Vintage Story: Βιεννέζα πριγκίπισσα & Ρωσίδα Κόμισσα ξιφομάχησαν τόπλες & έμειναν στην ιστορία

Μια πριγκίπισσα και μια κόμισσα που ξιφομαχούν λόγω διαφορών σχετικά με μια μουσική και θεατρική έκθεση, μοιάζει κάτι απίθανο για τα δεδομένα των ευγενών. Συνέβη ωστόσο τον 19ο αιώνα.

Ήταν η Βιεννέζα πριγκίπισσα Pauline von Metternich και η γεννημένη στη Ρωσία κόμισσα Anastasia Kielmansegg που συμφώνησαν να λύσουν με τα ξίφη τους, το καλοκαίρι του 1892, τη διαφωνία τους σχετικά με τις προετοιμασίες για την επερχόμενη Μουσική και Θεατρική Έκθεση της Βιέννης.

 

Η απόφαση οι δύο αντίπαλες να είναι τόπλες δεν ελήφθη παρά για λόγους ασφαλείας- το πρότεινε η Βαρώνη Lubinska, γιατρός, η οποία επέβλεπε τη μονομαχία, εξηγώντας πως πολλά μικρά τραύματα γίνονται σηψαιμικά λόγω κομματιών υφάσματος που ωθούνταν από τα σπαθιά μέσα στις πληγές.

Για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος, η Βαρώνη τους πρότεινε να βγάλουν τα ρούχα τους από τη μέση και πάνω- για λόγους πρακτικούς. Την εποχή εκείνη, σύμφωνα με το Atlas Obscure, οι μονομαχίες μεταξύ γυναικών ήταν σπάνιες αλλά όχι ανύπαρκτες. Ωστόσο το δίδυμο αυτό έμεινε στην ιστορία ως η πρώτη «χειραφετημένη μονομαχία» επειδή ενέπλεκε γυναίκες μονομάχους, γυναίκες ακολούθους και γυναίκα γιατρό.

 

Άρθρο της εφημερίδας Pall Mall Gazette από τις 23 Αυγούστου του 1892 σχετικά με το περιστατικό περιλαμβάνεται στο βιβλίο του 1896 «A Complete Bibliography of Fencing and Dueling». «Αίσθηση προκάλεσε τη αναφορά για μονομαχία μεταξύ δύο γυναικών των Αυστριακών ευγενών», ανέφερε το άρθρο. «Η πριγκίπισσα Pauline Metternich, επίτιμη πρόεδρος της Μουσικής και Θεατρικής Έκθεσης της Βιέννης και η Κόμισσα Kilmannsegg, πρόεδρος της Επιτροπής Κυριών της Έκθεσης, είχαν έντονο καβγά σχετικά με τις προετοιμασίες της έκθεσης. Το ζήτημα κρίθηκε τόσο σοβαρό ώστε μπορούσε να διευθετηθεί μόνο με αίμα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι γυναίκες ταξίδεψαν στο Λιχτενστάιν για τη μονομαχία ενώ Βαρώνη Lubinska κλήθηκε από τη Βαρσοβία.

 

Η μονομαχία έγινε σε τρεις γύρους

Στον τρίτο γύρο, η Πριγκίπισσα είχε τραυματιστεί ελαφρά στη μύτη και η Κόμισσα στο χέρι. Οι ακόλουθοί τους, η πριγκίπισσα  Schwarzenberg και η κόμισσα Kinsk τις συμβούλεψαν να «αγκαλιαστούν, να φιληθούν και να τα ξαναβρούν», όπως και έγινε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ