Tips για να βοηθήσει το παιδί στη μελέτη μια εργαζόμενη μαμά!

Είναι δύσκολο για μια μαμά να έχει ανά πάσα στιγμή ακριβή εικόνα του αν έχει διαβάσει το παιδί της, αν έχει κάνει (σωστά) τις εργασίες του κι αν έχει καταλάβει τα μαθήματα της ημέρας. 

Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια μητέρα που εργάζεται και δεν έχει την πολυτέλεια να βρίσκεται κάπου εκεί τριγύρω όταν το παιδί μελετάει. Επειδή όμως εμείς οι μαμάδες πάντα βρίσκουμε τρόπο να είμαστε… πανταχού παρούσες, να μερικά tips για να καταφέρετε να έχετε τον έλεγχο, αλλά όχι και το στρες:

 

Βάλτε πολύ συγκεκριμένους κανόνες

Μπορείτε να ορίσετε κάποια συγκεκριμένη ώρα στην οποία το παιδί πρέπει να αρχίσει να διαβάζει τα μαθήματά του (ακόμα κι αν εσείς δεν έχετε ακόμα επιστρέψει στο σπίτι) ή μια συγκεκριμένη ώρα μέχρι την οποία θα πρέπει να έχει τελειώσει τα πάντα. Αποφασίστε τι μπορεί να κάνει πριν (π.χ. να δει τηλεόραση;) και μετά (π.χ. αν τελειώσει, μπορεί να πάει στο σπίτι ενός φίλου να παίξει;). Το σημείο-κλειδί είναι να εξηγήσετε στο παιδί ότι οι κανόνες αυτοί είναι απαράβατοι και δεν αλλάζουν ούτε πρόκειται να τους διαπραγματεύεστε κάθε φορά, ώστε να είστε σίγουρη ότι εκείνο κάνει τη δουλειά του ενώ εσείς ασχολείστε με τη δική σας και να αποφύγετε άσκοπους καυγάδες.

 

Κάντε κι εσείς τη δική σας μελέτη

Ρίξτε κάθε βράδυ ή κάθε πρωί μια ματιά στα βιβλία του παιδιού και φροντίστε να γνωρίζετε τι πρέπει να μάθει. Έτσι θα μπορείτε να τσεκάρετε τι ξέρει κι αν έχει κενά, κάνοντας ερωτήσεις σε ανύποπτο χρόνο, όπως στο αυτοκίνητο όταν πηγαίνετε σε κάποια δουλειά ή ενώ ψωνίζετε στο σούπερ μάρκετ.

 

Δώστε περισσότερες ευκαιρίες για εξάσκηση

Εάν έχετε διαπιστώσει ότι το παιδί έχει σε κάποιο μάθημα δυσκολίες, δοκιμάστε να το εξοικειώσετε κάνοντάς το πιο οικείο μέσα από καθημερινές εικόνες και αντικείμενα. Για παράδειγμα, εάν δυσκολεύεται στα αγγλικά, γράψτε ταμπέλες με τις αντίστοιχες αγγλικές λέξεις και κολλήστε τις σε διάφορα πράγματα του σπιτιού (ντουλάπι, ψυγείο, φλιτζάνι, βάζο, πίνακας κ.λπ.) ώστε να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του χωρίς καν να το καταλάβει. Αν ζορίζεται στα μαθηματικά, ζητήστε του να υπολογίσει εκείνο τα ρέστα που πρέπει να πάρει στο μίνι μάρκετ και βάλτε μια αφίσα με την προπαίδεια στο δωμάτιό του.

 

Κάντε το διάβασμα παιχνίδι

Για τα θεωρητικά μαθήματα, αντί να κάθεστε πάνω από το κεφάλι του όταν διαβάζει (άλλωστε, δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα και λόγω έλλειψης χρόνου) ζητήστε από το παιδί αφού μελετήσει το μάθημα να σας το διηγηθεί σαν παραμύθι ή ιστοριούλα. Έτσι, μπορείτε να κάνετε την επαλάληψη ακόμα και μέσα στο αυτοκίνητο όταν γυρίζετε από τα αγγλικά.

 

Δείτε όλη τη συνέχει εδώ -  infokids.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ