Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

 

Κάνετε συστηματικά γυμναστική, αλλά ταλαιπωρείστε από μυϊκούς πόνους - Ιδού η λύση

Οι επιστήμονες στο Illinois των ΗΠΑ διεξήγαγαν μια μικρή αλλά πρωτοποριακή έρευνα για να εντοπίσουν τον μηχανισμό δράσης μιας συγκεκριμένης ουσίας στην καταπολέμηση του μυϊκού πόνου στη γυμναστική.
 

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 25 νέοι και υγιείς άνδρες, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες ανάλογα με την κατανάλωση του ροφήματος στην καθημερινότητά τους.
Στη μια ομάδα ήταν τα άτομα που δεν έπιναν το συγκεκριμένο ρόφημα και στην άλλη τα άτομα που έπιναν 3-4 φλιτζάνια ημερησίως.

Οι ομάδες ξεκινούσαν κάνοντας μια άσκηση με εργόμετρο ή σταθερό ποδήλατο, ώστε να υπολογίσουν οι ειδικοί τη μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου. Στη συνέχεια ο κάθε συμμετέχοντας έκανε δύο ασκήσεις μεγάλης έντασης για 30 λεπτά.

Μία ώρα πριν την πρώτη άσκηση οι επιστήμονες χορηγούσαν στον κάθε ένα από ένα χάπι καφεΐνης των 5 mg/ανά κιλό σωματικού βάρους ενώ στη δεύτερη άσκηση τους χορηγούσαν εικονικό φάρμακο (πλασέμπο). Οι επιστήμονες είχαν ζητήσει από τους άνδρες να μην πιουν καθόλου καφέ για 24 ώρες πριν ξεκινήσει η έρευνα.

Κατά τη διάρκεια και των δύο ασκήσεων οι ειδικοί κατέγραφαν την αίσθηση του πόνου στους τετρακέφαλους μυς των ανδρών, ενώ σε τακτικά διαστήματα κατέγραφαν και τα δεδομένα από την κατανάλωση οξυγόνου και τον καρδιακό ρυθμό.
Διαπίστωσαν ότι τόσο στους άνδρες που δεν έπιναν καφέ όσο και σε αυτούς που έπιναν, το χάπι καφεΐνης πριν από την έναρξη της άσκησης προσέφερε μείωση του πόνου καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, ο εθισμός στην καφεΐνη δεν εξουδετέρωνε την ευεργετική δράση του χαπιού κατά του μυϊκού πόνου. Και με βάση δικές τους προηγούμενες έρευνες πιστεύουν ότι η καφεΐνη ενεργεί στο σύστημα της αδενοσίνης, το οποίο επηρεάζει την αντίληψη του πόνου στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό. Δηλαδή, η αδενοσίνη εμποδίζεται από την καφεΐνη και έτσι καταστέλλεται ο πόνος.


Το γιατί όμως η αναλγητική δράση της καφεΐνης είναι η ίδια τόσο στους εθισμένους όσο και στους μη εθισμένους στον καφέ, παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστο. Αναπάντητο μένει και το ερώτημα αν η καφεΐνη, εκτός από το τη μείωση των πόνων βελτιώνει και τις επιδόσεις των αθλητών σε ανταγωνιστικά αθλήματα.

Όπως λένε οι επιστήμονες, τα αποτελέσματα είναι πράγματι ελπιδοφόρα, ωστόσο, πρέπει να γίνουν μερικές ακόμα έρευνες για να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα. Το σημαντικό που προκύπτει πάντως, είναι ότι για μία ακόμη φορά διαπιστώθηκε το πόσο ευεργετικά λειτουργεί ο καφές στον οργανισμό μας, όταν η κατανάλωση του βεβαίως γίνεται με μέτρο.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ