Έκτακτη σύσκεψη από Τσίπρα: Επτά κορυφαίοι υπουργοί στο Μαξίμου για το προσφυγικό - Σκέψεις για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών

Έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό συγκλήθηκε στο Μαξίμου για την αντιμετώπιση της ασφυκτικής τις τελευταίες ώρες κατάστασης με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Με χιλιάδες εγκλωβισμένους ανθρώπους στα σύνορα με την ΠΓΔΜ αλλά και στον Πειραιά, έπειτα από την απόφαση της γειτονικής χώρας να μην επιτρέπει τη διέλευση σε Αφγανούς, στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις μετά το κλείσιμο των συνόρων από χώρες των κεντρικών Βαλκανίων και μελετήθηκαν, σε διπλωματικό κυρίως επίπεδο, οι επιλογές της χώρας εφεξής. Η Αθήνα είναι σε ανοικτή γραμμή με την ολλανδική προεδρία και αναζητεί τρόπους παρέμβασης.

Στο τραπέζι της σύσκεψης έπεσαν και σκέψεις για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στο προσφυγικό. Μια πρόταση που αναμένεται να υποβάλει αύριο Τρίτη η Φώφη Γεννηματά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο με τον οποίο θα συναντηθεί, ενώ στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας δεν εμφανίστηκε αρνητικός σε μια τέτοια προοπτική.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21:30 χωρίς να γίνουν δηλώσεις.

Εγκλωβισμένοι 5.000 στην Ειδομένη

Περίπου 5.000 άτομα έχουν «παγιδευτεί» στην Ειδομένη, ενώ περισσότεροι από 5.000 έφτασαν στον Πειραιά σήμερα, με τα Σκόπια να επιτρέπουν μόνο σε Σύρους και Ιρακινούς να περάσουν στο έδαφός τους. Η Αθήνα διαμαρτυρήθηκε για αυτή την κίνηση, αλλά η απάντηση της ΠΓΔΜ ήταν πως και σε άλλες χώρες δεν επιτρέπεται η είσοδος σε Αφγανούς. Παράλληλα, Σύροι και Ιρακινοί μπορούν να μπουν στην ουδέτερη ζώνη, μόνο με την επίδειξη διαβατηρίου ή άλλου εγγράφου που πιστοποιεί τη χώρα προέλευσής τους.

Οπως ήταν αναμενόμενο, εξαιτίας της κατάστασης, δεν έλειψαν και οι εντάσεις στην Ειδομένη. Κάποιοι Αφγανοί ξεκίνησαν καθιστική διαμαρτυρία στις σιδηροδρομικές γραμμές αλλά το μεσημέρι περίπου 500 άτομα έκαναν «ντου», επιχειρώντας να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό για να περάσουν από τα σύνορα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ