Απίθανο βίντεο: Πώς ένα παιδικό παιχνίδι μπορεί να «σπάσει» τον κωδικό του iPhone

Πολλοί χρήστες των κινητών iPhone χρησιμοποιούν το δακτυλικό τους αποτύπωμα για να ξεκλειδώσουν το τηλέφωνό τους χωρίς να βάλουν τον κωδικό τους.

Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Daily Mail, αυτός ο τρόπος του συστήματος ασφαλείας μπορεί να «ξεγελαστεί» χρησιμοποιώντας καθημερινά αντικείμενα. Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κινητής τηλεφωνίας, ο πρόεδρος της Vkansee (εταιρεία αισθητήρων δακτυλικών αποτυπωμάτων), Jason Chaikin παρουσίασε πώς οι αισθητήρες των κινητών τηλεφώνων μπορούν εύκολα να παρακαμφθούν χρησιμοποιώντας τα δακτυλικά αποτυπωμάτα κάποιου μέσω... πλαστελίνης.

Πώς ακριβώς μπορεί να γίνει αυτό; Μέσω ενός κόλπου που βέβαια χρειάζεται τη «συνεργασία» του ιδιοκτήτη του κινητού τηλεφώνου οπότε είναι -μάλλον- απίθανο να μπορέσει κάποιος εν αγνοία του χρήστη να το κάνει. Αρχικά ο ιδιοκτήτης του κινητού τηλεφώνου που έχει βάλει το αποτύπωμά του πιέζει το δάχτυλό του για πέντε λεπτά στο υλικό για το καλούπι που χρησιμοποιείται από τους ορθοδοντικούς ή ακόμα και σε οδοντόκρεμα, με πιο αμφίβολο αποτέλεσμα.

Αφού μείνει εκεί το αποτύπωμα του δαχτύλου του, το «αντιγράφει» ακουμπώντας πάνω σε αυτό παιδική πλαστελίνη. Το αποτύπωμα του δαχτύλου βρίσκεται πλέον πάνω στην πλαστελίνη και μπορεί να ξεκλειδώσει το iPhone. Αν όχι με την πρώτη φορά, η δεύτερη ή η τρίτη θα είναι πιο επιτυχημένες σύμφωνα με το δημοσίευμα της Daily Mail.

Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που γίνεται αναφορά ότι το δαχτυλικό αποτύπωμα στο smartphone μπορεί να ξεγελαστεί. Το 2013 είχε κυκλοφορήσει ένα κόλπο ότι το κινητό μπορεί να ξεκλειδώσει αν φωτογραφίσει κάποιος ένα δαχτυλικό αποτύπωμα σε ένα γυαλί και στη συνέχεια το τυπώσει με ειδικό μελάνι όπως αναφέρει η Daily Mail.

 

Η Apple δεν έχει σχολιάσει τα συγκεκριμένα κόλπα, αλλά παρά το αποτέλεσμα, οι ειδικοί δεν ανησυχούν και λένε ότι ούτε οι κοινοί χρήστες του iPhone πρέπει να ανησυχούν. «Αυτά τα κόλπα είναι χαμηλού κινδύνου, εκτός εάν κάποιος συγκεκριμένα σας στοχεύει και είναι ένα άτομο που έχει εύκολα πρόσβαση στη συσκευή σας και μπορεί να κάνει αυτό το τεχνικό κόλπο με κάποιο τρόπο» αναφέρουν οι ειδικοί.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ