23 προτάσεις για την Τσικνοπέμπτη: Η Αθήνα ψήνει κρεατοκατάσταση & πίνει κρασάκι με καλή παρέα

Ταβέρνες, εστιατόρια και ξενοδοχεία στροβιλίζονται σήμερα Τσικνοπέμπτη  στο ρυθμό του κρέατος. 

Σχάρες, σούβλες και φούρνοι δουλεύουν στο φουλ. Ιδού 23 σενάρια κρεoφαγίας, κλασικά και μη, για να μπείτε, ποικιλοτρόπως, στο ψητό.

Δυο Τηλέμαχοι στον ίδιο ρυθμό

Από τους γκουρού της ελληνικής κρεοφαγίας, ο Γιώργος και ο Κώστας Τσιλιγκίρης και μαζί τους το «Τηλέμαχος Art Grill» και το «Τηλέμαχος Barbeque Club» στην Κάτω Κηφισιά μοιράζονται την ίδια… εμμονή με το κρέας. ειδικά για την Τσικνοπέμπτη, μοιράζονται και τις ίδιες κρεατο-προτάσεις: και στα δύο εστιατόρια θα παρελαύνουν παϊδάκια, αρνί σούβλας, εκείνο το εξαιρετικό τους κοκορέτσι, φοβερά νόστιμα αρνίσια σουτζουκάκια, χωρίς να λείπουν και πικάνιες, βοδινές μπριζόλες, κόντρα, rib eyes και Τ-bοnes.

Κρεατικά με jazz και Παρθενώνα

Για άλλη μια χρονιά το εστιατόριο του Μουσείου Ακρόπολης κάνει τη δική του πρόταση για την Τσικνοπέμπτη. Ο μπουφές (€ 35 το άτομο χωρίς τα ποτά ) θα έχει παραδοσιακό χρώμα, με ποικιλίες ελληνικών αλλαντικών, παστουρμαδοπιτάκια, γουρουνοπούλα σιγοψημένη που θα κόβεται μπροστά σας, παϊδάκια κοτόπουλου στη σχάρα, σπιτικά γαρδουμπάκια, ψιλοκομμένη συκωταριά στο τηγάνι με ρίγανη, ποικιλία από χωριάτικα λουκάνικα Ευρυτανίας στη σχάρα και άλλα πολλά. Η μουσική επένδυση της βραδιάς θα είναι jazz, με το δείπνο να συνοδεύει ένα νεοσύστατο μουσικό σύνολο αποτελούμενο από τους Ελισάβετ Μητσού (κιθάρα ), Παντελή Μπενετάτο (πιάνο ) και Χάρη Πανταζή (κοντραμπάσο ).

Κρέας με σφραγίδα Αργεντινής

Στο «Bacoa», το καινούργιο λατινοαμερικάνικο steak house του Κεφαλαρίου με την πληθωρική διακόσμηση, η κουζίνα εμπνέεται από τις αργεντίνικες churrascarias και τις παραδοσιακές βραζιλιάνικες σούβλες. Το μενού είναι μια κρεατοφιέστα από μόνο του, με τη σχάρα να εκπροσωπούν ojo de bife, που πάει να πει rib eye, picanha, bife ancho (Porterhouse ) αλλά και Chateaubriand ή εντυπωσιακό Tomahawk. Πολλά από τα κρέατα μάλιστα κόβονται δίπλα στο τραπέζι σας, σε ένα ειδικό, κινητό πάγκο κοπής.

To «Musique Cafe and more» τσικνίζει

Η κουζίνα του δημοφιλούς all-day χώρου του Παγκρατίου έχει στήσει ένα μενού αφιερωμένο στη γιορτή του τσικνίσματος. Ανάμεσα στις προτάσεις του, πατάτες ψητές με κρέμα τυριού και ζαμπόνι Νάξου (λόγω καταγωγής! ), παϊδάκια κοτόπουλου, μαριναρισμένα με γλυκιά πάπρικα, σκόρδο και ντιπ με γιαούρτι, δυόσμο και λάιμ, μπριζολάκια χοιρινά με σαλάτα πιπεριού και χωριάτικες τηγανητές πατάτες, αρνίσια παϊδάκια (κιλό ) επίσης με χωριάτικες τηγανητές πατάτες, ποικιλία με λουκάνικα, ψητές πίτες και σος BBQ και μια ποικιλία κρεατικών «για γενναίους», τεσσάρων ατόμων.

Ο Ηλίας Σκουλάς και τα steaks του κόσμου

Μια περιήγηση σε διάσημα steak houses του κόσμου κάνει το μενού του «Food Mafia» ονόματι «Steak Revolution». Εκτός από ένα porterhouse που παραπέμπει στο «Peter Luger» στο Μπρούκλιν, ένα rib eye που αποτίει φόρο τιμής στο «La Cabana» στο Μπουένος Άιρες (εκεί το λένε ojo de bife ), ένα Κobe striploin εμπνευσμένο από το «Soku» του Τόκιο, θα βρείτε κι ένα… πολυεθνικό mixed grill για οκτώ με δέκα άτομα με € 120: έχει κοτόπουλο στη rotisserie, pork ribs, burger, κεμπάπ, λουκάνικα, brisket, short rib, χοιρινό, αρνί asado, μανιτάρια king oyster, πατάτες τηγανητές, kimchi, salsa και chimichurri. Σε περίπτωση που θέλετε Τσικνοπέμπτη με global οπτική.

Το κρέας είχε τη δική του ιστορία

Είναι από τα πλέον ιστορικά εστιατόρια της Αττικής. Το πέτρινο κτίριο στο οποίο στεγάζεται στο Πικέρμι χτίστηκε το 1962. Εκεί, λέγεται ότι σταμάτησε για ένα ποτήρι κρασί ο Σπύρος Λούης, στο μαραθώνιο που του χάρισε το χρυσό το 1896. Εσείς πάλι θα σταματήσετε στου «Σκορδά το Χάνι» για κάθε λογής κρεατικά της ώρας, κι ένα ατομικό κοκορέτσι που «λέει» πολλά. Βάλτε στα υπόψη και το κυνήγι, σε περίοπτη θέση στη λίστα των σπεσιαλιτέ: μπορεί να πετύχετε, π.χ., ορτύκια στη σχάρα, αγριογούρουνο κρασάτο κ.ά.

Set menu…. αφιερωμένο

Tα συνηθίζουν τα θεματικά μενού στο «Chefi the restaurant» στο Χαλάνδρι, οπότε δεν είναι διόλου περίεργο που και η Τσικνοπέμπτη έχει το δικό της. Στις 3/3 ο Αλέξανδρος Κοσσυβάκης έχει σχεδιάσει να σας ανοίξει την όρεξη με σούπα τραχανά, κατίκι Δομοκού και σύγκλινο Μάνης, για να ακολουθήσουν πατατοσαλάτα με τραγανή πανσέτα και λουκάνικο, ένα διαφορετικό μπεκρή μεζέ με λεμόνι, ρίγανη, πιτούλες, καπνιστή πάπρικα και χαλούμι και ένα mixed grill, το οποίο απαρτίζουν BBQ spare ribs, μπιφτέκι, αρνίσιο παϊδάκι γαλλικής κοπής, ψαρονέφρι, μανιτάρια και πατάτες τηγανητές. Το δείπνο (€ 30 το άτομο χωρίς τα ποτά ) θα κλείσει με εκμέκ με κρέμα πορτοκάλι, μους χαλβά και παγωτό φιστίκι.

Τσικνοπέμπτη με pairing

Πάντρεμα φαγητού και κρασιού προτείνει για την μέρα –tribute στην κρεατοφαγία το «Mono Restaurant». Το ειδικό για τη βραδιά μενού (€ 40 το άτομο ) ζευγαρώνει πέντε πιάτα του Βασίλη Βασιλείου με τέσσερα κρασιά από τα Κτήματα Μιχαηλίδη, Λύκου, Μουσών και Αντωνόπουλου και το πολυποικιλιακό τσίπουρο Ζαχαρία. Οι συνταγές έχουν διάφορες κρεατικές αποχρώσεις, ξεκινώντας από απάκι κοτόπουλο με λαχανίδες και ρόδι σε ρόλο amuse bouche, σιγοψημένη πανσέτα με κάρδαμο και σαλάτα με μαραθόριζα και πορτοκάλι, κρεμμυδοντολμάδες με χωριάτικο λουκάνικο και ριζότο παντζάρι και διάφραγμα μοσχαριού σχάρας με πατάτες κυδωνάτες. Όσο για το επίδόρπιο, είναι κρέμα μαστίχας με καραμελωμένα φύλλα κρούστας και γλυκό κουταλιού βύσσινο.

Σταβλίσιες στο δρόμο με τις Λεύκες

Στο εστιατόριο «Λεύκες» στη λεωφόρο Γαλατσίου στις 3/3 ο Τάσος Ντούμας και η ομάδα του ακονίζουν τα μαχαίρια τους και παίζουν με τα κάρβουνα. Τι ρίχνουν στο τραπέζι; Όπως αναφέρει το Αθηνόραμα, σταβλίσιες μπριζόλες από τη Νότια Γαλλία, πικάνια, διάφραγμα, tri tip, αλλά και μπριζόλες και χοιρινά από την Πελοπόννησο, βάζοντας πάντα τη δική τους πινελιά.

Τσικνοπέμπτη-ταξίδι

Με mollejas (γλυκάδια) με πολέντα, αργεντίνικο steak με chimichuri, asado de tira (στηθοπλευρές ) sous vide, αλλά και χοιρινές μπριζόλες με πορτοκάλι και μαύρη ζάχαρη ή γεμιστό μοσχαράκι με σπανάκι, αβγό και λαχανικά –με κάθε πιάτο προτείνεται κι ένα διαφορετικό ποτήρι αργεντίνικο κρασί– εγκαινιάζουν τα «Nice ’n’ easy» στις 3/3 τα γευστικά ταξίδια τους στις κουζίνες του κόσμου. H Aργεντινή είναι o πρώτος σταθμός του σεφ Χρήστου Αθανασιάδη, χώρα με μεγάλη κρεατοϊστορία, ταιριάζει γάντι με την Τσικνοπέμπτη, ενώ θα ακολουθήσουν Μεξικό, Βραζιλία, Περού και Χιλή.

Ψητά, food truck και jazz κλαρίνα

Η κουζίνα του «48 Urban Garden» το αγαπά ούτως ή άλλως το κρέας όποτε δεν είναι περίεργο που για την Τσικνοπέμπτη ο σεφ Στέφανος Στεφανίδης έχει στήσει ένα ειδικό μενού που εστιάζει στο ελληνικό και διεθνές ψητό κι έχει ανάμεσα στις προτάσεις του το… τεράστιο burger ονόματι Fat Boy που θα κληθείτε, αναγκαστικά, λόγω μεγέθους, να το μοιραστείτε με την παρέα σας (είναι ομαδικής κατανάλωσης ). Τη μουσική της βραδιάς αναλαμβάνει ο Αντρέας Τσερπές με το κλαρίνο του σε αυτοσχεδιασμούς jazz ελληνικών παραδοσιακών σκοπών αλά Νέα Ορλεάνη.

Κρεοφαγία σε δύο μέρη

Δύο προτάσεις φουλ πρωτεΐνης κατεβάζει το «Athens Plaza» στην πλατεία Συντάγματος για τη φετινή Τσικνοπέμπτη. Στο μεν εστιατόριο «Τhe Parliament» θα συναντήσετε ένα ειδικό μενού που περιλαμβάνει σαλάτες, κρεατικά και γλυκά και που μαζί με ένα ποτήρι κρασί κοστίζει € 28 το άτομο, στο δε «Plaza Cafe» θα σερβίρεται πιατέλα κρεατικών για δύο, με δύο ποτήρια κρασί, και κόστος € 30 ανά ζευγάρι.

To «Αrtisanal» ψήνει σε Monolith
  
Είναι μια φοβερή συσκευή που συνδυάζει χαρακτηριστικά BBQ, grill, slow cooker, ξυλόφουρνου και καπνιστηρίου, λέγεται Μonolith και στο «Αrtisanal» στις 3/3 θα τεθεί στην υπηρεσία της Τσικνοπέμπτης, ψήνοντας ποικιλίες κρεατικών: λουκάνικα κόκορα και χοιρινά, στήθος μοσχαριού Black Angus, χοιρινά spare ribs και μπιφτέκια από μοσχάρι Black Angus. Εκτός αυτών στο bar-restaurant της Κηφισιάς λόγω της ημέρας θα συναντήσετε πολίτικη σαλάτα, μελιτζανοσαλάτα, τυροκαυτερή, ρολάκια κολοκυθιού με φέτα κ.α.

«Αλεξάνδρα»… στα κάρβουνα

Στο ελληνικό εστιατόριο απέναντι από το Πάρκο των Παναθηναίων στη λεωφόρο Αλεξάνδρας αφήνουν για λίγο την κατσαρόλα για χάρη της σχάρας. Το ρεπερτόριο της μέρας της παραδοσιακής κρεατο-φιέστας έχει καπνιστό λουκάνικο Τρικάλων, χοιρινές πανσέτες, αρνίσια συκωταριά, παϊδάκια, μερίδα και κιλό, τα γνωστά μπιφτέκια με ψητή ντομάτα και φέτα, μπριζόλες και ποικιλίες κρεάτων, είτε για έναν είτε για δύο.

Η Τσικνοπέμπτη του Άρη Τσανακλίδη

Στο εστιατόριο «Κuzina», στην Αδριανού, ο γνωστός σεφ έχει σχεδιάσει ένα πλούσιο μενού, με μοντέρνο ελληνικό χαρακτήρα και το κρέας στο επίκεντρο. Φλογέρες με αρνάκι, λιαστή τομάτα, μελιτζάνα και φέτα, λουκουμάδες με μους φέτας, λιαστή τομάτα, ελιά και σος ροδιού και σαλάτα από λάχανα, καρότο και σελινόριζα με ψητό ταλαγάνι θα κάνουν την αρχή. Το… κρεσέντο θα αναλάβει μία ποικιλία με αρνίσια παϊδάκια, μπριζολάκια χοιρινά με κόκκαλο, σουτζουκάκια από μοσχαρίσιο κιμά, παϊδάκια κοτόπουλο, σουτζούκι ψητό και λουκάνικα χοιρινά τριών ειδών (πικάντικο, με πράσο και με πορτοκάλι ). Το μενού κοστίζει € 60 ανά ζευγάρι και περιλαμβάνει κι ένα ποτήρι κρασί ανά άτομο ή μια μπίρα. 

Check-in στον μπουφέ

Με πλουσιοπάροχο μπουφέ και ζωντανή μουσική θα μπει στο ρυθμό του τσικνίσματος στις 3/3 το «CafeZoe» του «Athenaeum Intercontinental». Κοτόπουλο μπούτι σχάρας, μοσχαρίσια μπριζολάκια με καραμελωμένα κρεμμύδια, αρνίσια παϊδάκια με δεντρολίβανο, χωριάτικα μπιφτέκια κ.ά., θα πλαισιώνουν κρύα πιάτα, σαλάτες ενώ θα προσφέρεται μεγάλη ποικιλία σε γλυκά. Το κόστος ανά άτομο είναι € 39,50.

Mystic κάρβουνα

Σας προτρέπει να μασκαρευτείτε, αλλά μπορείτε να πάτε κι έτσι. Το «Mystic Pasta & Pizza» στο Καλλιμάρμαρο θα σας περιμένει με κεφάτη διάθεση κι ένα μενού (€ 12 το άτομο ) που θα τηρεί κατά γράμμα τις παραδόσεις της ημέρας με ορεκτικά, σαλάτες, ψητά κρέατα στα κάρβουνα και απεριόριστο κρασί, μπίρα ή τσικουδιά. Θα έχει και τις μουσικές του. To μεν μεσημέρι εμφανίζονται οι Κλέαρχος Κορόβελος (κύμβαλο ), Θοδωρής Κουέλης (κόντρα-μπάσο ) και Σπύρος Νίκας (σαξόφωνο ) σε ένα live που συνδυάζει Salsa, βαλκανικές μουσικές και αποκριάτικο mood. To δε βράδι, στις 10.30 μ.μ. σειρά παίρνει ο DJ Vernal και μαζί του ένα χαρούμενο μιξάζ από Salsa, Rumba, Funk, Disco και Soul. 

Τσικνοπέμπτη της παρέας

Και το «Ρακί Μεζέ» του Ομίλου Καστελόριζο μπαίνει στο mood της κρεατοφαγίας, συνοδεύοντάς τη με ζωντανή μουσική και χορό. Αν κλείσετε τραπέζι με την παρέα σας στο βαμμένο με χαρούμενα χρώματα νέο-νοσταλγικό στέκι στις Τζιτζιφιές, θα μοιραστείτε φρυγανισμένο ψωμί με ελαιόλαδο και αρωματικά, κρητικές ελιές, τυροκαυτερή, μελιτζάνα καρότσα πολίτικη, πικάντικη σαλάτα, μυζηθροπιτάκια με σουσάμι και μέλι, κολοκυθάκια μπαστουνάκια με τη σέσουλα, μπριζολάκια χοιρινά στη σχάρα με πατάτες και γλυκό κουταλiού. Η τιμή του μενού είναι € 19 το άτομο με λευκό ή κόκκινο house wine ή ρακή.

Κρεατοφαγία στην καρδιά της αθηναϊκής αποκριάς
  
Από τη μία η πλατεία Συντάγματος, όπου θα αναβιώνουν παραδοσιακά έθιμα από όλη την Ελλάδα, από την άλλη η καρναβαλική παρέλαση των Μορφών Έκφρασης που θα ξεκινήσει από το σταθμό του μετρό Ακρόπολη και θα καταλήξει στο Μοναστηράκι, το κέντρο στις 3/3 θα κινείται σε ρυθμό καρναβαλιού. Αν θέλετε να τσικνίσετε σ’ αυτό τον άξονα, το εστιατόριο «Μeliartos», στη συμβολή Ερμού και Αιόλου, είναι καλή ιδέα. Θα διαλέξετε ανάμεσα σε πιατέλες κρεατικών, μεγάλα σουβλάκια, είτε κοτόπουλου είτε χοιρινά, κεμπάπ και χοιρινά μπριζολάκια.

Τσικνοπέμπτη που γράφεται με «Όμικρον»

Και στο εστιατόριο της Κηφισιάς μπαίνουν στο ρυθμό της κρεατοφαγίας, με ένα ειδικό μενού (€ 27 το άτομο με λευκό ή κοκκινο house wine ), μελωδίες πιάνου και τραγούδι. Θα ξεκινήσετε με μανιτάρια πορτομπέλο στη σχάρα, σαλάτα λάχανο με κουκουνάρι και τυροκαυτερή με πιπεριές Φλωρίνης, θα συνεχίσετε με τραγανές φλογέρες κοτόπουλου με τσάτνεϊ πιπεριάς, και μπριζολάκια χοιρινά στη σχάρα με δύο σάλτσες φρεσκοτηγανισμένες πατάτες. Για το τέλος η κουζίνα σας έχει brownies με παγωτό βανίλια.

Κρέας… teppanyaki

Να τσικνίσετε «αλλιώς» σας καλεί αυτή την Πέμπτη το ιαπωνικό εστιατόριο «Τοmoe» στην Κηφισιά κι αντί για την κλασική σχάρα προτείνει καυτό teppan. Εκεί θα φάτε κοτόπουλο teriyaki και τηγανητό ρύζι με μανιτάρια shiitake, rib eye με σπαράγγια και μανιτάρια ψημένα στο teppan και άλλα ανάλογα.

Αυτή η ποικιλία έρχεται με «Vespa»  

Το γλυφαδιώτικο «Bella Vespa» στις 3/3 αφήνει για λίγο τα ιταλικά του για χάρη του ελληνικού εθίμου. Ειδικά για την ημέρα στα τραπέζια του θα κυκλοφορούν ελληνική σαλάτα με ντοματίνια, παξιμάδια, ξινομυζήθρα και οξύμελι, τριλογία αλοιφών (τυροκαυτερή, μελιτζανοσαλάτα, τζατζίκι ), ποικιλία κρεατικών για δύο (χωριάτικο λουκάνικο, γύρος από πανσέτα, μπιφτέκια, παϊδάκια κοτόπουλου ) και γαλακτομπούρεκο. Τις προτάσεις του σεφ Βαγγέλη Λεούση σιγοντάρει με κοκτέιλ ο Γιάννης Γεωργακάκης..

Σχάρα για χορτοφάγους

Αν έχετε εξορίσει το κρέας από τις διατροφικές σας συνήθειες, υπάρχει και η εναλλακτική χορτοφαγική Τσικνοπέμπτη του «Rosebud» στο Κολωνάκι. Η κουζίνα εκεί θα σας δελεάσει με άλλους τρόπους, με χούμους από φάβα και φύλλα παντζαριού, αλλά και σουβλάκι μανιταριών στη σχάρα με πατάτες τηγανητές. Α, ναι, και χαλβά σιμιγδαλένιο με πορτοκάλι.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ