισμό. Μελέτες δείχνουν όμως πως απορροφάμε μόνο το 20% των κατεχινών, των αντιοξειδωτικών ουσιών με όλες τις παραπάνω ευεργετικές επιδράσεις. Τα καλά νέα είναι πως πρόσφατα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως ότι ο χυμός λεμονιού αυξάνει την απορροφησιμότητα των κατεχινών σε ποσοστό 80%.

2. ΑΥΓΟ + ΦΡΕΣΚΟΣ ΧΥΜΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Προσφέρει πρωτεΐνη, απαραίτητη για τον μεταβολισμό και λαμπερό-σφριγηλό δέρμα. Θέλεις να βελτιώσεις την εικόνα και την ελαστικότητα του δέρματός σου; Δοκίμασε να καταναλώσεις αυτό το δυναμικό ντουέτο! Τα αυγά είναι φυσικά πλούσια σε δύο αμινοξέα που συμμετέχουν στο σχηματισμό του κολλαγόνου. Τροφές με βιταμίνη C, όπως το πορτοκάλι, το μάνγκο, τα ακτινίδια, η πιπεριά, ενισχύουν την παραγωγή του κολλαγόνου καθώς η βιταμίνη C δρα ως συνένζυμο στο μηχανισμό αυτό. Αποτέλεσμα είναι η βελτίωση της ποιότητας του δέρματος και η αύξηση της ελαστικότητάς του. Επίλεξε, λοιπόν, για πρωινό μία ομελέτα με ένα αυγό και ένα ασπράδι και στύψε έναν φυσικό χυμό πορτοκαλιού, ώστε να καλύψεις ένα σημαντικό κομμάτι των αναγκών σου στην πολύτιμη αυτή βιταμίνη.

3. ΓΙΑΟΥΡΤΙ + ΚΟΥΑΚΕΡ ΒΡΩΜΗΣ

Ρυθμίζει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ξεκίνα την ημέρα σου με αυτό το πρωινό και έχεις δώσει στο ανοσοποιητικό σου μία ισχυρή τόνωση. Γεμάτο ωφέλιμους μικροοργανισμούς, το γιαούρτι εμπλουτίζει τη μικροχλωρίδα του εντέρου και περιορίζει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών που μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στο γαστρεντερικό. Αλλά τα προβιοτικά δρουν πολύ καλύτερα μαζί με τα πρεβιοτικά που παίρνεις από τα ολικής άλεσης δημητριακά. Τα πρεβιοτικά είναι η τροφή των προβιοτικών, που ενισχύει την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό τους ώστε να ασκήσουν την προστατευτική τους δράση. Για να επωφεληθείτε αυτής της προστατευτική δράσης, επιλέξτε φρέσκο γιαούρτι ή επιδόρπια γιαουρτιού εμπλουτισμένα με προβιοτική καλλιέργεια.

4. ΒΕΡΙΚΟΚΑ + ΑΜΥΓΔΑΛΑ

Ένας μοναδικός συνδυασμός για καρδιαγγειακή υγεία. Αυτό το δυναμικό δίδυμο προλαμβάνει την οξείδωση της «κακής» LDL-χοληστερόλης, μία διαδικασία που συμβαίνει όταν η χοληστερόλη έρχεται σε επαφή με τις ελεύθερες ρίζες. Μελέτες όμως δείχνουν πως τα φυτοχημικά στα αμύγδαλα δρουν συνεργιστικά με τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες Ε και C, που συναντάμε στα βερίκοκα, και μειώνουν την οξείδωση της LDL. Επομένως, για ένα χορταστικό αλλά και καρδιοπροστατευτικό σνακ επιλέξτε ? φλ. Αποξηραμένα βερίκοκα και ωμά αμύγδαλα.

5. ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ + ΝΤΟΜΑΤΕΣ

Γεμάτο αντιοξειδωτικά και με αντικαρκινική δράση. Οι ντομάτες, όπως και τα προιόντα της ντομάτας (πολτός), περιέχουν και τα 4 βασικά καροτενοειδή (α-καροτένιο, β-καροτένιο, λουτεΐνη και λυκοπένιο) καθώς και τρία αντιοξειδωτικά (βιταμίνες C και Ε, β-καροτένιο) που σε συνδυασμό προλαμβάνουν έναντι του καρκίνου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η απορρόφησιμότητα των πολύτιμων συστατικών αυξάνεται αν καταναλωθούν με ελαιόλαδο καθώς τα καλά μοοακόρεστα λιπαρά που περιέχει επιβραδύνουν την πέψη. Συνόδεψε τη μακαρονάδα σου με μία σάλτσα από φρέσκιες κόκκινες ντομάτες, ελαιόλαδο και λίγο βασιλικό.

6. ΚΑΝΕΛΛΑ + ΨΩΜΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ

Ενεργοποιεί τον βασικό μεταβολισμό και σε βοηθά να χάσεις πόντους. Δοκίμασε για πρωινό μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης φρυγανισμένο, με λίγη μαργαρίνη με ω-3 λιπαρά και λίγη κανέλλα για το άρωμα και τη γεύση της. Η ευχάριστη γλυκόπικρη γεύση της κανέλλας συνοδεύεται και από τις ευεργετικές της δράσεις στο μεταβολισμό. Φαίνεται πως διατηρεί τα επίπεδα της γλυκόζης σε πιο ομαλά επίπεδα, αποτρέποντας την αύξηση της όρεξης. Βρέθηκε πως η κανέλλα επιβραδύνει το άδειασμα του στομάχου μετά τα γεύματα και ομαλοποιεί τα επίπεδα της γλυκόζης. Ως αποτέλεσμα τα επίπεδα της ινσουλίνης αυξάνονται πιο ομαλά και περιορίζεται η αποθήκευση του λίπους.


7. ΣΚΟΡΔΟ + ΚΡΕΜΜΥΔΙ

Προστατεύει την κυκλοφορία του αίματος από την κορυφή ως τα νύχια. Αυτά τα αρωματικά λαχανικά περιέχουν αριθμό συστατικών που διατηρούν την ευελιξία των αρτηριών και τις προστατεύουν από τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. Κάποια από τα συστατικά τους έχουν μελετηθεί για τη δράση τους να εξουδετερώνουν καρκινογόνες ελεύθερες ρίζες. Αποτελούν επίσης πλούσια πηγή φυτοοιστρογόνων, που τα καθιστά πολύτιμα για γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Στην ελληνική κουζίνα υπάρχει πληθώρα συνταγών που χρησιμοποιεί αυτά τα 2 υλικά, γι' αυτό μη διστάσεις να τα χρησιμοποιήσεις.

 

8. ΑΒΟΚΑΝΤΟ + ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΥΛΛΩΔΗ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Ένας συνδυασμός με ελάχιστες θερμίδες που αγαπά την επιδερμίδα. Προσθέτοντας λίγο αβοκάντο στην πράσινη σαλάτα σου, θα απορροφήσεις περισσότερα καροτενοειδή, θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν την υγεία της επιδερμίδας. Τα καροτενοειδή περιορίζουν τη ζημιά από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλεί η UV ακτινοβολία στο δέρμα, ενισχύοντας την άμυνά του και καθυστερώντας τη γήρανση. Βρέθηκε πως άτομα που κατανάλωναν αβοκάντο με την πράσινη σαλάτα τους (σπανάκι, μαρούλι, ρόκα, καρρότο), απορροφούσαν 15 φορές περισσότερα καροτενοειδή σε σχέση με όσους δεν το κατανάλωναν. Μελέτες φανερώνουν πως τα καροτενοειδή απαιτούν κάποια ποσότητα λίπους για να αυξηθεί η απορροφησιμότητά τους. Πηγές καλών-μονοακόρεστων λιπαρών είναι το αβοκάντο αλλά και το ελαιόλαδο. Διάλεξε ένα ώριμο αβοκάντο και πρόσθεσέ το στην επόμενή σου σαλάτα μαζί με λίγο στυμμένο λεμόνι.


9. ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ + ΜΑΥΡΟΠΙΠΕΡΟ

Ένας ιδιαίτερος συνδυασμός που μπορεί να σου προσφέρει λεπτότερη μέση. Ετοίμασε μία κούπα πράσινο τσάι και πρόσθεσε λίγο φρέσκο μαυροπίπερο. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι αυτός ο συνδυασμός ενισχύει την απορρόφηση ενός αντιοξειδωτικού-κλειδιού για την καύση του λίπους, κατά 130%. Και κάτι ακόμα; Άτομα που ήπιαν πράσινο τσάι μαζί με το γεύμα τους, ανέφεραν πιο έντονο αίσθημα κορεσμού και ζήτησαν δεύτερη μερίδα σε μικρότερο ποσοστό σε σχέση με όσους δεν το κατανάλωσαν. Οι ερευνητές συμπέραναν πως συστατικά στο πράσινο τσάι επηρεάζουν τις ορμόνες της όρεξης και του κορεσμού.

10. ΦΑΚΕΣ + ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ

Τονώνουν το ανοσοποιητικό και δυναμώνουν τον οργανισμό. Η κατανάλωση περισσότερων γευμάτων που δεν περιέχουν κρέας αποτελεί μία συνήθεια που προστατεύει έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Βέβαια το κρέας είναι μία καλή πηγή σιδήρου, και μάλιστα της απορροφήσιμης μορφής του (αιμικός σίδηρος). Ο σίδηρος που προέρχεται από φυτικές πηγές, όπως οι φακές και τα μαύρα φασόλια (μη αιμικός) δεν απορροφάται από το σώμα στον ίδιο βαθμό. Φαίνεται όμως πως ο συνδυασμός με τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C, όπως οι πιπεριές και τα εσπεριδοειδή, προάγει την μετατροπή του μη αιμικού σιδήρου στην απορροφήσιμή του μορφή. Μάλιστα, μελέτες δείχνουν πως οι γυναίκες που πρόσθεσαν 63 mg βιταμίνης C στο γεύμα τους απορρόφησαν 3 φορές περισσότερο σίδηρο. Συνδύασε, λοιπόν, το όσπριό σου με μία πλούσια σαλάτα και τελείωσε το γεύμα σου με ένα πορτοκάλι ή 2 ακτινίδια και θα καλύψεις τις ανάγκες σου σε σίδηρο, τονώνοντας το ανοσοποιητικό και την ενέργειά σου!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ