8+1 πανέμορφα cafe με θέα την Ακρόπολη & ηλιόλουστες αυλές στην καρδιά της Αθήνας

Είναι, έτσι κι αλλιώς, δύο από τις ωραιότερες γειτονιές της πόλης. Φυσικό κι επόμενο, να συγκεντρώνουν και μερικά από τα ωραιότερα café της. 

Με την άνοιξη προ των πυλών, το in2life.gr επισκέφθηκε την Πλάκα και το Μοναστηράκι, και τις ηλιόλουστες αυλίτσες και ταράτσες, τα μεσημέρια που ο καιρός το επιτρέπει, αλλά και σε ζεστές εσωτερικές σάλες, σε περίπτωση ξαφνικής συννεφιάς ή νεροποντής. 

Γλυκύς 
Αγγέλου Γέροντα 2, Πλάκα

Το αγαπημένο μας «φανερό μυστικό» στην Πλάκα, συγκεντρώνει πλήθη κόσμου το καλοκαίρι στην υπέροχη σκιερή αυλίτσα του. Λίγοι, όμως, το τιμούν και τον χειμώνα, πράγμα που είναι μέγιστο κρίμα, καθότι το εσωτερικό του αποπνέει την ίδια νοσταλγική ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας, σε cozy συσκευασία. Εδώ σερβίρονται, όπως πάντα, μερακλίδικος ελληνικός καφές από νωρίς το πρωί, και νοστιμιές όπως παραδοσιακές πίτες και ωραίοι κρεατομεζέδες (σε εξαιρετικές τιμές) για να συνοδεύσουμε το ουζάκι ή το τσίπουρό μας από το μεσημέρι και μετά. 

Taf
Νορμανού 5, Θησείο, τηλ: 210 3238757

Μία από τις ομορφότερες και πιο νοσταλγικές αυλές της πόλης «κρύβεται» πίσω από τις ξύλινες πόρτες του, και σκεπάζεται τον χειμώνα για να μην εξαρτώνται οι βόλτες σας από τον καιρό. Δεν είναι, όμως, το μοναδικό δυνατό χαρτί του: H μεγάλη ποικιλία αρωματικών καφέδων που μπορούμε να παραγγείλουμε σε μορφή espresso, freddo και cappuccino, και οι καλλιτεχνικές του ανησυχίες, που παίρνουν σάρκα και οστά στα δωματιάκια γύρω από την αυλή του, με την μορφή εικαστικών εκθέσεων, θεατρικών παραστάσεων, video installation και λοιπών ωραίων ιδεών, συγκαταλέγονται επίσης στους λόγους για τους οποίους το αγαπάμε εδώ και χρόνια. 

Γιασεμί
Μνησικλέους 23, Πλάκα, τηλ: 213 0417937

Είμαστε βέβαιοι πως πια δεν χρειάζονται συστάσεις για το δημοφιλέστερο, ίσως, café της Πλάκας. Στα ρομαντικά σκαλάκια του με τα γιασεμιά και τα σιδερένια τραπεζάκια αράζουμε με τις πρώτες ηλιαχτίδες, χειμώνα-καλοκαίρι, ενώ στη ζεστή σάλα με το τζάκι και τα ξύλινα τραπέζια «χουχουλιάζουμε» τις μέρες με ψύχρα. Τα καφεδάκια μας συνοδεύουν λαχταριστές πορτοκαλόπιτες, τάρτες και σπιτικό ρυζόγαλο, ενώ αν δεν είστε λάτρης του καφέ, θα βρείτε και ωραιότατο αρωματικό τσάι. 

Αναφιώτικα 
Μνησικλέους 24Β και Λυσίου, Πλάκα, τηλ: 210 3244428

Στην ίδια, πανέμορφη γειτονιά με το Γιασεμί, άλλο ένα café στην σκιά των Αναφιώτικων διαθέτει «κρυφά» ατού, που δεν είναι άλλα από την εσωτερική σάλα με το μεγάλο τζάκι, το οποίο «στεφανώνεται» από μια τοιχογραφία των Αναφιώτικων, τιμώντας το όνομα του καφενείου αλλά και την περιοχή. Στα τραπεζάκια του θα απολαύσετε αχνιστό, μυρωδάτο καφέ από νωρίς το πρωί, ενώ αργότερα, αν πεινάσετε, θα παραγγείλετε ουζάκι με λαχταριστές ποικιλίες.

Κλεψύδρα
Θρασυβούλου 9, Πλάκα, τηλ.: 210 3212493

Μια υπερυψωμένη αυλή, περικυκλωμένη από γλάστρες και στρωμένη με πλακάκια όπως το σπίτι στο χωριό, διακοσμείται από παλιές φωτογραφίες της Αθήνας και προσφέρει… στρατηγική θέση για χάζι στην περαντζάδα της ομώνυμης οδού Κλεψύδρας, που κατηφορίζει προς τους Αέρηδες. Αν πεινάσετε, προτιμήστε τις παραδοσιακές πίττες από τις ολίγον «τουριστίκ» ποικιλίες, ενώ αν η όρεξη τραβάει… γλυκάκι, μη χάσετε σε καμία περίπτωση το ολόφρεσκο cheesecake και την σοκολατόπιτα – πειρασμό.

Μελίνα 
Λυσίου 22, Πλάκα, τηλ.: 210 3246501

Βαθυκόκκινοι τοίχοι, ξύλινες καρέκλες και μαρμάρινα τραπεζάκια καφενείου, άπειρες φωτογραφίες και αφίσες της Μελίνας σε εντυπωσιακές κορνίζες, κι ένας πολυέλαιος… κληματαριά που κλέβει την παράσταση. Το Καφέ της Μελίνας ευωδιάζει τσάι γιασεμί και παλιά Αθήνα –συμβάλλει σε αυτό και η γειτονιά που το φιλοξενεί. Συνοδεύστε το καφεδάκι ή το τσάι σας με την φημισμένη μηλόπιτά τους.

Κ8 Point
Ερμού 119 και Άστιγγος, Μοναστηράκι, τηλ: 210 3315407

Στα όρια ανάμεσα στο Μοναστηράκι και το Θησείο, μερικά πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια ενώνονται μεταξύ τους με γεφυράκια, κήπους, κούνιες, κρυμμένες αυλές, και lounge μπαλκόνια με θέα Ακρόπολη για να συνθέσουν το all day café-bar-restaurant K8. Η διακόσμηση στο εσωτερικό είναι ίσως λίγο πιο «βαριά» απ’ όσο θα θέλαμε, τα ηλιόλουστα μεσημέρια όμως το Κ8 είναι εδώ και λίγους μήνες –από το καλοκαίρι που άνοιξε τις πόρτες του, συγκεκριμένα– ο νέος αγαπημένος μας προορισμός. 

Couleur Locale 
Νορμανού 3, Μοναστηράκι, τηλ.: 216 7004917

Μια από τις ομορφότερες ταράτσες της πόλης, έγινε το απόλυτο talk of the town όλο το 2015. Τον χειμώνα ζεσταίνεται επαρκώς, για να απολαμβάνουμε ανενόχλητοι την εκπληκτική της θέα στην Ακρόπολη μέρα-νύχτα, ενώ τα ηλιόλουστα μεσημέρια το καφεδάκι εδώ πάνω είναι εμπειρία από μόνο του. Διακοσμημένη με γλαστράκια και δεντράκια, λούζεται στον ατμοσφαιρικό φωτισμό όταν παίρνει να βραδιάζει, παίζει ζεν μουσικές χαμηλών ντεσιμπέλ και σερβίρει οικονομικά καφεδάκια και ποτά. Αν πεινάσετε, έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε mini burgers, tortillas, finger food και άλλα τέτοια ωραία. 

Café Plaka
Τριπόδων 1, Πλάκα, τηλ.: 210 3220388

Μιλώντας για ταράτσες, το Πλάκα Café ατενίζει από όχι-πολύ-ψηλά την περαντζάδα της Τριπόδων και της Μνησικλέους, και μας αρέσει ιδιαίτερα για τα μεσημεριανά μας ανοιξιάτικα καφεδάκια, στα γαλάζια τραπεζάκια του πλάι στα λουλουδιασμένα πεζούλια. Αν πεινάσετε, θα παραγγείλετε ωραιότατο club sandwich και άλλα παρόμοια σνακ, ενώ θα το βρείτε ανοιχτό και το βράδυ για ποτάκι. Συμπαθητικό και cozy είναι και το εσωτερικό του, στο οποίο η σχεδόν μόνιμη παρουσία τουριστοπαρεών δημιουργεί ωραίο κλίμα διακοπών. 

Πηγή: in2life.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ