88η Τελετή Απονομής των Βραβείων Όσκαρ: Ποιος θα πάρει φέτος το χρυσό αγαλματίδιο;

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι την ανακοίνωση των νικητών των βραβείων της Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Λίγο-πολύ οι νικητές είναι δεδομένοι και φέτος η κατηγορία που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ίσως εκείνη της Καλύτερης Ταινίας:

«Η Επιστροφή» πηγαίνει με 13 υποψηφιότητες, αλλά το σύστημα ψηφοφορίας στα Όσκαρ θα μπορούσε να χαρίσει το χρυσό αγαλματάκι είτε στο «Spotlight», είτε στο «Μεγάλο Σορτάρισμα».

Αυτός που δεν φαίνεται να χάνει το Όσκαρ δεν είναι άλλος από τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, μεγάλο φαβορί της κατηγορίας του. Με έξι υποψηφιότητες και καμία νίκη, φαίνεται ότι η ώρα της νίκης του Ντι Κάπριο έχει φτάσει.

Μόλις μία ημέρα πριν την τελετή απονομής των βραβείων της Ακαδημίας, το Spotlight κυριάρχησε στα Independent Movie Awards. Το Spotlight ήταν αυτό που κυριάρχησε και στα βραβεία της Ένωσης Ηθοποιών (SAG Awards), ενώ το Μεγάλο Σορτάρισμα κέρδισε το βραβείο της Ένωσης Παραγωγών Κινηματογράφου (PGA), η οποία τα τελευταία έξι χρόνια έχει επιλέξει την ταινία που έφυγε με το μεγάλο βραβείο από τα Όσκαρ.

Πώς ψηφίζουν τα μέλη της Ακαδημίας;

 Ακαδημία ζητά από τα μέλη της να ψηφίσουν τις αγαπημένες τους ταινίες σε σειρά προτίμησης. Αυτός ο τρόπος επιλογής θα μπορούσε να προκρίνει μικρότερες ταινίες (που άρεσαν σε αρκετούς) όπως το Spotlight ή το Μεγάλο Σορτάρισμα. Από την άλλη, καθώς η Επιστροφή κυριαρχεί σε πάρα πολλές κατηγορίες, είναι φυσικό να θεωρείται «καθολικής αποδοχής» από τα μέλη της Ακαδημίας.

Ο Αλεχάντρο Ινιάριτου θα γίνει πιθανότατα ο πρώτος σκηνοθέτης μετά τον Τζόζεφ Μάνκιεβιτς που φεύγει με το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας δύο χρονιές συνεχόμενα. Έχει κερδίσει άλλωστε το βραβείο της Ένωσης Σκηνοθετών.

Φέτος στην τελετή απονομής των Όσκαρ αναμένεται να κυριαρχήσει μία λέξη που απασχόλησε την Ακαδημία ήδη από την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων: diversity. Η έλλειψη ποικιλομορφίας στις υποψηφιότητες (με άλλα λόγια η απουσία μαύρων, λατίνων ή ασιατικής καταγωγής υποψηφίων) θα σχολιαστεί ποικιλοτρόπως. Σίγουρα από τον Κρις Ροκ, παρουσιαστή της βραδιάς, ο οποίος μέχρι στιγμής κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το τι θα επιλέξει να κάνει (πιθανώς κάποιο αστείο για το πώς είναι ο μόνος Αφροαμερικανός στη φετινή τελετή απονομής των Όσκαρ), αλλά και από κάποιους παρουσιαστές/νικητές.

Και μπορεί η στιγμή αυτή να είναι μακριά, αλλά δεδομένου ότι πριν από λίγες ημέρες η Fox ανακοίνωσε ότι ο θριαμβευτής του Σάντανς «The Birth of A Nation» για την εξέγερση των σκλάβων του 1831 θα προβληθεί σε «οσκαρική» περίοδο, μπορούμε του χρόνου να περιμένουμε ότι η ταινία θα πρωταγωνιστήσει στα Όσκαρ. Το ερώτημα είναι εάν θα είναι μία προσπάθεια «εξιλέωσης» της Ακαδημίας -όπως έγινε με το «12 Χρόνια Σκλάβος»- που σύντομα θα ξεχαστεί.

Εσείς μπορείτε να παρακολουθήσετε την απονομή των βραβείων Όσκαρ ζωντάνα στο eonline.com. Ζωντανή ενημέρωση θα παρέχουν επίσης το in.gr αλλά και το flix.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ