Βουλιάζει & βράζει ξανά η Ειδομένη: 5.000 πρόσφυγες στην ουρά για να περάσουν -Ο αποκλεισμός των Αφγανών

Η κατάσταση στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης Ελλάδας – ΠΓΔΜ στο ύψος Ειδομένης – Γευγελής είναι τραγική, αφού εκτός από τους Αφγανούς στους οποίους απαγορεύτηκε να περνούν στο έδαφος των Σκοπίων.

Οι αρχές της χώρας δεν δέχονται να αφήσουν ούτε Σύρους και Ιρακινούς που δεν έχουν ταυτότητα ή διαβατήριο παρά μόνο το υπηρεσιακό σημείωμα από τις ελληνικές αρχές.

 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την αστυνομία, σχεδόν 2.000 άτομα βρίσκονται, το πρωί της Δευτέρας (22.02.2016), στον καταυλισμό της Ειδομένης, ενώ άλλα 62 λεωφορεία, στα οποία επιβαίνουν περίπου 3.000 άτομα, περιμένουν στο βενζινάδικο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χλμ. από τον καταυλισμό, προκειμένου να πάρουν το "πράσινο φως" από την αστυνομία για να συνεχίσουν την πορεία τους.


"Το περιμέναμε όλοι ότι οι Αφγανοί κάποια στιγμή θα κοπούν, αλλά περιμέναμε πως θα υπάρξει κάποια προειδοποίηση" δήλωσε, νωρίτερα, στο "Πρακτορείο 104,9 FM" ο οργανωτικός υπεύθυνος των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα" στην Ειδομένη, Αντώνης Ρήγας.

 

Όπως είπε ο κ. Ρήγας, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πολλοί Ιρακινοί και Σύροι, οι οποίοι έχουν χάσει τις ταυτότητες ή τα διαβατήριά τους και, σύμφωνα με όσα ισχύουν πλέον, δεν θα μπορούν να περάσουν. "Εμείς, ως Γιατροί Χωρίς Σύνορα, μπορούμε να φιλοξενήσουμε στον καταυλισμό αυτά τα άτομα που υπάρχουν χωρίς να στερηθούν το φαγητό τους" δήλωσε ο, ενώ στην ερώτηση για πόσο καιρό θα μπορούσε να διαρκέσει αυτού του είδους η φιλοξενία, εκτίμησε πως η Αστυνομία, κάποια στιγμή, θα τους προωθήσει και πάλι πίσω στην Αθήνα.


Μουζάλας: Παραβίαση της συμφωνίας!

Η κίνηση της ΠΓΔΜ να κλείσει ουσιαστικά τα σύνορά της, μόλις λίγα 24ωρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. όπου αποφασίστηκε ότι το στάτους δεν θα αλλάξει τουλάχιστον έως τις 6 Μαρτίου και τη νέα Σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Μιλώντας αργά το βράδυ της Κυριακής στο κανάλι της Βουλής, ο Έλληνας υπουργός μίλησε για παραβίαση της συμφωνίας που έγινε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

 

«Ήταν μια εξέλιξη που παραβιάζει τη συμφωνία που κάναμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε ξεκινήσει τις διπλωματικές κινήσεις» τόνισε ο Γιάννης Μουζάλας, σημειώνοντας πως «η παραβίαση αυτή έγκειται στο ότι αλλάζει το Status quo». Εκτός από την ΠΓΔΜ, το ίδιο έκανε και η Σερβία.

Εξηγώντας την απόφαση των Σκοπίων, η εκπρόσωπος της αστυνομίας της ΠΓΔΜ Νατάλια Κορντίκι δήλωσε, σύμφωνα με το Associated Press, πως η απόφαση της ΠΓΔΜ ακολουθεί το «ντόμινο» περιορισμών που είχε ξεκινήσει από βόρειους γείτονες. «Η σερβική πλευρά σταμάτησε την είσοδο σε Αφγανούς πρόσφυγες» είπε, σημειώνοντας πως το Βελιγράδι «δεν έδωσε εξήγηση» για την κίνησή του.

Όλα αυτά την ώρα που από τη Γερμανία έρχεται ακόμη ένα τελεσίγραφο. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, που διεμήνυσε ότι ο χρόνος τελειώνει για όλους και πως η προστασία της ζώνης Σένγκεν θα πρέπει να γίνει «σε κάποια άλλα σύνορα» αν τα μέτρα που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία με την Τουρκία δεν αποδώσουν εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ