Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Η ''ηχηρή'' παρέμβαση Ντράγκι αλλάζει το σκηνικό στις αγορές - Μηδενικό πλέον το επιτόκιο

Εκτεταμένες ριπές στήριξης για την Ευρωζώνη από την ΕΚΤ, η οποία προχώρησε τόσο σε μείωση του βασικού επιτοκίου όσο και αυτού του επιτοκίου καταθέσεων, αυξάνοντας ταυτόχρονα το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Όπως ανακοινώθηκε το βασικό επιτόκιο της Ευρωζώνης διαμορφώνεται πλέον στο 0% από 0,05% που ήταν πριν, ενώ το επιτόκιο καταθέσεων διαμορφώνεται στο -0,40%, με μείωση κατά 10 μονάδες βάσης.

Παράλληλα το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αυξάνεται στα 80 δισ. ευρώ από 60 δισ. που ήταν πριν.

Η ΕΚΤ προχωρά, όμως, στη λήψη δύο ακόμη μέτρων προκειμένου να δώσει ώθηση τόσο στην οικονομία όσο και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σε αυτά περιλαμβάνεται η αποδοχή ως εγγυήσεων των ομολόγων επενδυτικής διαβάθμισης (investement grade) τα οποία εκδίδουν μη χρηματοοικονομικοί όμιλοι προκειμένου αυτοί να δανείζονται από την ΕΚΤ.

Από τον Ιούνιο του 2016 θα ξεκινήσουν τέσσερις νέες δημοπρασίες παροχής φθηνών δανείων στις τράπεζες (TLTRO II), με ορίζοντα αποπληρωμής τα τέσσερα χρόνια.

Η αντίδραση των αγορών 

Εκ διαμέτρου αντίθετη, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, η πρώτη αντίδραση μετοχών και ευρώ, με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα να σημειώνει πτώση που ξεπερνά το 1% και να διαμορφώνεται στο 1,08 δολ. ενώ οι μετοχές κινούνται ισχυρά υψηλότερα, με αυτές ορισμένων ιταλικών τραπεζικών ομίλων να καταγράφουν τόσο εντυπωσιακό ράλι ώστε να αναγκάζουν τις αρμόδιες αρχές να διακόψουν τις συναλλαγές τους. 

Ταυτόχρονα «βουτιά» σημειώνεται και στις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων, όχι μόνο των γερμανικών αλλά και αυτών της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου υποχώρησε κατά 4,1 μονάδες βάσης στο 0,197%, του ιταλικού κατά 11 μονάδες βάσης στο 1,298%, του ισπανικού κατά 12,5 μονάδες βάσης στο 1,433% και του πορτογαλικού κατά 15,9 μονάδες βάσης στο 2,974%.

Ντράγκι: Τα μηδενικά επιτόκια... ήρθαν για να μείνουν 

Απόλυτα σαφής για τις προθέσεις  της ΕΚΤ εμφανίστηκε ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι τα αρνητικά επιτόκια είναι αναγκαία και θα διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, με δεδομένη και τη συνεχιζόμενη πτώση στις τιμές του μαύρου χρυσού.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι τα επιτόκια στη ζώνη του ευρώ θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο από την ΕΚΤ, κάτι το οποίο ισχύει και για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ, υπήρξε υποβάθμιση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης φέτος στο 1,4% (από 1,7% που ήταν τον Δεκέμβριο), ενώ διατηρήθηκαν σταθερές οι εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2017 που αναμένεται ότι θα φθάσει στο 1,7% και για το 2018 που εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 1,8%.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, αυτός είναι ολοφάνερο ότι θα αργήσει αρκετά να φθάσει στο επίπεδο του 2% που επιθυμεί η ΕΚΤ, με τους οικονομολόγους της να εκτιμούν ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 0,1%, θα ενισχυθεί στο 1,3% το 2017 και θα φθάσει στο 1,6% το 2018. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ