Fougasse η Γαλλική λαγάνα όπως μας την μαθαίνει ο Άκης μας (Πετρετζίκης)

Μια εξαιρετική επιλογή για το τραπέζι σας...

Συστατικά

500 γρ. αλεύρι σκληρό
350 γρ. νερό
10 γρ. μαγιά ξερή
1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
10 γρ. αλάτι
επιπλέον αλεύρι για το άνοιγμα της ζύμης
50 γρ. βούτυρο λιωμένο
 

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Χτυπάμε το αλάτι, νερό, μαγιά και ζάχαρη στο μίξερ με τον γάντζο σε δυνατή ταχύτητα.
Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε για 8 λεπτά στη μεσαία ταχύτητα.
Σκεπάζουμε τον κάδο με μία πετσέτα και αφήνουμε να διπλασιαστεί η ζύμη (περίπου για 1 ½  ώρα).
Απλώνουμε αλεύρι στον πάγκο μας και βάζουμε την ζύμη. Με ένα ίσιο μαχαίρι κόβουμε σε 5 ίσα κομμάτια την ζύμη και τα πλάθουμε σε μπαλάκια.
Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι με τη βοήθεια του πλάστη και λίγο αλευριού σε μικρές λαγάνες σχήματος φύλλου δέντρου και ρίχνουμε από πάνω τα υλικά της αρεσκείας μας (μπορείτε να βάλετε μυρωδικά, ελιές λιαστή ντομάτα κτλ).
Κάνουμε με ένα μικρό μαχαίρι μερικά κοψίματα στο ζυμάρι αφού το πλάσουμε.  Ένα μεγάλο κόψιμο στη μέση και κατά μήκος του φύλλου και από 3 μικρά κοψίματα λοξά στο πρώτο, από τη μια και την άλλη του μεριά. Αυτό είναι το σχήμα που παραδοσιακά έχει το φουγκάς και το κάνει να μοιάζει με στάχυ.
Μεταφέρουμε τις λαγάνες μας σε ένα 2 ταψιά με λαδόκολλα ανοίγοντας τες λίγο πάνω στο ταψί για να κρατήσουν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 βαθμούς για 10 - 14 λεπτά.
Αλείφουμε τις λαγάνες μόλις τις βγάλουμε από το φούρνο με λιωμένο βούτυρο με τη βοήθεια ενός πινέλου.

 
Tip

Κάνουμε με μαχαίρι μερικά κοψίματα στο ζυμάρι όταν το πλάθουμε για να μοιάζει με στάχυ.. Αυτό είναι το σχήμα που παραδοσιακά έχει το φουγκάς!!! 

 

Who is Who


Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

Διαβάστε επίσης το σχετικό άρθρο:  Ο Άκης Πετρετζίκης μας δείχνει στο βίντεο πως να φτιάξουμε λαγάνα στο σπίτι βήμα - βήμα, καρέ - καρέ

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ