Καλαμαράκια κοκκινιστά με πράσα: Η ιδανική σαρακοστιανή συνταγή από την Ντίνα Νικολάου

Η τέλεια συνταγή για σήμερα, μην το σκέφτεστε φτιάξτε την και θα δείτε...

Υλικά:

Για 4 μερίδες
800 γρ. καλαμαράκια, φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα* και κομμένα σε μέτρια κομμάτια
3 - 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 κονσέρβα αποφλοιωμένα ντοματάκια με το χυμό τους, ψιλοκομμένα
2 - 3 κόκκοι μπαχάρι
½ κουτ. γλυκού πάπρικα, κατά προτίμηση καπνιστή (προαιρετικά)
4 πράσα (το λευκό μέρος), κομμένα σε λεπτές ροδέλες
1 μεγάλη πατάτα, κατά προτίμηση βιολογική, ξεφλουδισμένη και ολόκληρη
1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος άνηθος (χωρίς τα κοτσάνια)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
100 ml ελαιόλαδο

Ευχαριστούμε το dinanikolaou.gr και την Ντίνα Νικολάου για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση:

Βάζουμε τα καλαμαράκια (κορμούς και πλοκάμια) σε μια ευρύχωρη και βαθιά κατσαρόλα, σκέτα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε να αχνίζουμε τα υλικά για 8 - 10 λεπτά.
Ρίχνουμε τα ντοματάκια με το χυμό τους, το μπαχάρι, την καπνιστή πάπρικα (αν τη χρησιμοποιήσουμε) και νερό τόσο ώστε η στάθμη του να φτάσει περίπου μέχρι τη μέση της κατσαρόλας. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση.
Τότε ρίχνουμε τα πράσα και την ολόκληρη πατάτα, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά, με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα καλαμαράκια και η σάλτσα να δέσει αρκετά και να μελώσει. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, και ρίχνουμε τον άνηθο. Ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε σε πιάτα. Περιχύνουμε κάθε μερίδα με το ελαιόλαδο και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμί.

 
*ΠΩΣ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ:
Αποκόβουμε τους κορμούς από τα κεφάλια με τα πλοκάμια. Αφαιρούμε από τα κεφάλια τα μάτια και το σκληρό «στόμα» που βρίσκεται κάτω από τη βάση των πλοκαμιών. Από τους κορμούς τραβάμε και αφαιρούμε το διαφανές «κόκαλο» που τους διατρέχει κατά μήκος. Πλένουμε καλά πλοκάμια και κορμούς και τα στραγγίζουμε.

 

Who is Who


Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

 

Διαβάστε επίσης το σχετικό μας άρθρο: Η Ντίνα Νικολάου παρουσίασε το νέο της βιβλίο για τα Σαρακοστιανά - Κοντά της ο σύζυγος και η αδερφή της

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ