Ποια είναι η σωστή διατροφή που πρέπει να ακολουθεί κάθε άνδρας ανάλογα με την ηλικία του;

Όσο το σώμα γερνά, οι διατροφικές ανάγκες δεν πρέπει να παραμένουν ίδιες με εκείνες ενός εφήβου. 

Το σώμα έχει ανάγκη από θρεπτικά συστατικά: βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά. Περίπου το 80% της βιταμίνης C που έχει ανάγκη ο οργανισμός χρησιμοποιείται από τα επινεφρίδια και γι’ αυτό πρέπει να αναπληρώνεις συνεχώς τις αποθήκες σου. Άλλο τόσο σπαταλούνται και τα υπόλοιπα ωφέλιμα - πες τα και αντιγηραντικά - συστατικά: βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη Ε, το μαγνήσιο.

Στα πρώτα 20 χρόνια της ζωής ενός άνδρα, όλα τα πράγματα που σχετίζονται με τη διατροφή είναι ρόδινα, ανέμελα, έως και αντικανονικά. Από τα 30 και μετά όμως, κάθε τι που βάζεις στο στομάχι σου πρέπει να περνά από κόσκινο.


Στα 30

Η μυϊκή μάζα σου ξεκινά να συρρικνώνεται - και αυτό θα συνεχίζεται όσο περνούν τα χρόνια. Αιτία; Οι μειωμένες παραγωγές αυξητικής ορμόνης και τεστοστερόνης.
> Τα μονοακόρεστα λίπη που υπάρχουν στο ελαιόλαδο, στα αμύγδαλα, στο αβοκάντο και στο φυστικοβούτυρο, μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγή αυτών των αντρικών ορμονών.
> Φαίνεται όμως ότι και η βιταμίνη D έχει μια ισχυρή σχέση με τα επίπεδα της τεστοστερόνης. Αν δε σε βλέπει και πολύ ο ήλιος, κατάπινε κι ένα συμπλήρωμα D3 καθημερινά.

> Από τα 30 ξεκινά επίσης και η βιολογική σου ανάγκη να γίνεις πατέρας, συνεπώς πρέπει το σπέρμα σου να είναι ικανό να τεκνοποιήσει. Η κακή διατροφή και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι παράγοντες που μειώνουν τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα του σπέρματός σου. Τα καλά νέα: ορισμένες αντιοξειδωτικές θρεπτικές ουσίες έχουν βρεθεί ότι βελτιώνουν την κινητικότητα του σπέρματος και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων ενός άντρα και αυτές είναι το σελήνιο (μανιτάρια, σκόρδο και μπρόκολο), ο ψευδάργυρος (οστρακοειδή, σπόροι κολοκύθας, αμύγδαλα) και η βιταμίνη Ε (φύτρο σιταριού, σπόροι, καρύδια και αβοκάντο).

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ