«Φίλε Αχμέτ» - «Αξιότιμε Αλέξη»: Θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας το Αιγαίο & επανεισδοχή μεταναστών

Η Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι η αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η κεντρική Ευρώπη και θα λύσουμε από κοινού τα προβλήματα της προσφυγικής κρίσης, δεν θα μας επιβάλλει κανείς την λύση, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
 

Θεωρώ απαράδεκτο να έχουμε υψηλής τεχνολογίας συστήματα και να μην μπορούν να εντοπίσουν τους διακινητές, είπε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα από μεγάλες προκλήσεις, όπως η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Δηλώνουμε από κοινού ότι αυτό που συμβαίνει στη θάλασσά μας είναι ντροπή για τις αξίες και τον πολιτισμό μας.

 

Για το προσφυγικό ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως προωθείται από κοινού ένας μηχανισμός νόμιμης οδού προς την Ευρώπη η οποία θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τους διακινητές και να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα στο Αιγαίο.


Να αποθαρρύνουμε τους ανθρώπους να περνάνε από το Αιγαίο και να ανοίξουμε νόμιμη και ελεγχόμενη δίοδο με αξιόπιστο μηχανισμό επανεγκατάστασης σε χώρες της ΕΕ, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας, να ξεπεράσουμε κοινά προβλήματα και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς μας είπε ο κ Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και στο Αιγαίο υπογραμμίζοντας πως η αύξηση των παραβιάσεων από τουρκικής πλευράς δεν συνάδει με το καλό κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων .
Εδώ στη Σμύρνη στο μπαλκόνι προς το Αιγαίο μια ιστορική πόλη που φέρνει στις μνήμες τον πόνο, την καταστροφή και την προσφυγιά αποφασίσαμε να οικοδομήσουμε ένα κοινό μέλλον, αναφέρε ο πρωθυπουργός.

Αποφασίσαμε και ανακοινώνουμε την έναρξη αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας - Άγκυρας, την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του λιμανιού της Σμύρνης και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και προσβλέπουμε στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των δύο πόλεων, ανέφερε ο πρωθυπουργός, με την βοήθεια του ιδιωτικού τομέα
Ανήγγειλε επίσης την κατασκευή υπερταχείας σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει την Ηγουμενίτσα με την Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στο Έβρο και την κατασκευή δεύτερης γέφυρας στους Κήπους


Μίλησε για εντατικοποίηση της συνεργασίας σε επίπεδο ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και πρακτορείων ειδήσεων, ενώ αναφέρθηκε και στη συνεργασία του ΑΠΕ-ΜΠΕ με το πρακτορείο Αναντολού την οποία από ελληνικής πλευράς υπέγραψε ο ΓΓΕΕ Λ. Κρέτσος .

Η Ελλάδα και η Τουρκία μοιράζονται το προσφυγικό πρόβλημα ανέφερε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα έχει επηρεαστεί από αυτή τη κρίση. Εμείς, ανέφερε απαντάμε από κοινού και αναζητούμε λύσεις που θα μειώσουν τις δραματικές καταστάσεις στη θάλασσα του Αιγαίου. Θα πρέπει να βάλουμε πλάτη όλοι μαζί για την κατανομή του βάρους της προσφυγικής κρίσης τόνισε ο κ Νταβούτογλου ενώ αναφέρθηκε και στις συμφωνίες που υπεγράφησαν.

Στην εναρκτήρια τοποθέτησή του, ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι η συνεργασία των δύο χωρών στο Αιγαίο είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Υποστήριξε δε ότι η χώρα του φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 2,7 εκατ. Σύρους. Επισήμανε δε ότι συζήτησε με τον Ελληνα πρωθυπουργό τόσο για το Αιγαίο όσο και για το Κυπριακό.
Οι δύο πρωθυπουργοί συναντήθηκαν στη Σμύρνη , λίγες ώρες μετά τη μαραθώνια Σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας στις Βρυξέλλες , για το 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.
Τσίπρας και Νταβούτογλου, συζήτησαν περαιτέρω τα θέματα σχετικά με το προσφυγικό και κυρίως θα τεθεί από την ελληνική πλευρά το θέμα της εφαρμογής αλλά και της επιτάχυνσης των διαδικασιών επανεισδοχής μεταναστών.


Για τις διαφορές στο Αιγαίο

Με αφορμή ερώτηση για την στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο οι κύριοι Τσίπρας και Νταβούτογλου αναφέρθηκαν αναλυτικά στις θέσεις τους, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ζητά ανοιχτά την άρση της απειλής πολέμου κατά της Ελλάδας , σημειώνοντας μάλιστα ότι θα προσπαθήσει να πείσει και προσωπικά τον κ. Νταβούτογλου προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο κ. Νταβούτογλου απαντώντας πρώτος, είπε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν περάσει σε άλλη φάση, έχουν αλλάξει φύση και ότι στην Σμύρνη σήμερα 22 υπουργοί κάθισαν σε ένα τραπέζι σαν να ήταν εθνική κυβέρνηση.

Πρόσθεσε ότι οι σημαντικές αποφάσεις που έχουμε λάβει και η σημαντικότερη είναι να επιχειρεί το ΝΑΤΟ στα χωρικά μας ύδατα, ο τρόπος αντιμετώπισης της επιχείρησης έδειξε την ωριμότητα προσέγγισης των δύο χωρών . Το θέμα είναι το ανθρώπινο στοιχείο , το προσφυγικό και βάζουμε τα διμερή προβλήματα σε παρένθεση είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ούτε η Ελλάδα παραιτείται από τα δικά της αιτήματα, ούτε η Τουρκία. Οι διαφορές, σημείωσε αφορούν τον θαλάσσιο και εναέριο χώρο , αυτό δεν είναι μυστικό, όμως καταλαβαίνουμε ότι η αύξηση των εντάσεων δεν ωφελεί κανέναν.

Για τις διερευνητικές συνομιλίες ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι έχει διανυθεί σημαντική απόσταση , άρα το θέμα , πρόσθεσε, είναι να προσεγγίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις να δώσουμε οδηγίες , ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα καθώς οι πολλές εμπλοκές μπορεί να οδηγήσουν σε δυστυχήματα και πρέπει να το έχουμε υπόψη μας και να προσπαθήσουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις εμπλοκές.

Ο κ. Νταβούτογλου είπε επίσης ότι η Τουρκία δεν έχει καμία φιλοδοξία να αλλάξει το status quo στο Αιγαίο και επικαλέστηκε την συνεργασία Ατατούρκ -Βενιζέλου για να τονίσει την ανάγκη συνεργασίας των δύο χωρών, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να γίνουν πρότυπο συνεργασίας στην Μεσόγειο όπως οι σκανδιναβικές χώρες στο βορρά.
 
Απαντώντας ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο απορρέουν από το διεθνές δίκαιο , ενώ ως προς τις συνομιλίες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας τόνισε ότι είναι απόφαση το θέμα να επιλυθεί με διπλωματικό τρόπο, μέσω συνομιλιών .
Υπογραφή συμφωνιών
Η συνεργασία στο προσφυγικό επισφραγίστηκε με την υπογραφή του μνημονίου προθέσεων για την παράνομη μετανάστευση από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Αφκάν Αλά , αλλά και από την βούληση που εξέφρασαν οι δύο πρωθυπουργοί για ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών για την αντιμετώπιση των διακινητών.
 
Επίσης υπογράφηκαν , συμφωνία σύνδεσης των λιμανιών Θεσσαλονίκης-Σμύρνης , τουριστικής συνεργασίας από την αναπληρώτρια υπουργό τουρισμού Έλενα Κουντουρά και τον υπουργό Τουριστικής Συνεργασίας Μαχίρ Ινά. Επίσης ο γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Κρέτσος υπέγραψε συμφωνίες συνεργασίας του ΑΠΕ-ΜΠΕ με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού και της ΕΡΤ με την Τουρκική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση.


Οι δύο πρωθυπουργοί τόνισαν την βούλησή τους να μετατρέψουν το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας και εξέφρασαν την ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα των συνομιλιών τους. Ο κ. Νταβούτογλου, δήλωσε ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τον τρόπο που συνεργάστηκαν οι δύο κυβερνήσεις για να καταλήξουν στις συμφωνίες που υπογράφηκαν και πρόσθεσε ότι μεταξύ των δύο χωρών υπάρχουν πολλά κοινά σημεία, αλλά και διαφορές, αλλά το σημαντικότερο είναι να οικοδομηθεί μια γέφυρα φιλίας.

Ο κ. Νταβούτογλου υπογράμμισε ότι είναι στους στόχους να αυξηθεί και η τουριστική συνεργασία , ενώ αποδέχθηκε πρόταση που του έκανε ο κ. Τσίπρας να παρευρεθεί τον Μάιο στα εγκαίνια του αγωγού ΤΑΡ στην Θεσσαλονίκη το Μάιο , μια ιδέα που προωθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος έχει προσκαλέσει ηγέτες και άλλων χωρών από τις οποίες θα περάσει ο αγωγός.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ