Ραγίζει καρδιές η δραματική ομολογία Αμερικανού φοιτητή στη Βόρεια Κορέα: Με σκυμμένο κεφάλι, ταπεινωτικό "διάγγελμα"

Οι αρχές της Βορείου Κορέας φρόντισαν τη Δευτέρα για τη μετάδοση σε κάθε τηλεοπτικό δέκτη στη χώρα της δημόσιας ομολογία του 21χρονου αμερικανού φοιτητή που είχε συλληφθεί το Δεκέμβριο για «τέλεση εχθρικής ενέργειας εναντίον του κράτους».

Ο φοιτητής ομολόγησε την τέλεση της πράξης -είχε... κλέψει προπαγανδιστικό πανό από το ξενοδοχείο του- και κλαίγοντας ικέτευσε για την απελευθέρωσή του. Οι δημόσιες ομολογίες μπροστά στις κάμερες θεωρούνται κατά κανόνα, ειδικά για την Βόρειο Κορέα, προϊόν εξαναγκασμού.

 

Ταυτόχρονα πάντως, σε προηγούμενες περιπτώσεις έχουν σταθεί προάγγελος απελευθέρωσης. Όπως αναφέρει η washingtonpost.com, ο 21χρονος Ότο Βάρμπιερ οδηγήθηκε, υπό τη συνοδεία φρουρών και με σκυμμένο το κεφάλι αλλά χωρίς χειροπέδες, μπροστά στις κάμερες και ομολόγησε «τα εγκλήματά του», παραδεχόμενος ότι έδρασε «υπό την ανοχή των αμερικανικών αρχών». 

«Διέπραξα το έγκλημα να κατεβάσω πολιτικό σλόγκαν (sic) από την περιοχή του ξενοδοχείου Yanggakdo στην οποία έχει κανονικά πρόσβαση μόνο το προσωπικό» είπε. «Στόχος της πράξης μου ήταν να πλήξω τα κίνητρα και την εργασιακή ηθική του κορεατικού λαού, ένας πολύ ανόητος στόχος» είπε.

 

Το ηθικό δίδαγμα: «Δεν έπρεπε ποτέ να είχα επιτρέψει στον εαυτό μου να παρασυρθεί από την αμερικανική κυβέρνηση ώστε να διαπράξω ένα έγκλημα σε αυτή τη χώρα».  Υποστήριξε ότι μέλος τοπικής εκκλησίας στη Βιρτζίνια, όπου σπούδαζε, του υποσχέθηκε πως θα του χάριζε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο αξίας 10.000 δολαρίων αν έφερνε πίσω ως «τρόπαιο» ένα προπαγανδιστικό πλακάτ. 

«Το έκανα επειδή η οικογένειά μου αντιμετωπίζει πολύ μεγάλες οικονομικές δυσκολίες» είπε στην ομολογία του, την οποία έκλεισε κλαίγοντας γοερά, μιλώντας περισσότερο για την οικογένειά του, εκλιπαρώντας τη Βόρεια Κορέα να τον συγχωρήσει και να τον απελευθερώσει και κάνοντας υπόκλιση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ