Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

 

Νέες χειρότερες προβλέψεις από Μοσκοβισί: Το 2020 το ελληνικό χρέος θα φτάσει στο 175% του ΑΕΠ

Στην τελευταία της έκθεση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους η Κομσιόν είχε ανεβάσει τις εκτιμήσεις της για το λόγος χρέους προς το ΑΕΠ το 2020 και μέτα, σημειώνοντας πως τελικά, καθώς τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί, θα ανέλθει στο 165% το 2020 και στο 150% το 2022 .

Ο Πιερ Μοσκοβισί ωστόσο αποκάλυψε σήμερα... εμμέσως, ότι σύμφωνα με το βασικό σενάριο, που σημαίνει με τη λήψη μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, ο δείκτης χρέους/ΑΕΠ θα φτάσει το 2020 το 175%. Αυτό απαντά, μεταξύ άλλων, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή.

 

Ο Νίκος Χουντής, στην ερώτησή του, προέβαλλε τις δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ ότι «η δραματική επιδείνωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους απαιτεί την ελάφρυνσή του σε εύρος που υπερβαίνει αυτό που προτάθηκε από τον ESM» και ότι «αν η Ευρώπη προτιμά να αποφύγει το κούρεμα, πρέπει να δώσει μία πολύ δραματική παράταση της περιόδου χάριτος ολόκληρου του ευρωπαϊκού χρέους, συμπεριλαμβανομένης της νέας βοήθειας».

Ταυτόχρονα, αναφέρεθηκε στις δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ ότι «οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης συμφωνούν ότι η ελάφρυνση θα πρέπει να γίνει μέσω περιορισμού της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους σε 15% ΑΕΠ/έτος» και ζήτησε να πληροφορηθεί τη διαδικασία που προβλέπεται για την εκτίμηση βιωσιμότητας του χρέους, ποιο είναι το ετήσιο ποσοστό εξυπηρέτησης το δημόσιου χρέους άλλων χωρών της ευρωζώνης, καθώς και πόσο εκτιμάται το 2020 το χρέος της Ελλάδας επί του ΑΕΠ.

 

Στην απάντησή του, ο κ. Μοσκοβισί, αφού δηλώνει ότι «στη σχετική εκτίμηση βιωσιμότητας του χρέους του Αυγούστου 2015, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα προβλέπουν ότι, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, ο ελληνικός δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ το 2020 αναμένεται να φτάσει στο 175%», παραθέτει πίνακα από την Έκθεση Δημοσιονομικής Βιωσιμότητας της Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αρκετές χώρες της Ε.Ε., πληρώνουν ετησίως, για την εξυπηρέτηση του χρέους τους, ποσοστό επί του ΑΕΠ μεγαλύτερο από το 12% περίπου που πληρώνει σήμερα η Ελλάδα.

 

Επισημαίνεται ότι οι χώρες αυτές σημειώνουν ποσοστά ακόμη και πάνω από 15% επί του ΑΕΠ ετήσια, ποσοστό που θεωρείται ως το όριο βιωσιμότητας του χρέους, με βάση το οποίο αναμένεται να αξιολογηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προκειμένου να υπάρξει κάποιου είδους «διευθέτηση».

Όπως τονίζει στην απάντησή του ο κ. Μοσκοβισί, για το όριο του 15%, «το όριο βιωσιμότητας των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) περιλαμβάνεται στις κατευθύνσεις του ΔΝΤ σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους». Οι χώρες αυτές είναι η Ιταλία που πληρώνει 20,4% επί του ΑΕΠ, η Ισπανία 18,8%, η Κροατία 16%, η Γαλλία 14,5%, το Βέλγιο 13,9%.

 

Καταλήγοντας στην απάντησή του, στο ερώτημα του Νίκου Χουντή, σχετικά με τη διαφωνία που είχε παρουσιασθεί μεταξύ των θεσμών για το ποιος θα έχει τον τελευταίο λόγο στην αξιολόγηση του ελληνικού δημόσιου χρέους, ο κ. Μοσκοβισί δίνει την ακόλουθη «σολομώντεια» απάντηση: «Η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους βασίζεται στο άρθρο 13 της Συνθήκης για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), που προβλέπει ότι η αξιολόγηση γίνεται από την Επιτροπή σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και, "εφόσον είναι σκόπιμο και εφικτό", επίσης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους, παρουσιάζεται στην Ευρωομάδα και στο Συμβούλιο των Διοικητών του ΕΜΣ, όπου εκπροσωπούνται τα κράτη-μέλη».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ