Τσικνίζουμε στο σπίτι - Συκωτάκια ριγανάτα, Άδανα κεμπάπ, βοδινές μπριζόλες, κοτόπουλο μαρινάτο

Το μεσοβδόμαδο φαγοπότι της Τσικνοπέμπτης ήταν πάντα από τα πιο καλοδεχούμενα έθιμα της χρονιάς και από εκείνα που άντεξαν σχεδόν ανέπαφα στο χρόνο. Βέβαια, σταδιακά το τσίκνισμα μεταφέρθηκε στις ταβέρνες, αλλά...οι καιροί αλλάζουν και φέτος μάλλον θα μυρίσουν τσίκνα περισσότερα σπίτια. 

Κάτι που, εδώ που τα λέμε, δεν απαιτεί ιδιαίτερη ασχολία, ενώ είναι και μια καλή ευκαιρία να πιούμε ένα ποτήρι κρασί με δυο φίλους. Για το κρέας έχουμε φροντίσει από την προηγούμενη ή από το πρωί, αγοράζοντάς το από αξιόπιστο κρεοπώλη, μια που θα είναι ο πρωταγωνιστής της βραδιάς.

 

Το έχουμε βάλει με τα μυρωδικά ή τη μαρινάδα του στο ψυγείο, ώστε να είναι έτοιμο να ψηθεί το βράδυ. Για πρώτο πιάτο επιλέγουμε τα κλασικά και εύκολα λουκάνικα, που θα χαράξουμε και θα ψήσουμε στο γκριλ του φούρνου, ώστε να στραγγίξουν το λίπος τους. Μια άλλη ιδέα είναι η συκωταριά ή το σκέτο συκώτι στο τηγάνι, σβησμένο με λεμόνι και αρωματισμένο με ρίγανη και φλούδα πορτοκαλιού, πολύ νόστιμο και εύκολο πιάτο ή ακόμα και η χοιρινή τηγανιά, μπουκιές χοιρινού από λαιμό, στο τηγάνι, σβησμένες με κρασί και λεμόνι, με λίγο σέλινο ή πράσο.

 

Μια που η εποχή δεν σηκώνει ψησταριά, η λύση μας για το ψήσιμο του κρέατος είναι το γκριλ του φούρνου ή μια καλή, μαντεμένια σχάρα για το μάτι ή το γκάζι της κουζίνας. Η βασική προσοχή μας στο ψήσιμο είναι να μη στεγνώσουν τα κρεατικά μας. Ένα κόκκινο, στιβαρό κρασί είναι ο ιδανικός συνοδός αυτών των γεύσεων και μία καλή, ακόμα και μικρή παρέα, απαραίτητη...

 

Συκωταριά ριγανάτη

Υλικά
2 συκωταριές αρνίσιες ή 1 από μοσχάρι γάλακτος
1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη (ή 1 κ.γ. ξερή)
1/3 φλ.τσ. χυμό λεμονιού (ένα μεγάλο λεμόνι)
φλούδα από 1/2 πορτοκάλι, σε 3-4 κομμάτια
1 φλ τσ. κεφαλογραβιέρα σε κύβους (προαιρετικά)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Παρασκευή
Βάζουμε νερό να βράσει σε μεγάλη κατσαρόλα. Πλένουμε καλά τη συκωταριά και τη ζεματίζουμε στο νερό που βράζει γιά 3'. Την αφήνουμε να κρυώσει, την καθαρίζουμε από αρτηρίες και την κόβουμε σε κομμάτια 2 εκ. Αν θέλουμε, βάζουμε λιγότερο πνευμόνι. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μέχρι να κάψει σε βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι. Βάζουμε τα συκωτάκια να τηγανιστούν και να ροδίσουν, περίπου 5'. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη, τη φλούδα πορτοκαλιού, σβήνουμε με το λεμόνι, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε το σκεύος και τ’ αφήνουμε να ψηθούν σε χαμηλότερη φωτιά για 7'-10' λεπτά. Λίγο πριν τα βγάλουμε προσθέτουμε το τυρί, που αρκεί να ψηθεί 2'. Σερβίρουμε αμέσως, με ψωμί ψημένο στο γκριλ. 

 

Αρνίσια παϊδάκια με μυρωδικά


Υλικά

2 ολόκληρες αρνίσιες πλευρές (άκοπες), περίπου 20-24 παϊδάκια
2 κ.σ. δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο (κατά προτίμηση φρέσκο)
1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο (ή 1/2 κ.σ. ξερό)
2 σκ. σκόρδο, λιωμένο
4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Παρασκευή

Ανακατεύουμε σε μπολάκι το σκόρδο με τα μυρωδικά και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Λαδώνουμε καλά τις πλευρές και τις τρίβουμε με το μείγμα των μυρωδικών. Κλείνουμε το κρέας σε πλαστική σακούλα (μία για κάθε πλευρά), πιέζοντας να βγει ο αέρας και σφραγίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε τις σακούλες. Αφήνουμε το κρέας να μαριναριστεί όλη τη νύχτα στο ψυγείο ή δύο ώρες τουλάχιστον (μέχρι τόσο δεν χρειάζεται ψυγείο). Αν έχει μπει στο ψυγείο το αφήνουμε μία ώρα εκτός, να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν το ψήσουμε. 
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200ο και τοποθετούμε τη σχάρα στο κέντρο. Αλατίζουμε καλά το κρέας και το τοποθετούμε σε σχάρα, πάνω από ταψάκι, με την πέτσα προς τα επάνω.  Μ' ένα μυτερό μαχαιράκι κάνουμε ρηχές χαρακιές στην πέτσα του, στα διαστήματα που χωρίζονται τα παϊδάκια. Το ψήνουμε για 10' στους 200ο και κατόπιν χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160ο και το ψήνουμε ακόμα 15'-20', ανάλογα με το πόσο μεγάλες είναι οι πλευρές και πόσο ψημένο το θέλουμε. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί 10', σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο. Χωρίζουμε με κοφτερό μαχαίρι τα παϊδάκια και σερβίρουμε. 

 

Άδανα κεμπάπ


Υλικά

400 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
400 γρ.  αρνίσιο κιμά
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
2 μέτρια κρεμμύδια, σε φέτες
1 κ.γ. πάπρικα καυτερή
2 κ.γ. σπόροι κόλιανδρου, κοπανισμένοι
2 κ.γ. σπόροι κύμινου, κοπανισμένο
2 κ.γ. σουμάκ (σε καταστήματα μπαχαρικών)
2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος 
2 κ.σ. ελαιόλαδο
πίτες για το σερβίρισμα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Παρασκευή

Σ' ένα ταψάκι αναμειγνύουμε τον κιμά με το βούτυρο, αλάτι και όλα τα μπαχαρικά, μαζί με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ζυμώνουμε το μείγμα επί 5', ν' αναμειχθούν καλά τα υλικά. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να σταθεί στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον. Κατόπιν πλάθουμε μακρόστενα κεμπάπ, περίπου 12 εκ. μήκος και 4 εκ. πάχος. Τα ψήνουμε σε μαντεμένιο τηγάνι με αυλάκια ή σε λαδωμένη σχάρα, στα κάρβουνα ή στο γκριλ του φούρνου, γυρίζοντάς τα. Στο μεταξύ, λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε ελαφρά τις πίτες και τις ψήνουμε γιά 2'-3'. Σερβίρουμε τα κεμπάπ πάνω στις πίτες, με ροδέλες κρεμμυδιού και μαϊντανό.

*Ευχαριστούμε το athinorama.gr για την παραχώρηση των συνταγών

Βοδινές μπριζόλες με σάλτσα "τσιμιτσούρι"


Υλικά

4 βοδινές (κατά προτίμηση, διαφορετικά μοσχαρίσιες) μπριζόλες, πάχους 3- 3,5 εκ. 
αλάτι, φρεσκοτριμένο πιπέρι
για τη σάλτσα "τσιμιτσούρι":
1 ματσάκι μαϊντανό
4-5 σκ. σκόρδο
2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι
1/2 κ.γ. μπούκοβο
1/4 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3/4 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
3 κ.σ. ξύδι
αλάτι 

Παρασκευή

Για να φτιάξουμε την αργεντίνικη σάλτσα τσιμιτσούρι, χτυπάμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι όλα τα υλικά, κρατώντας 1 κ.σ. μαϊντανό που θα ψιλοκόψουμε στο χέρι. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι. Κρατάμε σε μπολ τα 2/3 της σάλτσας για το σερβίρισμα, μαζί με τον κομμένο στο χέρι μαϊντανό και χρησιμοποιούμε την υπόλοιπη για να μαρινάρουμε το κρέας.
Αλείφουμε καλά τις μπριζόλες με τη μαρινάδα, τις τοποθετούμε σε ταψάκι, καλύπτουμε με μεμβράνη και τις αφήνουμε στο ψυγείο για πολλές ώρες. Πριν τις ψήσουμε, πρέπει να τις έχουμε βγάλει από το ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα πριν. Τις ψήνουμε στα κάρβουνα, στο γκριλ του φούρνου ή σε μαντεμένιο σκεύος με αυλάκια, στο μάτι της κουζίνας. Αν τις ψήσουμε στο φούρνο, τις τοποθετούμε σε λαδωμένη σχάρα, πάνω από ταψάκι, για να στάζουν τα υγρά, αρκετά κοντά στο γκριλ, για να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια, 5' από κάθε πλευρά. Αν τις θέλουμε περισσότερο ψημένες, κατεβάζουμε τη σχάρα κοντά στο κέντρο του φούρνου και ψήνουμε μερικά λεπτά ακόμα. Όταν τις βγάλουμε, τις καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και τις αφήνουμε να σταθούν 5'-10' πριν τις σερβίρουμε, με τη σάλτσα τσιμιτσούρι σε μπολ. 

 

Κοτόπουλο στη σχάρα με BBQ σάλτσα μουστάρδας


Υλικά
1.200 γρ. κοτόπουλο περίπου, σε μέτρια κομμάτια γιά σχάρα
αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
για την bbq σάλτσα μουστάρδας:
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/2 φλ.τσ. μουστάρδα Ντιζόν
1/2 φλ.τσ. ζάχαρη καστανή
1/2 φλ.τσ. μηλόξιδο
1 κ.σ. μουστάρδα σε σκόνη
1/3 κ.γ. πιπέρι καγιέν ή καυτερή πάπρικα
φύλλο δάφνης
4 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι 

Παρασκευή

Πλένουμε, στεγνώνουμε και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά τα κομμάτια του κοτόπουλου, που πρέπει να είναι σχεδόν ισομεγέθη και με την πέτσα τους. Τ' αφήνουμε να σταθούν εκτός ψυγείου για 30΄.

Για να φτιάξουμε τη σάλτσα, ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να μαλακώσει, χωρίς να πάρει χρώμα. Ρίχνουμε το ξύδι, αφήνουμε 1' και προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά της σάλτσας. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να σιγοβράσει η σάλτσα για 30΄, ανακατεύοντας μερικές φορές. Χωρίζουμε ένα μέρος για το σερβίρισμα και χρησιμοποιούμε την υπόλοιπη για το άλειμμα.

 Λαδώνουμε καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου. Αν ψήσουμε το κοτόπουλο στο γκριλ του φούρνου, το τοποθετούμε 12-15 εκ. κάτω από το γκριλ και το ψήνουμε στους 250ο μέχρι ν' αρχίσει να ροδίζει απ' όλες τις πλευρές, περίπου 6'-7' από κάθε πλευρά. Τότε αλείφουμε την επάνω πλευρά με τη σάλτσα, το σκεπάζουμε με λαδωμένο αλουμινόχαρτο και κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200ο. Μετά από 10' το γυρίζουμε και αλείφουμε την άλλη πλευρά, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. Επαναλαμβάνουμε το άλειμμα άλλη μία φορά σε κάθε πλευρά, αφήνοντας πάντα 7'-10' να ψηθεί. Στο τέλος, αλείφουμε μία τελευταία φορά και αφήνουμε ξεσκέπαστα τα κομμάτια, να πάρουν χρώμα, 2'-3'.

Για το ψήσιμο στα κάρβουνα ισχύει η ίδια διαδικασία, χωρίς το σκέπασμα. Η σχάρα πρέπει να είναι σε αρκετή απόσταση και η φωτιά χαμηλή. Το σταδιακό άλειμμα βοηθάει να μην "τρέξει" η μαρινάδα και ν' απορροφάται κάθε φορά από το κρέας. 

Αν τα κομμάτια του κοτόπουλου είναι μεγαλύτερα, θα επαναλάβουμε το άλειμμα περισσότερες φορές, αφήνοντας πάντα διαστήματα τουλάχιστον 7'-10΄ενδιαμέσως, οπότε αυξάνεται και ο χρόνος ψησίματος. 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ