Αλ. Τσίπρας - Άν. Γκουρία: Συνεργασία με στόχο τη συνολική ανάπτυξη οικονομίας και κοινωνίας

Στο Μέγαρο Μαξίμου υποδέχθηκε τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ 'Ανχελ Γκουρία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην τρίτη συνάντηση που έχουν οι δύο τους από τον Φεβρουάριο του 2015.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεπεράσει αυτή την κρίσιμη στιγμή και ότι αυτή η χρονιά θα είναι χρονιά ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το γ' τρίμηνο του 2016. Παράλληλα σημείωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

 

Την ανάγκη να υπάρξει ανάκαμψη μετά από όλα αυτά χρόνια ύφεσης και να μπορέσει η χώρα να αφήσει πίσω της την κρίση, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Στόχος μας είναι  να επουλώσουμε τα κοινωνικά τραύματα που άφησαν πίσω πέντε χρόνια λανθασμένων πολιτικών» δήλωσε ο Πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου. 

 

«Αντικείμενο της συζήτησης μας ήταν πως θα έχουμε μια ανάκαμψη τα οφέλη της οποία θα μοιραστούν δίκαια... Βασική πρόκληση για εμάς είναι η ανάκαμψη με κοινωνική δικαιοσύνη και διατήρηση δημοσιονομικής ισορροπίας ώστε να μην ξαναγυρίσουμε στον ίδιο φαύλο κύκλο» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Συμφωνούμε με την σύσταση για να ανοίξουμε την συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.

 

Χαιρετίζουμε τα περισσότερα από αυτά που συνιστά η έρευνα του ΟΟΣΑ και αναμένουμε περισσότερη συνεργασία, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Τα συμπεράσματα των εκθέσεων του ΟΟΣΑ βοηθούν το διαπραγματευτικό μας έργο» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Ο Ανχελ Γκουρία παρέδωσε επίσημα την οικονομική έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα το 2016 και ευχαρίστησε για την υποδοχή.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αλλά μπορεί να στηρίζεται σε εμάς πρόσθεσε. Εκανε λόγο για στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα η οποία είχε συμφωνηθεί ένα χρόνο πριν. Εκτοτε δουλεύουμε πολύ σθεναρά για να υποστηρίξουμε την χώρα.

Ο κ. Γκουρία αναφέρθηκε στην δύσκολη περίοδο των τελευταίων έξι ετών στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Η χώρα έχει περάσει από μια φάση επίπονης ύφεσης με αύξηση της ανεργίας, μεγάλη πτώση του εισοδήματος και με αύξηση των επιπέδων φτώχειας και ανισότητας.

 

Ωστόσο όσον αφορά στην οικονομία σημείωσε ότι το αποτέλεσμα ηταν πολύ καλύτερο από αυτό που περιμέναμε.

Αναφέρθηκε δε, και στις οικονομικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης στη χώρα.

 

Πιο συγκεκριμένα ο κ Γκουρία σημείωσε ότι η έκθεση για την ελληνική οικονομία προβλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη από το β' εξάμηνο του 2016 και επιτάχυνση της ανάπτυξης το 2017. Εκτιμά, επίσης, ότι θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι της περιόδου 2016-17. Αναγνωρίζεται ότι η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα υπήρξε υπέρ-διπλάσια εκείνης σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία. Οσον αφορά στο χρέος ο κ. Γκουρία υπογράμμισε ότι η ρύθμιση του θα βελτιώσει σημαντικά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας. Προτείνεται η επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων, μεγάλες περίοδοι χάριτος για τοκοχρεολύσια και μετατροπή όλων των δανείων σε δάνεια σταθερού επιτοκίου.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη για την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης. Οι υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα βοηθήσει στην συζήτηση για το χρέος. Απαιτείται δημοσιονομική βιωσιμότητα.

 

Οι επενδυτές χρειάζονται ένα καθαρό πεδίο για να επενδύσουν.

Τα νούμερα είναι θετικά αλλά δεν χρειάζεται εφησυχασμός. Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Να υπάρχει ξεκάθαρη στρατηγική και να εξηγηθεί στον ελληνικό λαό ποια θα είναι τα ωφέλη.

Δηλώσεις κατά την συνάντησή τους

 

«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι όλον αυτόν τον χρόνο είχαμε πάρα πολύ καλή συνεργασία» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον κ. Γκουρία σημειώνοντας πως μετά από όλα αυτά χρόνια ύφεσης είναι σημαντικό να υπάρξει ανάκαμψη και να βρεθεί ο τρόπος, ώστε η ανάκαμψη αυτή να περιλαμβάνει όλες τις πτυχές και όλες τις διαστάσεις.

«Είναι πολύ σημαντικό αυτό, ώστε να μπορέσουμε πρώτα από όλα να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και δεύτερον να επιχειρήσουμε να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα της νέας κατάστασης, της ανόδου της οικονομίας, της ανάκαμψης, της ανάπτυξης» ανέφερε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι γι΄ αυτό ο κ. Γκουρία βρίσκεται στην Αθήνα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή.

«Έχουμε την οικονομική κρίση που τείνει να τελειώσει και έχουμε και την προσφυγική κρίση» επισήμανε ο κ. Τσίπρας, εκφράζοντας την ελπίδα οι προκλήσεις αυτές να λυθούν με τον καλύτερο τρόπο.

 

Κρίσιμη χαρακτήρισε τη στιγμή της επίσκεψης του και ο κ. Γκουρία και πρόσθεσε πως είναι ευτυχείς στον ΟΟΣΑ που μπορούν να στηρίξουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση.

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι χρειάζεται πολλή δουλειά και υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες για να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, εκκρεμότητες που η κυβέρνηση διαχειρίζεται, όπως είπε, όμως αποτελεσματικά.

 

Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε μια οδό σύγκλισης, πρόσθεσε ο κ. Γκουρία, σημειώνοντας ότι από τη μια πλευρά βρίσκονται τα οικονομικά ζητήματα όμως στο κέντρο πρέπει να μπουν και οι κοινωνικές διαστάσεις και πρέπει και αυτές να συμπεριληφθούν στην ανάπτυξη.

 

Το επόμενο υπουργικό συμβούλιο πρέπει να περιλαμβάνει τη συμμετοχική κοινωνική ανάπτυξη, ανέφερε ο γγ του ΟΟΣΑ και τόνισε ότι στο κέντρο της οικονομικής ανάπτυξης πρέπει να υπάρξει και η κοινωνική ανάπτυξη. Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, τόνισε ότι το πρόβλημα έχει και οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ