Πώς θα καταφέρεις να μειώσεις αποτελεσματικά το κοιλιακό λίπος; Μάθε το εδώ!

Αυξημένο κοιλιακό λίπος μπορεί να έχουν τόσο τα υπέρβαρα όσο και τα αδύνατα άτομα. Κι αυτό γιατί η κύρια βιολογική αιτία συσσώρευσής του δεν είναι το σωματικό βάρος αλλά η υπερπαραγωγή κορτιζόλης. 

Η ορμόνη αυτή υπερπαράγεται σε στρεσογόνες καταστάσεις που ο οργανισμός εκλαμβάνει ως απειλή, όπως ασθένειες, σωματική εξάντληση, φόβος, αϋπνία, κάπνισμα, στέρηση τροφής, γρήγορη απώλεια κιλών, κ.ά. Για να μειώσεις το κοιλιακό λίπος θα πρέπει να:

 

  • Περιορίσεις τις πηγές δημιουργίας άγχους (π.χ. εμμονές και ανασφάλειες που σχετίζονται με τα περιττά κιλά).
  • Διαχειρίζεσαι σωστά το στρες με αναπνευστικές ασκήσεις, τεχνικές διανοητικής χαλάρωσης και συστηματικές σωματικές δραστηριότητες.
  • Τρως αργά, ήρεμα και όχι σε υπερβολικές ποσότητες.
  • Ποια διατροφή μειώνει το κοιλιακό λίπος;

 

Η διατροφή πρέπει να είναι αναλογικά ισορροπημένη, να περιέχει ως επί το πλείστον υγιεινές τροφές και να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ωφέλιμα λιπαρά και αντιοξειδωτικά και φτωχή σε ξένες προς τον οργανισμό ουσίες, όπως τοξίνες τροφίμων, υπολείμματα φαρμάκων, χημικά κατάλοιπα, trans λιπαρά, πρόσθετα τροφίμων (π.χ. συντηρητικά και χρωστικές) και αλκοόλ. Καταστάσεις που αποσταθεροποιούν το σάκχαρο του αίματος, όπως η μεγάλη λήψη υδατανθράκων ταχείας αφομοίωσης, η συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών και τα υψηλά σε θερμίδες αλλά αραιά σε συχνότητα γεύματα, θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται.

Η αντικατάσταση ενός μέρους των προσλαμβανόμενων υδατανθράκων με πηγές ζωικών ή φυτικών πρωτεϊνών, μπορεί επίσης να συμβάλλει στη μείωση του κοιλιακού λίπους. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ελεύθερη κατανάλωση πρωτεϊνών, ούτε συνηγορεί υπέρ μιας διατροφής χαμηλής σε υδατάνθρακες.

 

Προσοχή!!! Το κοιλιακό λίπος αυξάνεται με την καθιστική ζωή και μειώνεται με μετριοπαθή παρατεταμένη αερόβια άσκηση, όπως το βάδισμα. Δεν ελαττώνεται όμως με την πολύ έντονη γυμναστική ή με τις εκατοντάδες επαναλήψεις ασκήσεων κοιλιακών. Πολλές φορές μάλιστα η υπερβολική γυμναστική, οι εστιασμένες στους κοιλιακούς ασκήσεις και το γρήγορο αδυνάτισμα, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την αύξησή του!

Εάν μπορείς να σταθείς όρθια, μην κάθεσαι. Όταν μπορείς να περπατάς, μην στέκεσαι όρθια. Εάν μπορείς να τρέξεις μην περιορίζεσαι στο περπάτημα. Κι όταν σου δίνεται η ευκαιρία να χορέψεις, ρίξε το στο χορό… αυτό είναι το «μυστικό».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ