Μade in Greece: Η μεγαλύτερη βιολογική φάρμα 15.000 στρεμμάτων - Το όνειρο ζωής των Δημήτρη Μπάκου & Γιάννη Καϋμενάκη

Ακροβατώντας ανάμεσα σε δύο νομούς. Με το ένα πόδι στην Αρκαδία και με το άλλο στη Λακωνία.

Περίπου 34 χιλιόμετρα μακριά από την Τρίπολη, προσπερνώντας τα χωριουδάκια της Κερασίτσας, Μανθυρέας, Κερασιάς και Βλαχοκερασιάς. Αφήνεις στην άκρη την «πρωτευουσιανικήν» και ανακατεύεσαι με διαλέκτους, γήινους ήχους, δροσιά και μυρωδιές από παστό (σύγκλινο), μάπα (κόκκινο λάχανο), φουσκί (κοπριά) και χιλιάδες βελανιδιές. Στα περίπου 1.050 μέτρα υψόμετρο (832μ. η είσοδος του χωριού), εκεί όπου «σβήνουν τα σύνορα» της Τρίπολης, Σπάρτης και Μεγαλόπολης, ορθώνουν το ορεινό ανάστημά τους, οι Κολλίνες. Το γραφικό χωριό των 250 κατοίκων

Για τους ντόπιους, σημαίνει σκόρδο. Για τους Γάλλους, πλαγιά. Το χωριό με τα ελάχιστα καφενεία, μίνι μάρκετ, το εξατάξιο σχολείο που το κουδούνι έπαψε να αντηχεί στις γύρω γειτονιές τα τελευταία χρόνια και λειτουργεί ως λαογραφικό μουσείο, αλλά και τα 32 ξωκλήσια. Νέοι δεν ζουν πια εδώ. Ούτε λειτουργούν ξενώνες για τουρίστες ή περαστικούς επισκέπτες. Οι μόνοι κάτοικοι άνω των 40 που παρέμειναν στον ευλογημένο αυτό τόπο σε πείσμα της κρίσης και της αστικοποίησης, παράγουν λάδι ενώ ελάχιστοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Ίχνη αμπελιών ωστόσο, αποτελούν τους βασικούς μάρτυρες της πάλαι ποτέ οινικής ιστορίας του χωριού που «μεθούσε» την Αρκαδία και την Λακωνία με το «Κολλινιάτικο».

Λίγο μετά το αρχαίο δάσος Σκυρίτιδας (που ακόμη και μέχρι σήμερα δήμαρχος και κάτοικοι ξεσκονίζουν βιβλιογραφίες για τη σωστή ορθογραφία: Σκιρίτιδα ή Σκυρίτιδα) και με το άρωμα της φύσης και του ξύλου να διεγείρει τις αισθήσεις, η μεγαλύτερη βιολογική φάρμα στην Ελλάδα ανοίγει διάπλατα τις πόρτες της στο news247.gr!

Αρκαδική Οικολογική Φάρμα. Καλώς ορίσατε στην πλέον υπερσύγχρονη μονάδα ζωικών και τυροκομικών βιολογικών προϊόντων των 15.000 στρεμμάτων. Αλλιώς, τη μεγαλύτερη στη χώρα πιστοποιημένη Φάρμα βιολογικής εκτροφής από τον φορέα ΔΗΩ (Οργανισμός ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων) και πρακτικά, το όνειρο ζωής των ιδιοκτητών Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη που πήρε σάρκα και οστά το 2001. 

Δύο κτίρια εκτροφής ζώων, αποθηκευτικοί και βοηθητικοί χώροι, δύο αρμεκτήρια, δύο εκσυγχρονισμένα μαντριά, απέραντα βοσκοτόπια, ποτίστρες και ταΐστρες ομοιόμορφα τοποθετημένες, ένα πρότυπο τυροκομείο, μια πέτρινη και επιβλητική αγροικία, μηχανουργεία, ένας κήπος με οπωροκηπευτικά για ιδιωτική χρήση, αχανείς εκτάσεις με μανουσάκια και χαμομήλι, εγκαταλελειμμένα καλύβια, τεχνητή λίμνη με πάπιες και χήνες που εναρμονίζονται με την αγριάδα του φυσικού τοπίου και περί τους 50 στρουθοκαμήλους που στέκουν αγέρωχα λίγα μέτρα μετά την είσοδο, προσμένοντας στωικά τον κάθε επισκέπτη. Αυτά είναι μερικά από τα highlights που τραβούν την προσοχή, μόλις αφήσει κανείς την ξύλινη πόρτα εισόδου πίσω του. 

Ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει στην Αρκαδική Οικολογική Φάρμα. Την κατάφυτη στρεμματική έκταση με φόντο τον Ταΰγετο, διασχίζει ο ποταμός Ευρώτας. Οι μόνοι ήχοι, αυτοί των πουλιών, των ζώων και των τρεχούμενων νερών. Η γη μοιάζει να υπακούει στα χέρια των έμπειρων εργατών. Τυροκόμους, βοσκούς και γεωπόνους. «Οι περισσότεροι κατάγονται από τις Κολλίνες και άλλα χωριά της ευρύτερης Αρκαδίας. Κάθε πρωί εδώ. Κυρίως, για το σιτηρέσιο. Είναι όμως πολλά αυτά που πρέπει να γίνονται. Άρμεγμα, να γνωρίζουμε πότε και ποια ζώα γεννούν, να παραχθεί τυρί, να ολοκληρωθούν κατασκευές, τα πάντα», αναφέρει στο NEWS 247, ο ξεναγός μας και υπεύθυνος για τα καθημερινά θέματα της Φάρμας, Χρήστος Κενές.

Διαβάστε εδώ όλη τη συνέχεια

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ