Τραγωδία στη Ρωσία - Στους 32 οι νεκροί απο τις εκρήξεις στο ορυχείο Σεβερνάγια - Ανάμεσά τους 5 διασώστες

Άλλα έξι θύματα προστέθηκαν στον κατάλογο των νεκρών στο ορυχείο της Σεβερνάγια στην πόλη Βορκουτά, μετά από νέα έκρηξη. 

Η νέα έκρηξη σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες όπως ανακοίνωσε τοπικός αξιωματούχος. Παράλληλα η εταιρία εκμετάλλευσης του ορυχείου επιβεβαίωσε σήμερα τον θάνατο 26 ανθρακωρύχων που αγνοούνταν μετά την πρώτη έκρηξη στο ίδιο ορυχείο, την Πέμπτη.

"Έξι άνθρωποι είναι νεκροί, ανάμεσά τους πέντε διασώστες που είχαν σταλεί για να εντοπίσουν αγνοούμενους από την έκρηξη που σημειώθηκε την Πέμπτη, ενώ υπάρχουν και πέντε τραυματίες", δήλωσε ο Αντόν Κοβαλίτσιν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων στην αρκτική περιοχή Κόμι, όπου βρίσκεται το ανθρακωρυχείο της Σεβερνάγια.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, "πρόκειται για πέντε διασώστες και έναν ανθρακωρύχο", μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti.

Στη συνέχεια η εταιρία εκμετάλλευσης του ορυχείου επιβεβαίωσε τον θάνατο 26 ανθρακωρύχων που αγνοούνταν μετά την έκρηξη στο ίδιο ορυχείο Πέμπτη, ανακοινώνοντας τον τερματισμό της επιχείρησης έρευνας των σωστικών συνεργείων.

"Σύμφωνα με το τεχνικό συμβούλιο των εμπειρογνωμόνων, οι 26 άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα στο ορυχείο τη στιγμή της έκρηξης δεν είχαν καμιά πιθανότητα επιβίωσης", δήλωσε η Τατιάνα Μπούσκοβα, εκπρόσωπος της Βορκουταουγκόλ, η οποία εκμεταλλεύεται το ορυχείο της Σεβερνάγια. "Οι επιχειρήσεις διάσωσης τερματίστηκαν".

Καμιά επαφή δεν κατέστη δυνατή με τους 26 ανθρακωρύχους και με την επιβεβαίωση του θανάτου τους η έκρηξη σε βάθος 748 μέτρων στο ορυχείο την Πέμπτη είναι η πλέον πολύνεκρη στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια. Συνολικά 110 άνθρωποι υπήρχαν τη στιγμή εκείνη μέσα στο ορυχείο. Τουλάχιστον τέσσερις σκοτώθηκαν επί τόπου, 80 διασώθηκαν, ενώ 26 αγνοούνταν.

Παρά τη μαζική επιχείρηση με την αποστολή εκατοντάδων διασωστών, δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι 26 αγνοούμενοι ανθρακωρύχοι μέσα στο ορυχείο. "Δυστυχώς πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι συνθήκες σε αυτό το τμήμα του ορυχείου (όπου σημειώθηκε η έκρηξη) δεν επιτρέπουν την επιβίωση ανθρώπου", δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Βλαντίμιρ Πουτσκόφ στο τηλεοπτικό δίκτυο LifeNews.

Ο υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων που είχε μεταβεί εκεί την Πέμπτη είχε δηλώσει ότι οι διασώστες εργάζονταν σε δύσκολες συνθήκες, χωρίς ορατότητα ενώ οι εκρήξεις αερίων συνεχίζονταν.

Γνωστή για τις ακραίες καιρικές συνθήκες της η περιοχή Βορκουτά, που βρίσκεται περισσότερα από 100 χλμ. βόρεια του Αρκτικού κύκλου και σχεδόν 2.000 χλμ. βορειοανατολικά της Μόσχας, είχε την εποχή του Στάλιν στρατόπεδα με δεκάδες χιλιάδες κρατούμενους που εργάζονταν στα ορυχεία. Τα στρατόπεδα έκλεισαν τη δεκαετία του 1950, η εκμετάλλευση των ορυχείων συνεχίστηκε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ