Θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις Μουζάλα - Παραιτείται μετά την Σύνοδο Κορυφής;

Η κυβερνητική κρίση που σοβεί από το βράδυ της Τρίτης μετά την απαίτηση Καμμένου να αποπεμφθεί από την κυβέρνηση ο Γιάννης Μουζάλας ο οποίος αποκάλεσε σε συνέντευξη τα Σκόπια, Μακεδονία, δεν έχει τελειώσει.

Και όπως όλα δείχνουν ο επίλογος θα γραφτεί μετά από ένα 48ωρο όταν θα έχει τελειώσει η Σύνοδος Κορυφής και ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει τις αποφάσεις του. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μουζάλας θα παραιτηθεί και η παραίτησή του θα γίνει δεκτή μόλις επιστρέψει ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες. Κι αυτό θα γίνει πρώτον για να διευκολυνθεί ο κ. Τσίπρας αφού ο κ. Καμμένος τόσο χθες όσο και στην σημερινή τους συνάντηση διεμήνυσε ότι δεν θα Κάνει πίσω και δεύτερον, γιατί σε μια τόσο κρίσιμη καμπή για την χώρα με δυο κρίσεις να είναι ανοικτές (διαπραγμάτευση και προσφυγικό) δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η κυβερνητική συνοχή.

Μπορεί ο κ. Καμμένος να ειπε ότι η εμπιστοσύνη των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση είναι δεδομένη αλλά επέμεινε ότι δεν ισχύει το ίδιο και για τον κ. Μουζάλα. Η υπόθεση αυτή θυμίζει την περίπτωση Σγουρίδη του οποίου η παραίτηση έγινε δεκτή όχι αμέσως αλλά μετά από λίγα 24ωρα. Και ας μην παραβλέψουμε το γεγονός ότι η κα Γεροβασίλη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών όταν ρωτήθηκε αν ο κ. Μουζάλας τελεί υπό παραίτηση, είπε μεν ότι Κάτι τέτοιο δεν ισχύει αλλά ότι δεν μίλησαν μαζί του για τεχνικούς λόγους αφού βρίσκεται στις Βρυξέλλες....

Υπάρχει ωστόσο και το σενάριο να μην γίνει δεκτή η παραίτηση του κ. Μουζάλα αλλά αυτό θεωρείται τουλάχιστον απίθανο αφού ο κ. Καμμένος διαμηνύει σε όλους ότι αυτό δεν πρόκειται να το δεχθεί. Αν συμβεί αυτό, τότε οι δηλώσεις περί κυβερνητικής συνοχής πάνε περίπατο και η χώρα μπαίνει σε νέες περιπέτειες.

Επιμένει ο Καμμένος
Στη θέση του για παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα επέμεινε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αναφέροντας -σε δηλώσεις που έκανε εν συνεχεία έξω από το Μέγαρο Μαξίμου- ότι ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής οφείλει να υποβάλει άμεσα την παραίτηση του. Ο κ. Καμμένος είπε ότι ο πρωθυπουργός θα περιμένει τη λήξη της συνόδου υπουργών και την επιστροφή του κ. Μουζάλα για να ληφθούν οι αποφάσεις. Είπε επίσης ότι ο κ. Μουζάλας δεν έχει την εμπιστοσύνη της ΚΟ των ΑΝΕΛ.

Σε ερωτήματα για το εάν θα φύγουν από την κυβέρνηση αν δεν παραιτηθεί και για το εάν θα κλονιστεί η σχέση με τον κ. Τσίπρα είπε ότι «οι σχέσεις μας με τον κ. Τσίπρα είναι ξεκάθαρες, όπως ξεκάθαρο είναι ότι η κυβέρνηση έχει την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά δεν έχει την ψήφο εμπιστοσύνης ο κ. Μουζάλας».

«Του εξήγησα ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εμμένουμε στη θέση μας, ζητώ την παραίτηση του κ. Μουζάλα, ο οποίος μπορεί να προέβη -όπως ο ίδιος λέει ζητώντας "συγγνώμη"- σε λεκτικό ατόπημα, αλλά παραυτά το θέμα είναι για εμάς πάρα πολύ σοβαρό και περιμένουμε τουλάχιστον από ευθιξία να υποβάλει την παραίτηση του άμεσα», ανέφερε ο κ. Καμμένος και προσέθεσε: «Ο πρωθυπουργός είπε ότι κατανοεί τις θέσεις τις οποίες του εκφράσαμε, όπως και την ιδιαίτερη ευαισθησία του ελληνικού λαού, και βεβαίως η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη ότι ακολουθεί την απόφαση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επιμένοντας βέβαια ότι ο κ. Μουζάλας με κανέναν τρόπο δεν ήθελε να θέσει τέτοιο θέμα».

«Θα περιμένει ο πρωθυπουργός τη λήξη της Συνόδου υπουργών και την επιστροφή του κ. Μουζάλα για να ληφθούν οι αποφάσεις», σημείωσε ο κ. Καμμένος και τόνισε: «Ξεκαθαρίζω πάντως ότι οι ΑΝΕΛ επιμένουμε ότι ο κ. Μουζάλας δεν έχει την εμπιστοσύνη της ΚΟ των ΑΝΕΛ, σε αντίθεση με την κυβέρνηση. Οφείλει να παραιτηθεί άμεσα». Σε ερωτήματα για το εάν θα φύγουν από την κυβέρνηση αν δεν παραιτηθεί και για το εάν θα κλονιστεί η σχέση με τον κ. Τσίπρα είπε ότι «οι σχέσεις μας με τον κ. Τσίπρα είναι ξεκάθαρες, όπως ξεκάθαρο είναι ότι η κυβέρνηση έχει την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά δεν έχει την ψήφο εμπιστοσύνης ο κ. Μουζάλας».

Ο Βούτσης διαψεύδει παραίτηση Μουζάλα: Κανείς δεν είναι υπό προθεσμία

«Κανείς δεν είναι υπό προθεσμία. Ούτε υπουργός ούτε συνεργαζόμενο κόμμα» είπε μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Βούτσης. Οπως εκτίμησε «θα δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις ένθεν κακείθεν και θα λυθεί το θέμα πιστεύω. Δεν θα έχουμε άλλου τύπου εξελίξεις». Υποστήριξε μάλιστα ότι κατά τον ίδιο «οι εξηγήσεις που δόθηκαν ήταν επαρκείς αλλά καθένας που θέτει ένα θέμα θέλει ίσως περισσότερες».

 

 

Όλες οι δηλώσεις Γεροβασίλη
«Έγινε συνάντηση του κ. Καμμένου με τον πρωθυπουργό. Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχθηκε και δημόσια το λεκτικό σφάλμα, εν τη ρύμη του λόγου, και ζήτησε δημόσια συγνώμη. Παράλληλα ο πρωθυπουργός κατανοεί και συμμερίζεται την ευαισθησία τόσο του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ, όσο βεβαίως και του ελληνικού λαού για το ονοματολογικό ζήτημα της ΠΓΔΜ και τη χρήση του ονόματος "Μακεδονία". Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή, στην εθνική θέση σε σχέση με την ονομασία της γείτονος χώρας», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσθεσε: «Αυτό που προέχει σήμερα, ωστόσο, είναι η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης που παίρνει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης, και απόλυτη προτεραιότητα του πρωθυπουργού είναι η επιτυχής έκβαση της αυριανής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η λήψη των αναγκαίων αποφάσεων για την αξιόπιστη και αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης».

«Ο κ. Καμμένος εμμένει στη θέση του. Η απόφαση θα παρθεί μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη Σύνοδο Κορυφής», είπε η κ. Γεροβασίλη. Στο ερώτημα αν συντρέχει ζήτημα κυβερνητικής συνοχής, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι «δηλώθηκε σαφώς και από την πλευρά του Πάνου Καμμένου, ότι δεν τίθεται θέμα σχέσεων των δύο κυβερνώντων εταίρων. Ο κ. Καμμένος επέμεινε στη μη στήριξη στον υπουργό κ. Μουζάλα, χωρίς αυτό να δημιουργεί κίνδυνο να διαρρήξει τις σχέσεις της κυβέρνησης».

Στο ερώτημα αν ο κ. Μουζάλας έχει θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού ή αν η κυβέρνηση έχει ζητήσει την παραίτησή του, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι δεν έχει συμβεί τίποτα από τα δύο. Στο ερώτημα αν ο κ. Μουζάλας είναι υπουργός υπό προθεσμία, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε: «Ο κ. Μουζάλας είναι ένας υπουργός που στήριξε τα εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα του προσφυγικού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και είναι ένας υπουργός που από την πλευρά μας έχει την πλήρη εμπιστοσύνη. Από την άλλη πλευρά, γνωρίζετε όλοι, ότι στις κυβερνήσεις, για κάποιους λόγους, οι συγκυβερνώντες εταίροι μπορούν να εκφράζουν τη δική τους θέση και να προβάλλουν κάποια ζητήματα- το οποίο είναι και αυτό θεμιτό να υπάρχει. Ωστόσο, νομίζω ότι θα ήταν άκαιρο να πάρουμε εμείς εδώ την απόφαση σήμερα, όταν εκκρεμούν κρίσιμες συναντήσεις και του κ. Μουζάλα και του πρωθυπουργού στις οποίες αναφέρθηκα νωρίτερα. Δεν θα προσέφερε κάτι, λοιπόν, να κάνουμε μια πρόχειρη εκτίμηση».

Επισήμανε δε ότι στη συγκεκριμένη εκπομπή που εμφανίστηκε ο κ. Μουζάλας χρησιμοποίησε πολλές φορές την ονομασία ΠΓΔΜ ή και Σκόπια και κάποια στιγμή έκανε το φραστικό ατόπημα, το οποίο αναγνώρισε.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για το ζήτημα του κ. Μουζάλα με δημοσιογράφους να ζητούν σχόλιο της για το ενδεχόμενο να υπάρχει μια σοβαρή κυβερνητική κρίση. «Ξέρουμε ότι συγκυβερνούμε δύο πολιτικοί χώροι, που έχουμε ταυτίσεις και μια άριστη συνεργασία έως σήμερα. Είναι ζήτημα ιεράρχησης ενός άλλου πολιτικού χώρου», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και τόνισε ότι δεν μπαίνει ζήτημα κυβερνητικής κρίσης. Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση, υπό τις παρούσες συνθήκες, εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλο κόμμα, η κυβερνητική εκπρόσωπος ζήτησε να μην δημιουργούνται σενάρια εκ του μη όντος και τόνισε ότι οποιαδήποτε απόφαση δεν θα είναι μια απόφαση που θα ληφθεί ερήμην των άλλων, αντιθέτως θα ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι, «και επομένως δεν μιλάμε για κυβερνητική κρίση, μιλάμε για ένα λεκτικό ατόπημα, που δημιούργησε ένα θέμα παραμονές της Συνόδου Κορυφής, και γι΄ αυτό γίνεται αντιληπτό, γιατί θα πρέπει η όποια απόφαση να ληφθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι «το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί και θα λυθεί χωρίς κυβερνητική κρίση». Στο ερώτημα αν μετά την ολοκλήρωση συμφωνίας με τους θεσμούς υπάρχει ζήτημα ανασχηματισμού, με δεδομένες και τις τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, κανένας δεν είναι μόνιμος στη θέση του και όλοι θα κριθούν από το έργο τους μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, διότι ο στόχος είναι η κυβέρνηση να αποδίδει τα μέγιστα. Ο ίδιος, λοιπόν, θα αποφασίσει πότε και αν πρέπει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ